Niski poziom testosteronu. Jak zwiększyć poziom testosteronu?
Aktualizacja: 28 lutego, 2024
Hormony to związki chemiczne wydzielane przez tkanki, których zadaniem jest utrzymanie homeostazy w organizmie poprzez aktywację czy też dezaktywację mechanizmów komórkowych. Jedną z takich substancji jest testosteron. Czy dietą można modyfikować jego poziom?
Testosteron należy do hormonów androgennych, które wydzielane są przez jądra, jajniki i nadnercza. Najsilniej działa testosteron i jego pochodna – dihydrotestosteron (DHT). Substancje te przeważają u mężczyzn, u których 95% testosteronu jest biosyntezowane i wydzielane w jądrach. Związek powstaje z przemian cholesterolu. Do głównych działań testosteronu należy kształtowanie cech płciowych w życiu płodowym, a także wtórnych cech płciowych – głos, owłosienie, budowa ciała. Wpływa także na spermatogenezę (proces wytwarzania i dojrzewania plemników) oraz anabolizmy (wytwarzanie) białek.
Niski poziom testosteronu
Norma laboratoryjna testosteronu dla mężczyzn wynosi 9,0–34,7 nmol/l (260–1000 ng/dl). Niski poziom hormonu może wpływać na:
- obniżenie libido,
- zmniejszenie ilości i jakości plemników – problem z płodnością,
- zmiany w dystrybucji tkanki tłuszczowej w organizmie,
- pojawienie się ginekomastii (powiększenie sutka u mężczyzn spowodowane rozrostem tkanki gruczołowej i tłuszczowej),
- osłabienie siły mięśniowej,
- zwiększenie łamliwość kości w wyniku zmniejszonej ich gęstości,
- osłabienie koncentracji,
- osłabienie nastroju, drażliwość,
- zaburzenie snu,
- zahamowanie wzrostu owłosienia.
Badania wykazują, że niski poziom testosteronu jest czynnikiem zwiększającym ryzyko zaburzeń metabolicznych oraz chorób układu krążenia. Niski poziom hormonu może nawet 4-krotnie zwiększyć ryzyko powstania cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego.
Co obniża poziom testosteronu?
Jest kilka produktów, które mogą przyczynić się do obniżenia poziomu testosteronu:
- alkohol – hamuje enzymy oraz zmniejsza poziom cynku w organizmie, co wpływa na zaburzenie ilości androgenów w stosunku do estrogenów,
- nadmiar cukrów prostych w diecie – powoduje nagły wzrost stężenia glukozy we krwi, a tym samym większe stężenie insuliny,
- tłuszcze trans – zawarte w częściowo utwardzonych olejach roślinnych wpływają nie tylko na obniżenie testosteronu, ale także zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
- soja i jej produkty – uważa się, że zawarte w niej fitoestrogeny zmniejszają ilość hormonu we krwi. Jednak niektóre badania donoszą, że ilości zawarte w żywności są za małe, aby w jakikolwiek sposób wpłynęły na gospodarkę hormonalną.
Jak zwiększyć poziom testosteronu?
W celu zwiększenia poziomu testosteronu, należy zwrócić uwagę na:
- normalizację masy ciała z uwzględnieniem prawidłowego składu ciała – właściwe ilości tkanki tłuszczowej i tkanki mięśniowej,
- regularną aktywność fizyczną,
- dietę normokaloryczną – energetyczność diety dostosowana do wieku, płci, aktywności fizycznej,
- dietę przeciwzapalną – produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 (ryby morskie, olej lniany, orzechy włoskie), kwas tłuszczowy gamma-linolenowy (olej z wiesiołka, ogórecznika lekarskiego, czarnej porzeczki), antyoksydanty (kolorowe warzywa i owoce),
- produkty bogate w cynk – produkty pełnoziarniste, pestki, nasiona, nasiona roślin strączkowych, chude mięso,
- spożywanie warzyw krzyżowych (kapusta, rzodkiewka, brokuł, kalarepa, kalafior, brukselka, jarmuż) zawarty w nich indol-3-karbionol zmniejsza przekształcanie testosteronu do estrogenu.
- witaminę D – suplementacja w okresie jesienno-zimowym po wcześniejszym sprawdzeniu jej poziomu w surowicy krwi,
- ograniczenie używek m.in. alkoholu, kawy, palenia tytoniu,
- unikanie stresu.
Coraz częściej mówi się, że poziom testosteronu u mężczyzn znacznie się obniża. Zdrowy styl życia – racjonalne odżywianie, regularna aktywność fizyczna i unikanie stresu, nie tylko mogą przyczynić się do podwyższenia jego poziomu, ale także uchronić organizm przed zaburzeniami metabolicznymi – cukrzycą typu 2 oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Literatura:
- https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.V.27.1.156, [data dostępu: 11.10.2018r.].
- Lunenfeld B., Recommendations on the diagnosis, treatment and monitoring of hypogonadism in men. Aging Male. 2015 Mar;18(1):5-15.
- Dandona, P., Practical Guide to Male Hypogonadism in the Primary Care Setting. International Journal of Clinical Practice 64.6 (2010): 682–696.
- Rabijewski M., Praktyczne aspekty rozpoznawania i leczenia zespołu niedoboru testosteronu (TDS) u mężczyzn, „Przegląd Urologiczny” 2009, nr 4 (56).