Mąka z ciecierzycy – właściwości, cena, przepisy

maka z ciecierzycy przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Kilka lat temu w sklepie dostępne były tylko mąki pszenne, kukurydziane czy też żytnie. Obecnie asortyment się powiększył nie tylko o mąki z innych zbóż, takie jak mąka owsiana czy gryczana, ale również z orzechów, pestek, a nawet nasion roślin strączkowych, jak ciecierzyca. Co wyróżnia mąkę z ciecierzycy spośród innych mąk?

Mąka z ciecierzycy

Mąka ta powstaje ze zmielonych ziaren ciecierzycy, które zwane są inaczej cieciorką lub grochem włoskim. Jest to roślina uprawna, jednoroczna. Należy do rodziny bobowatych i pochodzi z Azji. Jest powszechnie stosowana m.in. w kuchni arabskiej oraz w diecie wegetariańskiej. Nasiona są jasnobrązowe, kształtem i smakiem przypominają groch [1].

Mąka z ciecierzycy – właściwości

W poniższej tabeli porównano mąkę z ciecierzycy ze zwykłą mąką pszenną. Zboża i ich produkty są w pewnym stopniu źródłem białka. Mąka z ciecierzycy ma ponad dwa razy więcej białka od klasycznej mąki, co jest cenną informacją m.in. dla wegetarian. Warto też podkreślić czterokrotnie większy udział błonnika, którego niedobory często mają osoby będące na diecie bezglutenowej. Ciecierzyca należy do roślin naturalnie bezglutenowych. W porównaniu z klasyczną mąką ma ona więcej składników mineralnych i witamin. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość potasu oraz witamin z grupy B – folianów. Podaje się, że jest też dobrym źródłem magnezu, wapnia i żelaza. Jednak ze względu na zawartość błonnika mogą być one gorzej przyswajane przez organizm.

Mąka z ciecierzycy ma bardzo korzystny skład, szczególnie w porównaniu z mąką pszenną. Należy jednak do roślin bezglutenowych, w związku z czym nie posiada takich właściwości jak klasyczna mąka – takich jak nadawanie odpowiedniej konsystencji wypiekom i porowata struktura.

Nadaje się do naleśników, jako składnik mieszanek do wypieków ciast i chleba, do zagęszczania potraw albo do panierowania np. mięsa.

Tab. 1 Wartości odżywcze mąki z ciecierzycy na 100 g

Zawartość składników odżywczych w przeliczeniu na 100 g produktu [2, 3]
Mąka z ciecierzycy Mąka pszenna
Energia [kcal] 387 364
Białko [g] 22,4 10,3
Tłuszcz [g] 6,7 1,0
Cholesterol [mg] 0 0
Węglowodany [g] 57,8 76,3
Błonnik [g] 10,8 2,7
Zawartość składników mineralnych w przeliczeniu na 100 g produktu
Sód [mg] 64 2
Potas [mg] 846 107
Magnez [mg] 166 22
Żelazo [mg] 4,9 1,2
Wapń [mg] 45 15
Fosfor [mg] 318 108
Cynk [mg] 2,81 0,7
Zawartość witamin w przeliczeniu na 100 g produktu
Witamina A [IU] 41 0
Witamina D [IU] 0 0
Witamina K [µg] 9,1 0,3
Witamina B1 [mg] 0,49 0,12
Witamina B2 [mg] 0,11 0,04
Niacyna [mg] 1,76 1,25
Witamina B6 [mg] 0,50 0,04
Foliany [µg] 437 26
Witamina B12 [µg] 0 0
Witamina C [mg] 0 0

Mąka z ciecierzycy – cena, gdzie kupić

Ze względu na rosnącą świadomość społeczeństwa dotyczącą żywienia produkty takie jak mąką z ciecierzycy są obecnie łatwiej dostępne. Można ją kupić nie tylko w sklepach ze „zdrową” żywnością, ale również w dużych marketach i sklepach osiedlowych. Oczywiście ceny są różne, zazwyczaj korzystniejsze finansowo są produkty kupowane w większych sklepach lub zamawiane przez internet. Jednak w przypadku tej ostatniej opcji należy uwzględnić jeszcze koszt przesyłki.

Na rynku mamy dostępne zazwyczaj opakowania 500 g lub 1 kg. Ceny są bardzo zróżnicowane. W przeliczeniu na 1 kg koszt mąki z ciecierzycy wynosi od 9,50 zł nawet do 40 zł. Wysokie ceny zwykle mają produkty z upraw ekologicznych, certyfikowanych. Osoby będące na diecie bezglutenowej muszą zwrócić uwagę, czy produkt z danej firmy jest dla nich bezpieczny. Naturalnie produkt jest bezglutenowy, ale w związku z produkowaniem mąk z roślin glutenowych w tym samym miejscu mąka z ciecierzycy może ulec zanieczyszczeniu.

Mąka z ciecierzycy – przepisy

Taką mąkę można również samemu wykonać w domu. Wystarczy ciecierzycę podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć jej aromat. Następnie, gdy wystygnie, zmielić np. w młynku do kawy. Przesypać przez sitko i umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Mąkę z ciecierzycy można wykorzystać na różne sposoby. Poniżej przedstawiono kilka przepisów.

Przepis na ”migdałowe
” title_prefix=”Przepis na”]

Składniki (na ok. 9 ciastek):

  • 1 szklanka drobnej mąki z ciecierzycy,
  • ½ szklanki płatków migdałowych,
  • ⅓ szklanki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. W misce zalać siemię lniane wodą i odstawić.
  2. W drugiej misce przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną i sól.
  3. Do siemienia dodać olej i syrop. Wymieszać. Przenieść zawartość do drugiej miski. Dodać migdały i wymieszać.
  4. Odłożyć ciasto na min. 60 minut, aby zgęstniało.
  5. Z masy formować lekko spłaszczone kulki i umieścić je na papierze do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego do 170°C piekarnika i piec ok. 1215 minut.
rozwiń
Przepis na ”wegańskie
” title_prefix=”Przepis na”]

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
  • 1 duży, dojrzały banan,
  • ⅓ łyżeczki soli,
  • ½ szklanki napoju roślinnego lub wody,
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób wykonania:

  1. Obrać banana. Zblendować wszystkie składniki razem. Odstawić na 10 minut.
  2. Smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Podpiekać na małym ogniu, aż pojawią się bąbelki, i przewrócić na drugą stronę.
  3. Podawać z syropem klonowym lub masłem orzechowym.
rozwiń

Mąka z ciecierzycy to bardzo cenny produkt o dużej zawartości białka, błonnika oraz witamin z grupy B. Dobrze się sprawdzi jako zamiennik mąki pszennej. Nie zastąpi jej przy wypieku puszystych ciast, np. biszkoptu. Będzie jednak dobrą alternatywą przy pieczeniu placków oraz ciasteczek. Warto wprowadzić ją do naszej kuchni.

Literatura:

  1. Kapusta F., Rośliny strączkowe źródłem białka dla ludzi i zwierząt, Nauki Inżynierskie i Technologiczne, 2012, 1, 1632,
  2. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/20481fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=20481&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing= [data dostępu: 03.05.2018 r.],
  3. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/16157fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=16157&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing [data dostępu: 03.05.2018 r.],
  4. http://ervegan.com/2017/04/migdalowe-ciastka-maki-ciecierzycy/[data dostępu: 03.05.2018 r.],
  5. http://savoryorsweet.pl/weganskie-pancakes-z-ciecierzycy/ [data dostępu: 03.05.2018 r.].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Dodaj do ulubionych