Młody jęczmień. Sprawdzone przepisy na każdą okazję

16 18 20

Najbardziej popularnym składnikiem odżywczym ostatnich miesięcy jest młody jęczmień – zielony proszek – który wywołuje w organizmie wiele pozytywnych reakcji. Poprawia kondycję zdrowotną naszego ciała i samopoczucie. Oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza, odchudza i spowalnia proces starzenia.

Młody jęczmień

Młody jęczmień, czyli sproszkowana zielona trawa, z racji chlorofilu, który nadaje mu taki właśnie odcień, ma bardzo wiele składników odżywczych. Spożywając go, dostarczamy naszemu organizmowi magnez, potas, wapno, żelazo, błonnik i kwas foliowy. Z witamin należy wymienić te z grupy B, C, E, K oraz beta-karoten. Posiada także liczne aminokwasy i enzymy. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową, polecany jest osobom z chorobą wrzodową, ponieważ ochrania śluzówkę żołądka. Dla osób z nieświeżym oddechem oraz kłopotami z dziąsłami i zębami będzie idealnym lekiem. Wszystko to dzięki temu, że ma działanie przeciwzapalne i dezynfekujące.

Najlepszą postacią spożywania sproszkowanego młodego jęczmienia są wszelkiego rodzaju koktajle i soki. Można dowolnie łączyć składniki, wedle naszych upodobań smakowych. Jednak najlepiej jest rozpuścić jęczmień w szklance letniej wody wsypując 1–2 łyżeczki. Taki napój należy pić pół godziny przed posiłkiem.

Poniżej kilka propozycji na koktajle, śniadania i coś słodkiego.

Młody jęczmień – przepisy

Napój  miodowo-jęczmienny

  1. 1,5 szklanki wody
  2. 1/2 szklanki młodego jęczmienia
  3. sok wyciśnięty z połówki cytryny
  4. 4 łyżki naturalnego miodu
  5. Imbir – ilość w zależności od upodobań

Należy wlać wodę do garnuszka, zagotować i wsypać proszek. Następnie gotować ok. 30 minut na średnim ogniu, dodać sok z cytryn i imbir. Taką mieszankę gotujemy jeszcze ok. 2 minut, wlewamy miód i mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Napój jest idealny na chłodniejsze dni albo w trakcie przeziębienia, ponieważ wpływa korzystnie na naszą odporność.

Młody jęczmień z sokiem z pomarańczy i cytryny

  1. 150 ml soku z jęczmienia
  2. sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  3. sok wyciśnięty z połówki cytryny

Wszystkie składniki należy połączyć i dobrze wymieszać. Można dodać inne owoce, jak kiwi, banan, wedle uznania.

Propozycja na pożywne, ciepłe śniadanie/podwieczorek/kolację:

  1. 200 ml napoju sojowego,
  2. 1/2 cukinii,
  3. łyżki płatków owsianych,
  4. łyżka otrębów wysokobłonnikowych,
  5. łyżeczka młodego jęczmienia w proszku.

Płatki i otręby gotujemy do zgęstnienia w napoju sojowym. Ścieramy cukinię  na tarce o dużych oczkach, a następnie odciskamy nadmiar wody. Dodajemy cukinię i młody jęczmień do gęstej owsianki, mieszamy. Gotujemy chwilę, przekładamy do miseczki, podajemy z ulubionymi dodatkami.

Coś na słodko: muffinki

  1. Składniki (na ok. 6 muffinek):
    – 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g)
    – 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50g)
    – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    – 120 g puree z dyni
    – 100 ml mleka
    – 1/2 łyżeczki cynamonu
    – 1 łyżka oleju
    – 1 łyżeczka cukru waniliowego
    – 2 łyżki ksylitolu bądź inny słodzik naturalny
  2. Na krem:
    – 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
    – 1 płaska łyżeczka mielonego siemienia lnianego
    – 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
    – pół łyżeczki stewii w proszku

Wszystkie skladniki na muffinki łączymy ze sobą i miksujemy. Masę rozkładamy do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 2025 minut. Siemię, młody jęczmień, stewię dodajemy do jogurtu i dobrze mieszamy. Tak przygotowanym kremem przystrajamy ostudzone muffinki.

Młody jęczmień jest składnikiem, który dobrze jest mieć w swojej kuchni z racji jego wielu właściwości. Polubią go osoby, które walczą z nadwagą, ponieważ pozwala schudnąć i oczyścić organizm z toksyn oraz osoby, które mają problemy z nadmiernym zmęczeniem, gdyż przywraca siły witalne, dodaje energii, poprawia nasze samopoczucie. Korzystanie wpływa na naszą cerę nie pozwalając się jej przedwcześnie starzeć. Może być stosowany jako płukanka w przypadku problemów z uzębieniem i nieświeżym oddechem. Bardzo dobrze sprawdza się jako główny składnik wszelkich soków z różnych owoców. Można go także łączyć z wodą i pić przed posiłkiem. Dodawany do zup, kremów, ciast będzie bardzo zdrowym dodatkiem.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Młody jęczmień. Sprawdzone przepisy na każdą okazję - 3.7/5. Oddano 178 głosy.
Autor artykułu:
, Psycholog i pasjonatka zdrowego stylu życia.

Opinie

  • Adu 27.02.2017, 9:48

    Czy można dodawać go do wypieków? (jest wrażliwy na temperaturę?)

    Odpowiedz
  • Marlena 25.04.2017, 2:56

    Czytałam, że młody jęczmień podczas wysokiej temperatury traci swoje właściwości 🙁

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone