Dietetyczny sernik na jogurtach

Dzisiaj pomysł na niskokaloryczny sernik przygotowany na bazie jogurtów. Propozycja idealna dla osób będących na diecie, jednak smak z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom tradycyjnych wypieków. Gotowe ciasto polałam gorącym musem truskawkowym, chociaż w okresie zimowym równie dobrze sprawdzi się domowa konfitura lub sos czekoladowy.
Spód:
Otręby pszenne – 15g (3 pełne łyżki)
Płatki owsiane – 30g (3 łyżki)
Mąka owsiana – 1 łyżka
Miód – 1 łyżka
Kakao 16 % – 1 łyżeczka
Żółtko jaja kurzego – 1 sztuka
Proszek do pieczenie – 1 łyżeczka
Masa „serowa”:
Jogurt naturalny 2% – 400g (1 duże opakowanie)
Jogurt naturalny „Grecki” – 400g (1 duże opakowanie)
Cukier – 1/2 szklanki
Cukier waniliowy – 1 łyżka
Jajko – 2 sztuki + białko (ze spodu)
Budyń w proszku – 80g (2 opakowania)
Sposób przygotowania:
Formę do tarty (21-23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spód, gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie na dnie formy i uklepać dłonią. Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Białka ubić na sztywną pianę, nie wyłączając miksera dodawać po kolei cukier, cukier waniliowy, budynie w proszku, żółtka oraz jogurty. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60 min, 20 min w 170°C, 40 min w 150°C. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Podawać z musem truskawkowym lub świeżymi owocami.
Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji
Wykres składu
Wykres wartości energetycznej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
ale mi to dietetyczny zwłaszcza ten cukier ktory tam dodano .
Słowo dietetyczny odnosi się tutaj do niższej kaloryczności sernika w stosunku do tradycyjnego. Dzięki dodatku otrębów, mąki owsianej oraz płatków owsianych taki sernik charakteryzuje się również dużo niższym indeksem glikemicznym, mimo iż w składzie jest cukier.Im niższy indeks glikemiczny tym mniejszy wzrost poziomu cukru po spożyciu deseru.
Uwielbiam! Od zeszłych wakacji, 'sernik’ jadam już tylko w tym wydaniu! Zamiast cukru dodawałam ksylitol, syrop klonowy, miód..z każdym słodem przepyszny.
Tylko od zawsze miałam jeden i ten sam problem…ze spodem, niby robiłam dokładnie z przepisu, ale ciasto zawsze wychodziło bardzo twarde, w efekcie rozwalało się…gdzie mogłam popełnić błąd?
ostatecznie zaniechałam dalszych prób i piekę samą 'masę serową’, obowiązkowo z musem truskawkowym! 🙂
Dziękuję bardzo za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie.
robiłam ten serniczek super , dla Pani Agath spód zmodyfikowałam dodałam dwie łyżki mleka upiekł się, ciasto było zwarte i wcale się nie kruszyło pozdrawiam