Młody jęczmień. Sprawdzone przepisy na każdą okazję
Aktualizacja: 27 marca, 2024
Najbardziej popularnym składnikiem odżywczym ostatnich miesięcy jest młody jęczmień – zielony proszek – który wywołuje w organizmie wiele pozytywnych reakcji. Poprawia kondycję zdrowotną naszego ciała i samopoczucie. Oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza, odchudza i spowalnia proces starzenia.
Młody jęczmień
Młody jęczmień, czyli sproszkowana zielona trawa, z racji chlorofilu, który nadaje mu taki właśnie odcień, ma bardzo wiele składników odżywczych. Spożywając go, dostarczamy naszemu organizmowi magnez, potas, wapno, żelazo, błonnik i kwas foliowy. Z witamin należy wymienić te z grupy B, C, E, K oraz beta-karoten. Posiada także liczne aminokwasy i enzymy. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową, polecany jest osobom z chorobą wrzodową, ponieważ ochrania śluzówkę żołądka. Dla osób z nieświeżym oddechem oraz kłopotami z dziąsłami i zębami będzie idealnym lekiem. Wszystko to dzięki temu, że ma działanie przeciwzapalne i dezynfekujące.
Najlepszą postacią spożywania sproszkowanego młodego jęczmienia są wszelkiego rodzaju koktajle i soki. Można dowolnie łączyć składniki, wedle naszych upodobań smakowych. Jednak najlepiej jest rozpuścić jęczmień w szklance letniej wody wsypując 1–2 łyżeczki. Taki napój należy pić pół godziny przed posiłkiem.
Poniżej kilka propozycji na koktajle, śniadania i coś słodkiego.
Młody jęczmień – przepisy
Napój miodowo-jęczmienny
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki młodego jęczmienia
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 4 łyżki naturalnego miodu
- Imbir – ilość w zależności od upodobań
Należy wlać wodę do garnuszka, zagotować i wsypać proszek. Następnie gotować ok. 30 minut na średnim ogniu, dodać sok z cytryn i imbir. Taką mieszankę gotujemy jeszcze ok. 2 minut, wlewamy miód i mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Napój jest idealny na chłodniejsze dni albo w trakcie przeziębienia, ponieważ wpływa korzystnie na naszą odporność.
Młody jęczmień z sokiem z pomarańczy i cytryny
- 150 ml soku z jęczmienia
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Wszystkie składniki należy połączyć i dobrze wymieszać. Można dodać inne owoce, jak kiwi, banan, wedle uznania.
Propozycja na pożywne, ciepłe śniadanie/podwieczorek/kolację:
- 200 ml napoju sojowego,
- 1/2 cukinii,
- łyżki płatków owsianych,
- łyżka otrębów wysokobłonnikowych,
- łyżeczka młodego jęczmienia w proszku.
Płatki i otręby gotujemy do zgęstnienia w napoju sojowym. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach, a następnie odciskamy nadmiar wody. Dodajemy cukinię i młody jęczmień do gęstej owsianki, mieszamy. Gotujemy chwilę, przekładamy do miseczki, podajemy z ulubionymi dodatkami.
Coś na słodko: muffinki
- Składniki (na ok. 6 muffinek):
– 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g)
– 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50g)
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 120 g puree z dyni
– 100 ml mleka
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 2 łyżki ksylitolu bądź inny słodzik naturalny - Na krem:
– 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
– 1 płaska łyżeczka mielonego siemienia lnianego
– 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
– pół łyżeczki stewii w proszku
Wszystkie skladniki na muffinki łączymy ze sobą i miksujemy. Masę rozkładamy do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 20–25 minut. Siemię, młody jęczmień, stewię dodajemy do jogurtu i dobrze mieszamy. Tak przygotowanym kremem przystrajamy ostudzone muffinki.
Młody jęczmień jest składnikiem, który dobrze jest mieć w swojej kuchni z racji jego wielu właściwości. Polubią go osoby, które walczą z nadwagą, ponieważ pozwala schudnąć i oczyścić organizm z toksyn oraz osoby, które mają problemy z nadmiernym zmęczeniem, gdyż przywraca siły witalne, dodaje energii, poprawia nasze samopoczucie. Korzystanie wpływa na naszą cerę nie pozwalając się jej przedwcześnie starzeć. Może być stosowany jako płukanka w przypadku problemów z uzębieniem i nieświeżym oddechem. Bardzo dobrze sprawdza się jako główny składnik wszelkich soków z różnych owoców. Można go także łączyć z wodą i pić przed posiłkiem. Dodawany do zup, kremów, ciast będzie bardzo zdrowym dodatkiem.
Czytałam, że młody jęczmień podczas wysokiej temperatury traci swoje właściwości 🙁
Czy można dodawać go do wypieków? (jest wrażliwy na temperaturę?)