Przepis na truskawkowy sernik na zimno
Truskawkowy sernik na zimno to lekki, pożywny oraz smaczny deser. Idealny dla wszystkich łakomczuchów, nawet tych na dietach redukcyjnych.
Twaróg chudy – 5 kostek
Truskawki – 0,5 kg
Żelatyna – 20 g
Jogurt naturalny 2% – 1 opakowanie (200 g)
Miód (3 łyżki) lub stewia
Casteczka owsiane – 1 opakowanie
Czekolada gorzka – 1 tabliczka
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy wyłożyć ciastkami. Twaróg połączyć z miodem oraz jogurtem naturalnym, całość zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dolać do masy twarogowej. Truskawki zmiksować. Połowę masy twarogowej wylać do tortownicy, odstawić na 15 minut do lodówki. Do kolejnej części dodać truskawki, dokładnie zmiksować, a następnie wylać na pierwszą część masy. Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto.
Smacznego!