Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka

To jest łatwe Idealne na Kolacja
🕣 2 min czytania

Moją dzisiejszą propozycją na danie z makaronem jest Tagliatelle ze szpinakiem. To szybkie w przygotowaniu, pożywne oraz sycące danie, które zaspokoi kubki smakowe niejednego smakosza.
P1080564

Składniki
🕣 2 min czytania

Pierś z kurczaka 1 sztuka

Szpinak świeży 150 g

Makaron pełnoziarnisty typu tagliatelle – 1 szklanka

Jogurt naturalny 2% 1 opakowanie

Orzechy włoskie 5 sztuk

Ser Feta 1/4 kostki

Czosnek 3 ząbki

Bazylia świeża

Gałka muszkatołowa

Słodka papryka

Pieprz czarny

Sposób przygotowania: 
Mięso pokroić na podłużne paski. W miseczce przygotować 2 łyżki jogurtu naturalnego, z pieprzem oraz słodką papryką, całość dokładnie wymieszać. W marynacie obtoczyć pierś z kurczaka, pozostawić na 20 min, a następnie mięso ugrillować na patelni (bez dodatku tłuszczu). Pozostałą część jogurtu podgrzać w rondelku wraz z gałką muszkatołową, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią oraz pieprzem, a następnie dodać liście szpinaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem ze szpinakiem, dodać pokruszony ser Feta. Na wierzchu układać kawałki kurczaka, całość posypać drobno posiekanymi orzechami.

P1080559

P1080566

P1080570

Smacznego!

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *