Młody jęczmień. Sprawdzone przepisy na każdą okazję

16 18 20

Najbardziej popularnym składnikiem odżywczym ostatnich miesięcy jest młody jęczmień – zielony proszek – który wywołuje w organizmie wiele pozytywnych reakcji. Poprawia kondycję zdrowotną naszego ciała i samopoczucie. Oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza, odchudza i spowalnia proces starzenia.

Młody jęczmień

Młody jęczmień, czyli sproszkowana zielona trawa, z racji chlorofilu, który nadaje mu taki właśnie odcień, ma bardzo wiele składników odżywczych. Spożywając go, dostarczamy naszemu organizmowi magnez, potas, wapno, żelazo, błonnik i kwas foliowy. Z witamin należy wymienić te z grupy B, C, E, K oraz beta-karoten. Posiada także liczne aminokwasy i enzymy. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową, polecany jest osobom z chorobą wrzodową, ponieważ ochrania śluzówkę żołądka. Dla osób z nieświeżym oddechem oraz kłopotami z dziąsłami i zębami będzie idealnym lekiem. Wszystko to dzięki temu, że ma działanie przeciwzapalne i dezynfekujące.

Najlepszą postacią spożywania sproszkowanego młodego jęczmienia są wszelkiego rodzaju koktajle i soki. Można dowolnie łączyć składniki, wedle naszych upodobań smakowych. Jednak najlepiej jest rozpuścić jęczmień w szklance letniej wody wsypując 1–2 łyżeczki. Taki napój należy pić pół godziny przed posiłkiem.

Poniżej kilka propozycji na koktajle, śniadania i coś słodkiego.

Młody jęczmień – przepisy

Napój  miodowo-jęczmienny

  1. 1,5 szklanki wody
  2. 1/2 szklanki młodego jęczmienia
  3. sok wyciśnięty z połówki cytryny
  4. 4 łyżki naturalnego miodu
  5. Imbir – ilość w zależności od upodobań

Należy wlać wodę do garnuszka, zagotować i wsypać proszek. Następnie gotować ok. 30 minut na średnim ogniu, dodać sok z cytryn i imbir. Taką mieszankę gotujemy jeszcze ok. 2 minut, wlewamy miód i mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Napój jest idealny na chłodniejsze dni albo w trakcie przeziębienia, ponieważ wpływa korzystnie na naszą odporność.

Młody jęczmień z sokiem z pomarańczy i cytryny

  1. 150 ml soku z jęczmienia
  2. sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  3. sok wyciśnięty z połówki cytryny

Wszystkie składniki należy połączyć i dobrze wymieszać. Można dodać inne owoce, jak kiwi, banan, wedle uznania.

Propozycja na pożywne, ciepłe śniadanie/podwieczorek/kolację:

  1. 200 ml napoju sojowego,
  2. 1/2 cukinii,
  3. łyżki płatków owsianych,
  4. łyżka otrębów wysokobłonnikowych,
  5. łyżeczka młodego jęczmienia w proszku.

Płatki i otręby gotujemy do zgęstnienia w napoju sojowym. Ścieramy cukinię  na tarce o dużych oczkach, a następnie odciskamy nadmiar wody. Dodajemy cukinię i młody jęczmień do gęstej owsianki, mieszamy. Gotujemy chwilę, przekładamy do miseczki, podajemy z ulubionymi dodatkami.

Coś na słodko: muffinki

  1. Składniki (na ok. 6 muffinek):
    – 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g)
    – 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50g)
    – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    – 120 g puree z dyni
    – 100 ml mleka
    – 1/2 łyżeczki cynamonu
    – 1 łyżka oleju
    – 1 łyżeczka cukru waniliowego
    – 2 łyżki ksylitolu bądź inny słodzik naturalny
  2. Na krem:
    – 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
    – 1 płaska łyżeczka mielonego siemienia lnianego
    – 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
    – pół łyżeczki stewii w proszku

Wszystkie skladniki na muffinki łączymy ze sobą i miksujemy. Masę rozkładamy do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 2025 minut. Siemię, młody jęczmień, stewię dodajemy do jogurtu i dobrze mieszamy. Tak przygotowanym kremem przystrajamy ostudzone muffinki.

Młody jęczmień jest składnikiem, który dobrze jest mieć w swojej kuchni z racji jego wielu właściwości. Polubią go osoby, które walczą z nadwagą, ponieważ pozwala schudnąć i oczyścić organizm z toksyn oraz osoby, które mają problemy z nadmiernym zmęczeniem, gdyż przywraca siły witalne, dodaje energii, poprawia nasze samopoczucie. Korzystanie wpływa na naszą cerę nie pozwalając się jej przedwcześnie starzeć. Może być stosowany jako płukanka w przypadku problemów z uzębieniem i nieświeżym oddechem. Bardzo dobrze sprawdza się jako główny składnik wszelkich soków z różnych owoców. Można go także łączyć z wodą i pić przed posiłkiem. Dodawany do zup, kremów, ciast będzie bardzo zdrowym dodatkiem.

Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne

Darmowy kalkulator online

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Młody jęczmień. Sprawdzone przepisy na każdą okazję - 3.7/5. Oddano 177 głosy.
Autor artykułu:
, Psycholog i pasjonatka zdrowego stylu życia.

Opinie

  • Avatar
    Adu 27.02.2017, 9:48

    Czy można dodawać go do wypieków? (jest wrażliwy na temperaturę?)

    Odpowiedz
  • Avatar
    Marlena 25.04.2017, 2:56

    Czytałam, że młody jęczmień podczas wysokiej temperatury traci swoje właściwości 🙁

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone