Ciasto jaglano-dyniowe na fistaszkowym spodzie
Sezon dyniowy w pełni a więc czas na kolejny przepis z tym jesienno-zimowym warzywem w roli głównej. Tym razem będzie to ciasto z jaglano–dyniową masą, na orzechowym spodzie. Dynia nadaje ciastu kremowej, aksamitnej konsystencji a dodatek imbiru i cynamonu sprawia, że nabiera charakterystycznego, korzennego smaku.
Masa jaglano–dyniowa:
Dynia – 350 g (puree)
Kasza jaglana – 100 g
Jajko – 2 sztuki
Len mielony – 1 łyżka (10 g)
Mleko 2% – 1 szklanka
Cynamon – 2 łyżeczki
Imbir suszony – 1 łyżeczka
Cukier brązowy – 60 g
Cukier waniliowy – 10 g (lub cukier z prawdziwą wanilią
Spód:
Płatki owsiane – 100 g
Orzechy arachidowe (ziemne) – 50 g
Orzechy nerkowca – 50 g
Masło Extra – 30 g
Miód – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Do miski lub dowolnego pojemnika wrzucić płatki owsiane, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca (moczone wcześniej przez minimum 1 godzinę), miękkie masło oraz miód, całość blendować aż do momentu powstania zwartej masy. Masę wyłożyć równomiernie na dnie formy (22-24 cm średnicy) i wstawić do lodówki na minimum 30 min.
Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie w zimnej wodzie a następnie przelać wrzątkiem (w celu usunięcia goryczki). Tak przygotowaną kaszę wrzucić do gotującego się mleka, gotować około 10 min, po tym czasie przykryć i odstawić, aby wchłonęła nadmiar wody (około 5 min). Wszystkie składniki masy jaglano–dyniowej umieścić w dużej misce i miksować blenderem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Masę wylać na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 °C na 40 min. Pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze około 10 min. Podstawiamy do całkowitego ostygnięcia.