Kawa w diecie sportowca – czy warto?
Kawa to jeden z najpopularniejszych gorących napojów na całym świcie. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Jak większość produktów napój ten posiada swoje wady i zalety. A jak wygląda to w diecie sportowca? Czy osoby uprawiające sport mogą pić kawę?
Kawa a sport
Najbardziej pożądanym składnikiem kawy jest oczywiście kofeina, która ma właściwości pobudzające. Jednak kawa posiada także szereg innych cennych substancji jak przeciwutleniacze, kwas chlorogenowy czy witaminy i składniki mineralne.
Kawę cenimy za to, że pomaga nam się obudzić rano, szybciej spalić tkankę tłuszczową i przyspieszyć metabolizm. Lubimy ją pić także w chwilach obniżenia koncentracji i zmęczenia. Cenią ją także osoby, którym dokuczają duszności i astma, bowiem kawa rozszerza nasze oskrzela ułatwiając oddychanie.
Wszystkie te właściwości przekładają się także na wykonywany przez nasz trening. Warto zatem przed aktywnością fizyczną wypić filiżankę czarnej kawy. Wpłynie ona na siłę skurczu naszych mięśni, dzięki czemu będziemy mogli podnieść większe ciężary. Pobudzony organizm i zwiększona wydolność oskrzeli wpłynie na dystans i szybkość, w jaką przebiegniemy założoną trasę. Kawa z pewnością może przyczynić się do poprawy naszych wyników sportowych, pamiętajmy jednak, aby pić ją bez cukru i śmietanki.