Olej sojowy – właściwości, zastosowanie, cena
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Olej sojowy, czyli olej roślinny ekstrahowany z nasion soi, dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych posiada wiele korzyści zdrowotnych, obniża cholesterol, poprawia kondycję serca oraz wspiera układ odpornościowy.
Olej sojowy
Jeden z najpopularniejszych olejów używanych na całym świecie. Sama soja to roślina strączkowa pochodząca z Azji Wschodniej, popularna w kuchni wegetariańskiej. Ostatnio pojawiło się wiele pytań, czy soja jest zdrowym produktem. Zdania na ten temat są jednak podzielone, a badania nie wskazują jednoznacznej odpowiedzi.
Olej sojowy – właściwości
Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów, takich jak omega-3 i tłuszczów nienasyconych olej sojowy reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i inne choroby serca (zawał serca lub udar mózgu).
Choroba Alzheimera dotyka miliony ludzi na całym świecie, powoduje pogorszenie funkcji poznawczych mózgu, przez co wykonywanie prostych zadań staje się wyzwaniem. Udowodniono, iż witamina K, której źródłem jest m.in. olej sojowy oraz lecytyna wpływają na zmniejszenie objawów choroby i chronią przed uszkodzeniem komórek nerwowych. Wysoka zawartość witaminy K zmniejsza również ryzyko powstania osteoporozy.
Witamina E zawarta w oleju poprawia wygląd skóry, redukuje blizny, przyspiesza gojenie ran, a także chroni przed poparzeniem słonecznym. Jest również związana z aktywnością antyoksydacyjną pobudzając układ odpornościowy i zmniejszając ryzyko stanów zapalnych.
Powyższe właściwości wykazuje olej sojowy tłoczony na zimno, nierafinowany (nieoczyszczony), który po zakupie powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, aby nie utracił swoich cennych właściwości.
Należy jednak pamiętać, iż mimo korzystnych właściwości oleju powinno się zachować umiar w jego spożywaniu. W jednym z badań udowodniono, że przy wysokim spożyciu tłuszczów (40% zapotrzebowania energetycznego na dobę), w tym m.in. oleju sojowego, myszy wykazały statystycznie istotny wzrost przyrostu masy ciała, otyłości, cukrzycy, nietolerancji glukozy i insulinooporności. Ponadto soja często pochodzi z upraw genetycznie modyfikowanych, które zwiększają ryzyko alergii, nowotworów oraz bezpłodności. Olej sojowy charakteryzuje się również wysoką zawartością kwasów omega-6, co niekorzystnie wpływa na organizm, zwiększając ryzyko powstania zapalenia, dlatego też do codziennego użytku na zimno zdecydowanie polecana jest oliwa z oliwek, natomiast do smażenia popularny olej rzepakowy, który zapewni prawidłową równowagę kwasów tłuszczowych.
Olej sojowy – zastosowanie
Olej sojowy nie jest odporny na wysokie temperatury tak więc nie będzie dobrym wyborem przy smażeniu, grillowaniu, pieczeniu czy gotowaniu produktów. Ma lekko orzechowy smak, dzięki czemu jest polecany do dań na zimno takich jak sałatki, surówki i sosy.
Olej sojowy – cena
Jego cena waha się między 15–22 zł w zależności od sklepu. Dostępny jest zarówno w sklepach stacjonarnych, supermarketach, jak i sklepach internetowych.
Zbilansowany jadłospis to gwarancja korzyści zdrowotnych, tak więc polecane jest unikanie spożycia tłuszczów trans zawartych w produktach przetworzonych na rzecz surowych warzyw i produktów pełnoziarnistych. Olej sojowy może być zatem traktowany jako dodatek do zbilansowanej diety, jednak jego spożycie powinno być kontrolowane.
Literatura:
- Deol P, Evans JR, Dhahbi J, Chellappa K, Han DS, Spindler S, Sladek FM. Soybean Oil Is More Obesogenic and Diabetogenic than Coconut Oil and Fructose in Mouse: Potential Role for the Liver. PLoS One. 2015 Jul 22;10(7):e0132672
- Umpierrez GE, Spiegelman R, Zhao V, Smiley DD, Pinzon I, Griffith DP, Peng L, Morris T, Luo M, Garcia H, Thomas C, Newton CA, Ziegler TR. A double-blind, randomized clinical trial comparing soybean oil-based versus olive oil-based lipid emulsions in adult medical-surgical intensive care unit patients requiring parenteral nutrition. Crit Care Med. 2012 Jun;40(6):1792-8.
- Poonamjot Deol, Jane R. Evans, Joseph Dhahbi, Karthikeyani Chellappa, Diana S. Han, Stephen Spindler, and Frances M. Sladek. Soybean Oil Is More Obesogenic and Diabetogenic than Coconut Oil and Fructose in Mouse: Potential Role for the Liver. PLoS One. 2015; 10(7): e0132672.
I to jest właśnie zdrowy zamiennik zwykłego oleju. Myślę że jak ktoś jest na diecie to jest to super wyjście i zawsze to urozmaicenie. Do tego jak się ma iqacai to lepszy metabolizm. A olej tylko wspomoże 🙂