Olej z czarnuszki – właściwości. Do picia, na trądzik, alergię, zmarszczki, łysienie
Czarnuszka siewna to roślina pochodząca z Iraku i Turcji, jednak obecnie uprawiana jest w wielu innych krajach świata. Występuje w dwóch postaciach: nasion – ze względu na ostry smak może służyć jako zamiennik pieprzu (nie zakwasza organizmu) oraz oleju z nasion, który może być stosowany zarówno do picia, jak i zewnętrznie w przypadku problemów ze skórą. Posiada wiele cennych składników odżywczych, dlatego kiedyś mówiono o niej, że może wyleczyć każde schorzenie. W większości składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera witaminy, mikroelementy oraz przeciwutleniacze, które są ważne w walce z chorobami. Dodatkowo ma również działanie przeciwgrzybicze – w tym również na Candida Albicans. [1]
Czarnuszka – właściwości
Czarnuszkę stosuje się na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe, takie jak nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Właściwości antywrzodowe zostały potwierdzone naukowo. Z badań wynika, że olej z czarnuszki jest skuteczny w zwalczaniu Helicobacter pylori – bakterii, która przyczynia się do powstawania wrzodów. Jest wiele badań przeprowadzonych na szczurach, które potwierdzają działanie czarnuszki na problemy układu pokarmowego [2,3]. W 2015 roku 70 pacjentów z niestrawnością wzięło udział w badaniu, gdzie połowa z nich do podstawowego leczenia otrzymywała preparat z czarnuszki, natomiast druga połowa placebo. Badanie trwało 8 tygodni, po których stwierdzono znaczną poprawę objawów oraz rzadsze występowanie zakażeń bakterią H. pyroli u pacjentów którzy otrzymywali czarnuszkę [4].
Olej z czarnuszki może być stosowany również w chorobach układu krążenia. Dzięki niemu można zapobiec rozwojowi miażdżycy, a nawet zawału. Z badań klinicznych wynika, że olej powoduje istotne obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu. To właśnie nadmiar tych dwóch substancji w organizmie prowadzi do chorób układu sercowo-naczyniowego. Pomaga również w obniżeniu nadciśnienia tętniczego [5,6].
Pomaga regulować poziom cukru we krwi, działa ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i odnawianiu się komórek wysp trzustkowych odpowiedzialnych za produkcję insuliny. Warto włączać ją do dań zawierających węglowodany, dzięki czemu glukoza nie podskoczy gwałtownie po posiłku [7].
Przy niedokrwistości najczęściej zaleca się spożywanie mięsa lub picie soku z pokrzywy, tymczasem mało kto wie, że leczenie anemii można wspierać czarnuszką. Roślina ta zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę erytrocytów [8].
Jak wcześniej wspomniano czarnuszka posiada wiele składników odżywczych ważnych dla zdrowia, jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Jest wiele badań, w których udowodniono zahamowanie procesu nowotworowego lub wolniejsze jego postępowanie, między innymi u kobiet z rakiem piersi. Dlatego też warto włączyć dany preparat do codziennej diety, nawet w postępowaniu profilaktycznym [9,10,11].
Olej z czarnuszki do picia
Należy pamiętać, że olej warto stosować na zimno, do sałatek i różnego rodzaju dań. Nie traci wtedy swoich właściwości. Przy jego kupowaniu pamiętajmy o tym, aby olej był tłoczony na zimno i nierafinowany, ponieważ w procesie rafinowania straci on swoje prozdrowotne właściwości. Należy również zwrócić uwagę na jego skład, aby był pozbawiony wszelkich substancji chemicznych. Po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce. Do użycia nadaje się przez około trzy miesiące od momentu otwarcia.
Olej z czarnuszki na trądzik
W olej z czarnuszki powinny zaopatrzyć się również osoby młode, które zmagają się z trądzikiem i nie widzą postępów w leczeniu, mimo stosowania się do rad dermatologa. Przy stanach zapalnych skóry najlepiej stosować ją zewnętrznie, naparem z czarnuszki można przecierać twarz, a olej wcierać w skórę i zostawiać na całą noc. Działanie antybakteryjnie będzie zapobiegać dalszemu rozprzestrzenianiu się trądziku oraz przyspieszy leczenie powstałych wyprysków. Roślina ta sprawdzi się również przy atopowym zapaleniu skóry oraz przy grzybicach (ze względu na właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybiczne) [12].
Olej z czarnuszki na alergię
Olej z czarnuszki wykazuje działanie antyhistaminowe, dlatego będzie również świetnym rozwiązaniem dla alergików. Dzięki swoim właściwościom wspiera walkę z katarem, reakcjami skórnymi, astmą alergiczną (minimalizuje świszczący oddech, poprawia wydolność płuc) oraz łzawieniem oczu. Zmniejszając objawy alergii oraz częstotliwość ich występowania olej z czarnuszki przyczynia się również do poprawy samopoczucia [13,14].
Olej z czarnuszki na zmarszczki
Olej z czarnuszki nazywany jest eliksirem młodości a to za sprawą jego udowodnionych właściwości przeciwzmarszczkowych, przeciwzapalnych i odmładzających. Posiada działanie antyoksydacyjne, czyli niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Stosuje się go bezpośrednio na skórę, dzięki czemu staje się ona zdrowsza, odżywiona i bardziej elastyczna.
Olej z czarnuszki na łysienie
Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych czarnuszka wpływa również na zdrowie włosów i paznokci. Warto co jakiś czas wcierać olej z czarnuszki w skórę głowy, przy nasadzie włosów, gdyż pomaga w walce z łupieżem oraz zmniejsza ich wypadanie. Dodatkowo wpływa na szybszy ich porost pobudzając cebulki. Badania kliniczne wskazują również na to, iż czarnuszka zapobiega efektom ubocznym przy radioterapii [15].
Olej z czarnuszki to warty polecenia produkt, który ze względu na swoje właściwości powinien znaleźć się w diecie każdej osoby. Będzie pomocny zarówno w alergiach, wrzodach żołądka, jak i w walce z nowotworem. Nie udowodniono żadnych skutków ubocznych, dlatego czarnuszka uchodzi za całkowicie bezpieczną roślinę. Należy jednak pamiętać, że przed zastosowaniem go u dzieci lub kobiet w ciąży, powinno się skonsultować to ze swoim lekarzem prowadzącym.
Literatura:
- Emeka L, Emeka P, Khan T. Antimicrobial activity of Nigella sativa L. seed oil against multi-drug resistant Staphylococcus aureus isolated from diabetic wounds. Pak J Pharm Sci. 2015 Nov;28(6):1985-90
- Kanter M, Demir H, Karakaya C, Ozbek H. Gastroprotective activity of Nigella sativa L oil and its constituent, thymoquinone against acute alcohol-induced gastric mucosal injury in rats. World J Gastroenterol. 2005 Nov 14;11(42):6662-6
- El-Dakhakhny M, Barakat M, El-Halim MA, Aly SM. Effects of Nigella sativa oil on gastric secretion and ethanol induced ulcer in rats. J Ethnopharmacol. 2000 Sep;72(1-2):299-304
- Mohtashami R, Huseini HF, Heydari M, Amini M, Sadeqhi Z, Ghaznavi H, Mehrzadi S. Efficacy and safety of honey based formulation of Nigella sativa seed oil in functional dyspepsia: A double blind randomized controlled clinical trial. J Ethnopharmacol. 2015 Dec 4;175:147-52
- Ahmad S, Beg ZH. Elucidation of mechanisms of actions of thymoquinone-enriched methanolic and volatile oil extracts from Nigella sativa against cardiovascular risk parameters in experimental hyperlipidemia. Lipids Health Dis. 2013 Jun 13;12:86
- Sahebkar A, Soranna D, Liu X, Thomopoulos C, Simental-Mendia LE, Derosa G, Maffioli P, Parati G. A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials investigating the effects of supplementation with Nigella sativa (black seed) on blood pressure. J Hypertens. 2016 Nov;34(11):2127-35
- Sultan MT, Butt MS, Karim R, Iqbal SZ, Ahmad S, Zia-Ul-Haq M, Aliberti L, Ahmad AN, De Feo V. Effect of Nigella sativa fixed and essential oils on antioxidant status, hepatic enzymes, and immunity in streptozotocin induced diabetes mellitus. BMC Complement Altern Med. 2014 Jun 17;14:193
- Meral I, Kanter M. Effects of Nigella sativa L. and Urtica dioica L. on selected mineral status and hematological values in CCl4-treated rats. Biol Trace Elem Res. 2003 Winter;96(1-3):263-70.
- Black Seed Oil Fights Cancer According To Numerous Studies [dostęp: 15 grudnia 2014]. Dostępny w internecie: http://healthydebates.com/black-seed-oil-fights-cancer-according-numerous-studies/
- Salim EI. Cancer chemopreventive potential of volatile oil from black cumin seeds, Nigella sativa L., in a rat multi-organ carcinogenesis bioassay. Oncol Lett. Epup 2010 Sep;1(5):913-924
- Periasamy VS, Athinarayanan J, Alshatwi AA. Anticancer activity of an ultrasonic nanoemulsion formulation of Nigella sativa L. essential oil on human breast cancer cells. Ultrason Sonochem. 2016 Jul;31:449-55
- 12.Abu-Al-Basal MA. Influence of Nigella sativa fixed oil on some blood parameters and histopathology of skin in staphylococcal-infected BALB/c mice. Pak J Biol Sci. 2011 Dec 1;14(23):1038-46
- Alsamarai AM, Abdulsatar M, Ahmed Alobaidi AH. Evaluation of topical black seed oil in the treatment of allergic rhinitis. Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem. 2014 Mar;13(1):75-82
- Abdel-Aziz M, Abass A, Zalata K, Abd Al-Galel T, Allam U, Karrouf G. Effect of dexamethasone and Nigella sativa on inducible nitric oxide synthase in the lungs of a murine model of allergic Asthma. Iran J Allergy Asthma Immunol. 2014 Oct;13(5):324-34
- Cikman O, Ozkan A, Aras AB, Soylemez O, Alkis H, Taysi S, Karaayvaz M. Radioprotective effects of Nigella sativa oil against oxidative stress in liver tissue of rats exposed to total head irradiation. J Invest Surg. 2014 Oct;27(5):262-6