bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Niedożywienie – mechanizmu adaptacyjne organizmu

Niedożywienie – mechanizmu adaptacyjne organizmu

🕣 2 min czytania

Stosowanie niskokalorycznej, źle zbilansowanej pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych diety, może prowadzić do niedożywienia organizmu. Objawy fizjologiczne pojawiają się już w pierwszym tygodniu wprowadzenia zmian. Organizm w stanach zagrożenia, z powodu braku dostarczonych składników odżywczych, uaktywnia mechanizmy adaptacyjne do nowych warunków. Wpływa to na rozregulowanie metabolizmu, rozdrażnienie, obniżenie aktywności fizycznej organizmu i utratę chęci do życia towarzyskiego.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Niedożywienie
  • Mechanizmy adaptacyjne organizmu do niedożywienia ilościowego

Niedożywienie

Niedożywienie, zgodnie z definicją zaproponowaną przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), określamy jako

występujący na poziomie komórkowym brak równowagi pomiędzy zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe i energię a podażą, której zaspokojenie pozwala na wzrost, podtrzymywanie funkcji życiowych oraz pełnienie określonych funkcji.

Niedożywienie następuje zatem, gdy do organizmu zostanie dostarczona zbyt mała ilość składników żywieniowych, co oznacza, że kaloryczność posiłków jest znacznie niższa od minimalnego dziennego zapotrzebowania kalorycznego, określanego jako PPM. PPM to minimalna, podstawowa przemiana materii, czyli energia niezbędna do zachowania podstawowych funkcji przez organizm takich jak praca układu krwionośnego, oddechowego i innych, zachowanie odpowiedniej temperatury ciała, regeneracji organizmu. Gdy równowaga zostaje zaburzona na rzecz ograniczenia spożywanego pożywienia, które nie odbywa się pod kontrolą dietetyka, organizm zaczyna zużywać swoje własne zapasy i uruchamia systemy ochronne. Wizualnymi przejawami niedożywienia jest zużywanie własnych tkanek, co w konsekwencji objawia się nadmiernym wychudzeniem ciała.

Mechanizmy adaptacyjne organizmu do niedożywienia ilościowego

Długotrwały stan niedożywienia organizmu, z powodu stosowania źle zbilansowanej diety bez kontroli specjalisty lub w wyniku ciężkiej choroby, powoduje niekorzystne zmiany w organizmie, do których można zaliczyć:

  • obniżenie ciepłotwórczego działania pożywienia – w warunkach naturalnych, część spożytego pokarmu zamieniana jest na energię. Deficyt racji żywieniowych objawia się wykorzystaniem pokarmu jedynie na potrzeby organizmu związane z fizjologicznym funkcjonowaniem narządów ciała i układów. Temperatura ciała może ulec obniżeniu;
  • obniżenie podstawowej przemiany materii (PPM) – objawy obserwowane są już od pierwszego tygodnia bilansu ujemnego;
  • utrata masy ciała – wbrew szeroko rozpowszechnianym informacjom, niedożywienie i dieta bardzo ubogokaloryczna, stosowana bez kontroli dietetyka, powoduje obniżenie PPM, w wyniku nadmiernej utraty masy ciała. Na każdy 1 kg masy ciała, spadek PPM jest równoznaczny ze zmniejszeniem potrzeb kalorycznych organizmu o ok. 70 kcal. Wraz z postępem niedożywienia, organizm zaczyna potrzebować coraz mniej pożywienia, co wiąże się ze stratą masy ciała. Niedożywienie może przerodzić się w gorszy stan – głodówkę;
  • zmniejszenie aktywności fizycznej – w wyniku ujemnego bilansu kalorycznego, organizm nie posiada nadmiaru energii, którą mógłby spożytkować na aktywność fizyczną;
  • niedożywienie ilościowe (zbyt mała podaż energetyczna posiłków), może przerodzić się w niedożywienie jakościowe, czyli niedobór składników mineralnych i witamin;

Stosując dietę redukującą masę ciała, ważne jest, aby nie dopuścić do stanu niedożywania organizmu. Zmiana sposobu odżywiania powinna odbywać się pod ścisłą kontrolą specjalisty, który dobierze indywidualnie plan żywieniowy dostosowany do naszych potrzeb. Nagłe, zbyt duże ograniczenia podaży kalorycznej mogą spowodować niekorzystne zmiany w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, objawiające się między innymi nadmierną (często krótkotrwałą) utratą masą ciała, obniżeniem podstawowej przemiany materii oraz temperatury ciała i spadkiem aktywności fizycznej.   

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    Błędy w odchudzaniu Zdrowa dieta

    Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

    Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

    Nawyki żywieniowe

    8 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania

    Nawyki żywieniowe

    24 proste wskazówki, dzięki którym Twoja dieta będzie zdrowsza

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    białko

    Nadmiar białka w diecie – objawy i skutki

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.