bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Nieprawidłowe łączenie pokarmów

Nieprawidłowe łączenie pokarmów

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024

Złe samopoczucie, zgaga, bóle brzucha, uczucie „ciężkości” po posiłku często mogą być skutkiem  niewłaściwego łączenia pokarmów. Zgodnie z dietą rozdzielną przygotowując posiłek należy wybrać odpowiednio pasujące do siebie produkty, aby procesy trawienne sprawnie zachodziły w organizmie. Aktualnie można spotkać wielu zwolenników takiego sposobu żywienia, jak i wielu przeciwników. Jednakże warto zapoznać się z podstawowymi zasadami niełączenia pokarmów.

Temat prawidłowego zestawienia pokarmów nie jest nowy. Pierwsza teoria dr Howarda Haya pojawiła się w 1939 roku. Dotyczyła nieprawidłowego zestawienia pokarmowego obfitującego w białko i węglowodany. Następnie dr Shelton również interesował się tą tematyką i według niego zestawienia pokarmowe można podzielić na dobre, złe i trudne. Przez kolejne lata teorie te były modyfikowane i uzupełniane. Na tej podstawie powstała dieta niełączenia lub inaczej rozdzielna. Obecnie można spotkać się z nią w różnych wersjach. Niestety do tej pory nie ma naukowego potwierdzenia skuteczności tej diety. Nie zostały przeprowadzone badania, które udowodniłyby założenia poznanej przed lata teorii.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Założenia teorii niełączenia pokarmów
  • Przykłady niewłaściwych kombinacji

Założenia teorii niełączenia pokarmów

Składnikami odżywczymi, które mogą znaleźć się w produktach są białko, cukry, skrobia, tłuszcz i kwasy. Dominuje zawsze jeden, który decyduje o procesach trawiennych. Jeżeli jest ich więcej to tego typu produkty prawie zawsze są ciężkostrawne. Kluczem do właściwego komponowania posiłków jest dobranie produktów tak, aby dominowała tylko jedna substancja odżywcza a nie kilka. Jeżeli będzie ich więcej, proporcje ulegną zaburzeniu i mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Inne substancje takie jak woda, błonnik czy witaminy wpływają pozytywnie na cały organizm, w tym na proces trawienia, i nie mają wpływu na jakość zestawień.

Niektórzy twierdzą, że w każdym produkcie są wszystkie składniki odżywcze w podobnych proporcjach, a układ pokarmowy trawi je bezproblemowo razem. Aczkolwiek węglowodany trawione są dzięki enzymom, które aktywują się w środowisku zasadowym, a trawienie białka wymaga środowiska o odczynie kwaśnym. Dla lepszego procesu trawienia należy spożywać białka i węglowodany oddzielnie. Oprócz tego istnieje też wiele innych nieprawidłowych połączeń składników odżywczych zaburzających pracę układu pokarmowego.

Przykłady niewłaściwych kombinacji

Białko – skrobia

Jest to najczęściej pojawiająca się nieprawidłowa kombinacja składników. Po takim posiłku, zazwyczaj pojawia się uczucie przepełnienia, ciężkości i wzdęcia. Wynika to z tego, że proces trawienny skrobi rozpoczyna się w jamie ustnej, a białka w żołądku. W czasie trawienia tych dwóch składników odczyn zasadowy, w którym następuje aktywacja enzymów rozkładających skrobię łączy się  z odczynem kwaśnym, w którym trawione są białka. Następuje zaburzenie w wydzielaniu enzymów. Skutkiem tego jest niedokładne strawienie i w efekcie rozpoczyna się proces gnilny białka i fermentacji skrobi.

Przykłady:

  • chleb z serem,
  • mięso z ziemiankami,
  • kurczak z ryżem,
  • spaghetti posypane serem.

Skrobia – cukier

To dwa składniki dominujące aczkolwiek są trawione w zupełnie inny sposób. W efekcie część cukru zaczyna fermentować w żołądku, a resztki skrobi w jelitach. Jest to najczęściej przyczyną wzdęć i dyskomfortu trawiennego.

Przykłady:

  • chleb z np. z dżemem, miodem,
  • ciasta, torty z kremami.

Skrobia – kwas

Połączenie to również nie wpływa dobrze na prawidłowe trawienie, przede wszystkim z uwagi na kwas, który zaburza ph śliny. Nie może rozpocząć się wstępny etap trawienny skrobi w jamie ustnej. Nie zostanie ona w pełni strawiona więc jej resztki zaczynają fermentować w jelitach. To kolejny powód do wzdęć.  

Przykłady:

  • chleb z pomidorem,
  • spaghetti z sosem pomidorowym,
  • coca-cola,
  • wino, piwo.

Białko – kwas

Kwas w takim połączeniu wpływa na zmniejszenie wydzielania kwasu solnego w żołądku, zatem zostaje zaburzony proces rozkładu białka. Jego resztki zalegają w żołądku i rozpoczyna się proces gnilny. Często można wyczuć nieprzyjemny smak w ustach. Najczęściej takie zaburzenia trawienia pojawiają się, kiedy białko spożywane jest w połączeniu z bardzo kwaśnymi produktami.

Przykłady:

  • mięso z kiszonymi warzywami np., ogórki czy kapusta,
  • śledzie w occie.

Tłuszcz – cukier

Spożycie tych dwóch składników jednocześnie powoduje podobnie, jak we wcześniejszych kombinacjach, zaburzenie trawienia. Cukier w połączeniu z tłuszczem nie rozkłada się i łatwo fermentuje.

Przykłady:

  • bita śmietana,
  • czekolada,
  • czekoladowe kremy do pieczywa,
  • ser z dżemem lub marmoladą.

Przedstawione zostały tylko przykłady najczęstszych, nieodpowiednich kombinacji pokarmowych, które są przyczyną wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Istnieje dużo innych złych i trudnych połączeń jednakże występują one znacznie rzadziej.  

Jeżeli ktoś cierpi na zaburzenia pracy układu pokarmowego np. wzdęcia, bóle brzucha, odbijanie się, uczucie pełności po posiłku warto rozważyć czy nie jest to skutkiem złego komponowania posiłków w efekcie czego są zbyt ciężkostrawne. Zmiany można wprowadzić szybko, bo zasady nie są skomplikowane. Najczęściej stosuje się rozdzielnie białek z węglowodanami lub skrobią. Niestety wadą tej diety jest to, że nie ma naukowego potwierdzenia na jej skuteczność. Ponadto może być uciążliwa przez dłuższy czas stosowania, ponieważ ciągle trzeba pamiętać o prawidłowej kompozycji posiłków. Jednakże zaletą jest to, że na pewno pomaga zwalczyć złe nawyki żywieniowe i uczy regularnego spożywania posiłków. Wiele osób stosujących tą dietę odczuwa poprawę pracy układu pokarmowego i zauważa stopniowy spadek masy ciała. Każdy może wkomponować w swój sposób żywienia zasady niełączenia poszczególnych składników ze sobą. Jeżeli zauważy oczekiwane efekty  to jest to powód, aby cieszyć się własnym sukcesem i dobrym samopoczuciem.

Literatura:

Dries J., Dries I., Co z czym? Prawidłowe zestawienie pokarmowe, Wydawnictwo ABA , Styczeń 2001  

Karpov S.,Zdrowe odżywienie się i jego sekrety, Copyright by Złote Myśli & Sergey Karpov, 2008

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marta Gzyl
Marta Gzyl , Dyplomowany dietetyk
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Dieta przy wzdęciach. Poznajmy najlepsze…

Dowiedz się jak pozbyć się uciążliwych gazów. Czuj się swobodnie w swoim ciele. Czytaj dalej...

Skutki nadmiaru błonnika w diecie

Włókno pokarmowe stanowi ważny element codziennego jadłospisu, ponieważ reguluje perystaltykę jelit, przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym m. in. otyłości, hipercholesterolemii oraz cukrzycy. Błonnik w diecie jest składnikiem pożądanym, jednak jego nadmiar może… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    Zdrowa dieta

    Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

    Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

    Nawyki żywieniowe

    8 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania

    Nawyki żywieniowe

    24 proste wskazówki, dzięki którym Twoja dieta będzie zdrowsza

    białko

    Nadmiar białka w diecie – objawy i skutki

    Top 15 – jak być fit?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.