bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Działanie witaminy E. W czym jest witamina E?

Działanie witaminy E. W czym jest witamina E?

witamina e źródła działanie
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 marca, 2025

Jako witamina antyoksydacyjna zapobiega starzeniu się komórek i neutralizuje wolne rodniki. Wykazuje korzystne działanie w profilaktyce nowotworów, chorób serca. Warto poznać bliżej jej działanie oraz źródła, w których występuje.

Na początku XX wieku dowiedziono o istnieniu witaminy E, wtedy to wyizolowano ją z oleju kiełków pszenicy, zaś jej nazwa – tokoferol z greckiego oznacza tocos urodzić, pherein – nieść, co miało podkreślić znaczącą rolę związku dla życia młodych szczurów.

Jako witaminę E określa się związki organiczne, które są rozpuszczalne w tłuszczach należące do tokoferoli i tokotrienoli. Łączy je obecność dwupierścieniowego szkieletu 6-hydroksychromanu i łańcucha, który jest zbudowany z 3 jednostek izoprenoidowych [1,2].

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Działanie witaminy E
  • Źródła witaminy E

Działanie witaminy E

Witamina E jest zaliczana do antyoksydantów. W środowisku hydrofobowym neutralizuje wolne rodniki. Jako antyoksydant wykazuje działanie protekcyjnie w stosunku do nowotworów, choroby wieńcowej czy zmian miażdżycowych, jak również ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych kobiet i mężczyzn [2].

W prewencji nowotworów najważniejszymi funkcjami witaminy E jest hamowanie wzrostu komórek, indukowanie apoptozy oraz nasilenie funkcji immunologicznej. Tokotrienole wykazują silniejszą aktywność niż tokoferole. Co więcej, witamina E ma protekcyjny wpływ na utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo witamina E uczestniczy w regulacji aktywności kinazy białkowej C. Jest to enzym, który bierze udział w przewodnictwie sygnałów między komórkami. Witamina E może również regulować aktywność biologiczną komórek układu immunologicznego, uczestniczy w hamowaniu agregacji płytek krwi [3,4].

Obecność tokoferoli i tokotrienoli chroni organizm przed starzeniem się. Związki te skutecznie neutralizują wolne rodniki. Zmniejszają ryzyko dusznicy bolesnej i zawału serca. Witamina E wykazuje działanie wzmacniające i uelastyczniające naczynia krwionośne, również obniża krzepliwość krwi. Powyższy związek nie jest syntetyzowany w organizmie, dostarczany wraz z pożywieniem jest gromadzony głównie w tkance tłuszczowej. Wchłanianie witaminy E zależy od ilości tłuszczów w pożywieniu [1–3].

Korzystne działanie witaminy E jest również szeroko znane w kosmetologii, stanowi doskonały przeciwutleniacz, który stabilizuje strukturę tłuszczów nienasyconych. W połączeniu z witaminą A jest wykorzystywana przy leczeniu trądziku pospolitego i egzemy. Jest odporna na działanie wysokich temperatur, jednak co ważne, ulega rozpadowi pod wpływem światła i tlenu. Witamina E wykazuje także działanie łagodzące przy występujących podrażnieniach i poparzeniach skóry, które powstają na skutek działania promieni słonecznych. W literaturze wymieniane jest również działanie przeciwzapalne oraz przeciwobrzękowe. Poprawia elastyczność skóry, dzięki dobremu przenikaniu przez naskórek. Witamina E koi, nawilża, wygładza, również ujędrnia, wspomaga leczenie przebarwień i łagodzi kontaktowe zapalenia skóry [3,4].  

Niedobór witaminy E może być przyczyną występujących problemów z płodnością szczególnie u mężczyzn, pogorszeniem wzroku, a także może być związana ze spadkiem koncentracji. U osób starszych są możliwe niedobory witaminy na skutek zaburzeń wchłaniania tokoferoli w przypadku biegunki tłuszczowej, czy usunięcia części jelita cienkiego [4]. Jej niedobór może mieć wpływ na zaburzenia neurologiczne, które powstają w wyniku peroksydacji błon komórkowych neuronów oraz na skutek procesów neurodegeneracyjnych [1,2].

Źródła witaminy E

Podstawowym źródłem witaminy E są tłuszcze roślinne, m.in. olej z zarodków pszenicy, krokoszowy, oliwa z oliwek, słonecznikowy. Dobrym źródłem witaminy E są również kiełki pszenicy, pełne ziarna zbóż, orzechy (laskowe, włoskie, arachidowe, migdały), nasiona słonecznika, ryby (mintaj, makrela, tuńczyk, łosoś), płatki owsiane, otręby pszenne, warzywa (dynia, pomidorowy, marchew, brokuły, szczypiorek, kapusta biała, jarmuż, szpinak, papryka, pietruszka, brukselka) masło, owoce (porzeczki czarne, awokado, brzoskwinie, morele) [1,4,5].

Tab. 1. Źródła witaminy E w żywności [5].

Źródła witaminy E w żywności w przeliczeniu na 100g części jadalnych
  • orzechy ziemne
7,31 mg
  • olej arachidowy
9,90 mg
  • masło roślinne, margaryny – np. Delma(r)
10 mg
  • olej sojowy
10,50 mg
  • olej rzepakowy
18,90 mg
  • migdały słodkie
23,96 mg
  • orzechy laskowe
38,44 mg
  • olej słonecznikowy
38,70 mg
  • porzeczki czarne, dynia
1 mg
  • móżdżek cielęcy, śledź
1,05 mg
  • mango
1,12 mg
  • okoń, orzechy kokosowe wiórki
1,28 mg
  • masło wiejskie
1,40 mg
  • makrela
1,52 mg
  • kapusta biała świeża, pietruszka liście
1,70 mg
  • szparagi, szpinak
1,80 mg
  • żółtko jaj kurzych
2,05 mg
  • krewetki
2,85 mg
  • płatki owsiane, porzeczki czerwone, ananas
0,1 mg
  • fasolka po bretońsku z boczkiem, flaki, groszek zielony świeży, melon, truskawki
0,13 mg
  • kurczak udko
0,15 mg
  • schab wieprzowy, pomarańcze
0,20 mg
  • wątróbki drobiowe, bagietki francuskie
0,25 mg
  • pomidory, mąka pszenna, krupczatka, camembert pełnotłusty
0,34 mg
  • chleb zwykły, ementaler tłusty, sałata, kakao 20%, baranina udziec, gruszki suszone
0,40 mg
  • brokuły, pory, sałatka z marchwi i jabłek
0,50 mg
  • wieprzowina karkówka, czekolada mleczna, jabłka
0,65 mg
  • graham
0,76 mg
  • makaron lubelski ekstra
0,85 mg
  • mąka pszenna typ 850, orzechy włoskie
0,95 mg

Podsumowując powyższe dane, witamina E z pewnością pełni bardzo ważne funkcje, które wpływają na zachowanie odpowiedniego zdrowia, również stanowi istotny element profilaktyki wielu chorób, m.in. nowotworów.  Ze względu na występujące kontrowersje związane z suplementacją, najbezpieczniej jest spożywać źródła witaminy wraz z codziennym pożywieniem. Warto wiedzieć, gdzie jest jej odpowiednia zawartość, by włączyć do diety te produkty, mając na uwadze neutralizację wolnych rodników.

Literatura:

  1. Zielińska A., Nowak I.: Tokoferole i tokotrienole jako witamina E. CHEMIK 2014, 68, 7, 585–591
  2. Jarosz M., Rychlik E., Cichocka A. i wsp.: Witaminy. [W]: Jarosz M. (red.). Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa 2017: 21-39
  3. Witamina E- co kryje świat tokoferoli. Świat Przemysłu Farmaceutycznego 3/2016
  4. Goluch-Koniuszy Z.: Żywieniowa profilaktyka chorób nowotworowych: https://www.researchgate.net/profile/Zuzanna_Goluch-Koniuszy/publication/304698677_Zywieniowa_profilaktyka_chorob_nowotworowych_Nutritional_prevention_of_cancer/links/5777593308aead7ba071d9dd/Zywieniowa-profilaktyka-chorob-nowotworowych-Nutritional-prevention-of-cancer.pdf [dok. elekt.] 01.06.2018
  5. Hozyasz K.: Nowe wskazania do profilaktycznej podaży witaminy E. Borgis – Medycyna Rodzinna 3-4/2000, s. 57-59
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Alicja Bławat
Alicja Bławat , Dyplomowany dietetyk kliniczny. W praktyce zawodowej istotnym elementem jest dla niej dietoterapia zgodna z aktualnymi standardami postępowania.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
witamina f działanie żródła skutki niedoboru

Witamina F – występowanie, niedobór

Witaminy oraz składniki mineralne są liczną grupą składników odżywczych, które zarówno w organizmie człowieka, jak i w produktach spożywczych występują w niewielkiej ilości. Należą jednak do niezbędnych składników pokarmowych, co… Czytaj dalej...
witamina e niedobór przedawkowanie
witamina E

Niedobór witaminy E i jej…

Do  najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, hamujących starzenie się komórek, należy witamina E. Przyjrzyjmy się jej bliżej. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy > witamina E

    witamina witamina E

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    witamina b8 inozytol

    Witamina B8 (inozytol) – działanie. Skutki niedoboru

    witamina d czy można przedawkować witaminę d?
    witamina

    W czym jest witamina D. Czy można przedawkować witaminę D?

    niedobór witaminy c objawy skutki
    witamina C

    Niedobór witaminy C – objawy, skutki. Źródła witaminy C

    witamina e niedobór przedawkowanie
    witamina E

    Niedobór witaminy E i jej przedawkowanie. W jakich produktach jest witamina E?

    przedawkowanie witaminy c skutki
    witamina C

    Przedawkowanie witaminy C – objawy. Dzienna dawka witaminy C

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.