Dietetyczny sernik na jogurtach – przepis
Dzisiaj pomysł na niskokaloryczny sernik przygotowany na bazie jogurtów. Propozycja idealna dla osób będących na diecie, jednak smak z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom tradycyjnych wypieków. Gotowe ciasto polałam gorącym musem truskawkowym, chociaż w okresie zimowym równie dobrze sprawdzi się domowa konfitura lub sos czekoladowy.
Spód:
Otręby pszenne – 15g (3 pełne łyżki)
Płatki owsiane – 30g (3 łyżki)
Mąka owsiana – 1 łyżka
Miód – 1 łyżka
Kakao 16 % – 1 łyżeczka
Żółtko jaja kurzego – 1 sztuka
Proszek do pieczenie – 1 łyżeczka
Masa „serowa”:
Jogurt naturalny 2% – 400g (1 duże opakowanie)
Jogurt naturalny „Grecki” – 400g (1 duże opakowanie)
Cukier – 1/2 szklanki
Cukier waniliowy – 1 łyżka
Jajko – 2 sztuki + białko (ze spodu)
Budyń w proszku – 80g (2 opakowania)
Sposób przygotowania:
Formę do tarty (21-23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spód, gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie na dnie formy i uklepać dłonią. Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Białka ubić na sztywną pianę, nie wyłączając miksera dodawać po kolei cukier, cukier waniliowy, budynie w proszku, żółtka oraz jogurty. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60 min, 20 min w 170°C, 40 min w 150°C. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Podawać z musem truskawkowym lub świeżymi owocami.