Pasta z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i suszonych pomidorów
Pasta z czerwonej soczewicy i ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów to pyszna alternatywa dla tradycyjnego hummusu. Pasuje idealnie nie tylko do pieczywa, ale także jako dip do warzyw na surowo oraz pieczonych. Jest bogatym źródłem białka, błonnika i witamin z grupy B.
Soczewica czerwona – 100g
Ciecierzyca – 60g
Pasta sezamowa tahini – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Czosnek – 1 ząbek
Cytryna – sok z 1/2 sztuki
Suszone pomidory – 5 plastrów (z zalewy)
Sól – do smaku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dokładnie opłukać, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 12h do napęcznienia, najlepiej na całą noc. Następnie ciecierzycę odcedzić i ponownie przepłukać. Zalać wodą i gotować do miękkości, około 1,5h. Można użyć również gotowej ciecierzycy ze słoika lub puszki.
Soczewicę opłukać na sicie i gotować w dwóch porcjach wody, około 10 min. Wyłączyć gaz i trzymać soczewicę pod przykryciem aż do wchłonięcia całej wody.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę. Do pojemnika wrzucić ciecierzycę, soczewicę oraz pozostałe składniki. Całość blendować aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, w razie konieczności posolić. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta można dodać więcej oliwy lub wody z gotowania ciecierzycy.