Dodaj gotowane jajko do sałatki a stanie się jeszcze zdrowsza
Dodając do swojej sałatki gotowane jajko Twój organizm wchłonie więcej witamin z surowych warzyw!
Dodawaj jajko do sałatki!
Wiele osób wciąż za mało spożywa warzyw, ograniczając się tylko do surówki w czasie obiadu. Sałatka na kolację z surowych warzyw może być świetnym rozwiązaniem, aby dostarczyć sobie witamin i składników mineralnych. Podstawą każdej sałatki jest oczywiście sałata, do wyboru mamy ogromną ilość gatunków, które różnią się od siebie składem. Według badań opublikowanych w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition” warto do niej dodać także gotowane jajko.
Zawarte w żółtku jajka tłuszcze i witaminy zwiększają biodostępność witamin z surowych warzyw. Sama oliwa do sałatki może nie wystarczyć. Naukowcy udowodnili, że jajko zwiększa wchłanianie karetonoidów, luteiny, zeaksyny, a także likopenu z surowych warzyw.
Jajko na zdrowie
Samo jajko także posiada cenne witaminy i składniki mineralne. Jego obecność w pełnej warzyw sałatce sprawi, że stanie się prawdziwą bombą witaminową! Do dzieła! Komponujmy sałatki ze swoich ulubionych składników i nie zapomnijmy o jajku!
Literatura:
http://ajcn.nutrition.org/content/102/1/75