bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kawa a nadciśnienie – właściwości kawy. Czy kawa jest zdrowa?

Kawa a nadciśnienie – właściwości kawy. Czy kawa jest zdrowa?

kawa a nadciśnienie czy kawa jest zdrowa?
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Każdego ranka rzesza Polaków rozpoczyna swój dzień od filiżanki kawy. Jest to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie, który niweluje uczucie senności i znużenia. Na temat kawy zakorzeniło się też wiele mitów dietetycznych, które stawiają ją w bardzo złym świetle. Czy słuszne postępujemy uznając kawę za przyczynę rozwoju wielu chorób? Może wręcz przeciwnie kawa korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie? Pora to zweryfikować!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Właściwości kawy
  • Kawa a nadciśnienie
  • Czy kawa jest zdrowa?

Właściwości kawy

Według legend kawa jako używka została odkryta w Etiopii, gdy pasterz pilnujący owiec zauważył pobudzenie swoich zwierząt po spożyciu owoców kawowca. Jednak dopiero Arabowie w XIV wieku rozpoczęli zwyczaj rozpuszczania kawy w gorącej wodzie, a jako napar przywędrowała do Europy w XVII wieku.

Obecnie kawa uprawiana jest głównie w Brazylii, Kolumbii i Wietnamie, a głównymi odbiorcami tego trunku są kraje skandynawskie. Wyróżnia się dwa gatunki kawy, które mają największe zastosowanie w przemyśle spożywczym: Coffea Arabica (kawa arabika stanowiąca ponad 60% światowej produkcji i Coffea Canephora (kawa robusta). Kawa Arabica w stosunku do robusta  ma łagodniejszy smak oraz mniejszą zawartość kofeiny [1].

Właściwości kawy wynikają ze składników ją tworzących czyli kofeiny (2 mg/kg), węglowodanów (30–40%), tłuszczów (10–17%), związków białkowych i wolnych aminokwasów (8%) oraz związków polifenolowych (8%), tj. kwasy chlorogenowy, chinolowy i kawowy. Kwasy te są antyoksydantami, czyli redukują ryzyko rozwoju chorób wynikających z powstawania stresu oksydacyjnego w naszym organizmie tj. zapalenie stawów, nowotworów, miażdżycy, choroby Alzheimera, cukrzycy i innych. Kofeina występuje również w herbacie (28 mg/kg), kakao (4 mg/kg) i napojach energetyzujących (28 mg/kg). To zawartość właśnie tej substancji w kawie jest odpowiedzialna za taką popularność tego napoju. Kofeina wchłania się w całości w naszym przewodzie pokarmowym, następnie ulega szybkiej biotransformacji i jest wydalana z organizmu wraz z moczem. Podwyższone stężenie kofeiny utrzymuje się w organizmie ok. 4 godziny. Organizm kobiet (wyjątek kobiety w ciąży i na kuracji hormonalnej) szybciej usuwa kofeinę z organizmu niż mężczyźni. Kofeina aktywuje receptory dopaminy oraz stymuluje wydzielanie neuroprzekaźników, które pobudzają ośrodkowy układ nerwowy i korę mózgową człowieka. Efektem tego jest poprawa samopoczucia, zmniejszenie zmęczenia fizycznego i psychicznego oraz poprawa sprawności myślenia i zapamiętywania. Co więcej pobudza również układ krwionośny organizmu wpływając na chwilowe przyspieszenie czynności serca oraz pojemności wyrzutowej serca, co objawia się podwyższeniem ciśnienia tętniczego po wypiciu filiżanki kawy. Dzięki działaniu rozszerzającemu naczynia krwionośne powoduje szybszy przepływ krwi oraz zwiększone dotlenienie narządów. Lekkie działanie moczopędne po spożyciu kawy spowodowane jest sprawniejszym przepływem krwi przez nerki. Kofeina wpływa również na procesy metaboliczne w organizmie. Pobudza rozkład tłuszczu w tkance tłuszczowej, stymuluje wydzielania kwasów żołądkowych, przyspiesza przemianę materii regulując procesy trawienia oraz wspomagając odchudzanie [2].

Kofeina wykorzystywana jest również w celu zmniejszenia dolegliwości u osób cierpiących na astmę, ponieważ wykazuje ona działanie rozszerzające na drogi oddechowe. Wypicie już jednej filiżanki kawy dziennie zmniejsza częstotliwość ataków duszności o 5 %, a picie dwóch lub więcej o 20 % [3].

Oprócz kofeiny kawa zawiera również cenne związki polifenolowe. Należą do nich kwasy chlorogenowy, kawowy i felurowy. Hamują one powstawanie blaszki miażdżycowej, usuwają nadmiar metali ciężkich z organizmu oraz, co niekorzystne, również ograniczają wchłanianie żelaza. Dodatkowo wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe [4]. Kawa jest również dobrym źródłem witamin i składników mineralnych tj. witamina PP, niacyna magnez, czy potas oraz niekorzystnych diterpenów, które zwiększają poziom cholesterolu we krwi.

Umiarkowane spożycie kofeiny (do 400 mg/dzień)  przez osoby zdrowe nie powoduje zwiększenia ryzyka chorób układu krążenia oraz nie zmniejsza zmineralizowania kości o ile osoba spożywa odpowiednią ilość wapnia. Nadmierne spożycie kofeiny (>400 mg/dzień) może doprowadzić do uzależniania oraz objawów takich jak nadpobudliwość, bezsenność, arytmia, bóle głowy i żołądka [1].

Kawa a nadciśnienie

Bez wątpienia każdy wie, że nadciśnienie tętnicze skraca życie. Może doprowadzić do chorób serca lub udaru mózgu. Aktualnie 32% Polaków choruje na nadciśnienie tętnicze, a przewiduje się, że liczba ta w najbliższym czasie może zwiększyć się do 50%. Powszechnie obwinia się kawę za jeden z czynników sprzyjających rozwojowi nadciśnienia tętniczego, ale czy słusznie? W 2011 roku dokonano przeglądu badań zajmujących się tym zagadnieniem. Wnioski były odwrotnie do poglądów panujących na temat tego trunku. Dowiedziono, że ryzyko rozwoju zaburzenia nie było większe u osób spożywających często kawę w porównaniu do tych, którzy piją jej małą ilość. W oficjalnym dzienniku Europejskiego i Międzynarodowego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego po analizie badań dotyczących kawy stwierdzono, że aktualnie nie ma wystarczających dowodów wskazujących na zależność między spożyciem naparu kawowego a rozwojem choroby. Co więcej pojawiają się doniesienia, że kawosze mają mniejsze ryzyko udaru mózgu w stosunku do osób nie pijących kawy [5].

Czy kawa jest zdrowa?

Aby odpowiedzieć na to pytania należy przytoczyć kilka badań wskazujących na korzystne działanie kawy w redukcji ryzyka chorób. Udowodniono, że picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.  Związane jest to prawdopodobnie z przyspieszonym metabolizmem glukozy po wypiciu tego napoju lub zwiększoną tolerancją na insulinę. Efekt ten zauważalny jest zarówno dla kawy kofeinowej i bezkofeinowej, lecz ta musi być spożyta w ilości przekraczającej 4 filiżanki dziennie. Dodatkowo wypijanie 6 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju wszystkich typów raka prostaty o 20%. Ostatnio pojawiły się również doniesienia, że picie kawy zmniejsza ryzyko Alzheimera oraz choroby Parkinsona oraz hamuje rozwój kamicy żółciowej i marskość wątroby [2].

Nawiązując do publikowanych najnowszych badań eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia umieścili kawę w nowej Piramidzie Żywienia. Podkreślają oni, że można wypijać około 3 filiżanek kaw dziennie, aby cieszyć się jej pozytywnym wpływem na organizm [6].

Nie pozostaje nam nic innego jak cieszyć się aromatem kawy o poranku bez zbędnych wyrzutów sumienia. Nie tylko redukuje ona ryzyko chorób, wspomaga trawienie oraz kurację odchudzającą, ale również jest ważnym elementem spotkań towarzyskich i relacji międzyludzkich.

Literatura:

  1. Żukiewicz-Sobczak W., „Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka”., Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 1, 71-76
  2. Kosicka T, Kara – Perz H and Głuszek J. 2004. Kawa – zagrożenie czy ochrona. PrzewodnikLekarza 7:78-83
  3. Pagano R, Negri E, Decarli A and La Vecchia C. 1988. Coffe drinking and prevalence of Bonchial asthma. Chest 94:386-389
  4. Budryn G and Nebesny E. 2006. Fenoksykwasy – ich właściwości, występowanie w surowcach roślinnych, wchłanianie i przemiany metaboliczne. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2:103-110
  5. Świątowska K., „Mity medyczne które mogą zabić”., Eureka, Warszawa 2016
  6. http://www.medexpress.pl/start/nowa-piramida-zywieniowa-co-z-kawa-bedziecie-zdziwieni/63001/
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
kawa inka skład wady i zalety
kawa

Kawa inka, skład, wady i…

Umiarkowane spożycie kawy może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jednakże w niektórych przypadkach z przyczyn zdrowotnych zaleca się ograniczenie picia kawy lub zupełne z niej zrezygnowanie. Dla osób, które nie chcą… Czytaj dalej...
kawa czy kawa szkodzi?
kawa

Kawa a wątroba, ciśnienie, cukrzyca.…

Kawa to najczęściej spożywana używka na świecie. Szacuje się, że codziennie wypija się ok. 2,25 mld filiżanek. Jedni cenią ją za smak i aromat, inni za właściwości pobudzające. Nie każdy… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > kawa

    ciśnienie krwi kawa
    Łyżki drewniane z różnymi formami czosnku.
    110
    czosnek

    Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania

    1
    kawa

    Kawa orkiszowa – właściwości. Jak parzyć kawę orkiszową?

    kawa

    Kawa żołędziowa – właściwości. Kawa żołędziowa na odchudzanie

    kawa

    Kawa jęczmienna – właściwości. Gdzie kupić kawę jęczmienną?

    kawa

    Kawa z cykorii – właściwości. Kawa z cykorii w ciąży i podczas odchudzania.

    1
    kawa

    Jak zrobić kawę mrożoną? Najlepsze przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.