bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Morszczuk – właściwości, kalorie, przepisy

Morszczuk – właściwości, kalorie, przepisy

morszczuk właściwości przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Morszczuk zwyczajny – Merluccius merluccius – należy do ryb dorszokształtnych z rodziny morszczukowatych. Anglojęzyczna nazwa potoczna „hake” wywodzi się od staroangielskiego słowa „haca” oznaczającego dosłownie „hak”, które odnosi się do kształtu żuchwy morszczuka. Pierwsze teksty źródłowe opisujące morszczukowate sięgają 1553 roku, kiedy to nazwano je Marlutiu – nazwa ta również wtedy odnosiła się do ostrego zakończenia żuchwy. Dokładniejszego podziału systematycznego dokonał Karol Linneusz w połowie XVIII wieku w swojej Sistema Naturae.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Morszczuk
  • Morszczuk – właściwości
  • Morszczuk – kalorie
  • Morszczuk – przepisy

Morszczuk

Szacuje się, że główny przodek wszystkich ryb z rodzaju morszczukowatych to morszczuk z północno-wschodniego Atlantyku. To od niego wyewoluowały dwie niezależne linie – jedna wzdłuż zachodniej granicy Europy, a druga wzdłuż wschodniej granicy północnej i środkowej Ameryki. Linia bliższa naszej stronie świata – europejska – rozdzieliła się następnie na dwie kolejne – norweską i śródziemnomorską. Mimo że informacje o pierwszych połowach komercyjnych pochodzą już z XVIII wieku, to połowy na dużą skalę zaczęły się dopiero w pierwszej połowie XX wieku. Wcześniej większą popularnością cieszył się dorsz i łupacz, a dopiero kiedy doszło do zmniejszenia ich głównych zasobów, rozpoczęły się poszukiwania innych ryb o podobnych właściwościach.

Morszczuk – właściwości

Morszczuk jest całkiem sporą rybą – sztuki o średniej wielkości osiągają około 140 cm długości i 15 kg masy ciała, a przeciętny wiek wynosi 12 lat. Łatwo adaptuje się do różnych głębokości wody – radzi sobie zarówno blisko dna, jak i powierzchni. Jego połowy zazwyczaj odbywają się z 70–370 metrów głębokości, choć obserwowane są nawet do kilometra wgłąb od powierzchni wody.

Morszczuk – kalorie

Morszczuk – podobnie jak inne ryby z dorszokształtnych – charakteryzują się niską zawartością tłuszczu. Jako ryba zaliczana do chudych dostarcza sporo białka (około 17g) oraz niewielkiej ilości tłuszczu (około 2g). 100 g produktu zatem ma tylko 86 kcal, więc nie jest to produkt wysokokaloryczny.

Morszczuk – przepisy

Przepis na czerwone curry-filety z morszczuka

Składniki:

  • 4 średniej wielkości filety z morszczuka;
  • 4 łyżki czerwonej pasty curry;
  • 1 obrane i pokrojone w plasterki awokado;
  • 1 zielony ogórek pokrojony w słupki;
  • 1 główka posiekanej sałaty rzymskiej;
  • 1 garść posiekanych liści kolendry;
  • sok z 1 limonki;
  • 1 łyżka miodu;
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: świeże filety z morszczuka należy oczyścić i dokładnie nasmarować pastą curry. Następnie należy je piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Resztę składników należy dokładnie ze sobą wymieszać w misce i podawać do ryby w formie surówki.

rozwiń

Przepis na morszczuka zapiekanego z sosem szpinakowym

Składniki:
Morszczuk:

  • 4 osuszone ręcznikiem papierowym filety z morszczuka;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • sól i sok z cytryny do smaku.

Sos:

  • 200g świeżego posiekanego szpinaku;
  • 1 duża drobno posiekana cebula;
  • 3 ząbki posiekanego czosnku;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • ½ szklanki śmietany 18%;
  • sól i biały pieprz do smaku;
  • łyżeczka masła do wysmarowania naczynia do pieczenia.

Sposób przygotowania: osuszone filety należy skropić sokiem z cytryny, odstawić na kilkanaście minut i ponownie osuszyć, a następnie posolić. Filety należy dokładnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem do zarumienienia obu stron. Do przygotowania sosu należy podsmażyć na rozgrzanym oleju cebulę i czosnek. Do cebuli i czosnku należy dodać szpinak i smażyć przez chwilę do zmniejszenia jego objętości. Następnie wszystko należy wymieszać ze śmietaną, chwilę podgrzewać, a potem odstawić i doprawić solą i białym pieprzem. Przełożyć morszczuka do wysmarowanego zwykłym masłem naczynia żaroodpornego, zalać sosem śmietanowo-szpinakowym i całość piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.

rozwiń

Morszczuk jest chudą i smaczną rybą o długiej i ciekawej historii połowów. Z pewnością warto włączyć ją do diety, ponieważ dostarcza mało kilokalorii, a może stanowić pyszne urozmaicenie jadłospisów.

 

Literatura:

Murua H.: The biology and fisheries of European hake, Merluccius merluccius, in the north-east Atlantic. Adv Mar Biol. 2010;58:97-154.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
krewetki jak przygotować krewetki
Ryby i owoce morza

Krewetki – rodzaje, właściwości. Jak…

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025Wraz z rozwojem cywilizacyjnym oraz coraz częstszymi... Czytaj dalej...

Karp – charakterystyka, wartości odżywcze,…

Czym się charakteryzuje i na co zwrócić uwagę przy zakupie dobrego karpia? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Ryby i owoce morza

    przygotowywanie żywności Ryby i owoce morza
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.