Pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonych pomidorów

185 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Kolacja porcji: 5
🕣 2 min czytania

Pasta z czerwonej soczewicy i ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów to pyszna alternatywa dla tradycyjnego hummusu. Pasuje idealnie nie tylko do pieczywa, ale także jako dip do warzyw na surowo oraz pieczonych. Jest bogatym źródłem białka, błonnika i witamin z grupy B.

Pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Składniki
🕣 2 min czytania

Soczewica czerwona – 100g

Ciecierzyca – 60g

Pasta sezamowa tahini – 1 łyżka

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Czosnek – 1 ząbek

Cytryna – sok z 1/2 sztuki

Suszone pomidory – 5 plastrów (z zalewy)

Sól – do smaku (opcjonalnie)

0/5 (0 Reviews)
Pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dokładnie opłukać, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 12h do napęcznienia, najlepiej na całą noc. Następnie ciecierzycę odcedzić i ponownie przepłukać. Zalać wodą i gotować do miękkości, około 1,5h. Można użyć również gotowej ciecierzycy ze słoika lub puszki.

Soczewicę opłukać na sicie i gotować w dwóch porcjach wody, około 10 min. Wyłączyć gaz i trzymać soczewicę pod przykryciem aż do wchłonięcia całej wody.

Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę. Do pojemnika wrzucić ciecierzycę, soczewicę oraz pozostałe składniki. Całość blendować aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, w razie konieczności posolić. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta można dodać więcej oliwy lub wody z gotowania ciecierzycy.

Pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonych pomidorów,

Pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonych pomidorów.

 

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Ile wynosi porcja wody ? ( W jednym z przepisów jest mowa o dwóch porcjach wody)

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *