bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Aminokwasy – czym są? Aminokwasy endogenne i egzogenne

Aminokwasy – czym są? Aminokwasy endogenne i egzogenne

aminokwasy endogenne i egzogenne
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Aminokwasy są pojedynczymi cegiełkami, które tworzą białka stanowiące podstawowy budulec tkanek wszystkich organizmów żywych. Rodzaj aminokwasów, które wchodzą w skład danego białka, jest ściśle skorelowany z funkcjami biologicznymi, jakie pełni ono w ciele.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to są aminokwasy?
  • Aminokwasy endogenne
  • Aminokwasy egzogenne

Co to są aminokwasy?

Białko, które spożywamy m.in. z mięsa, jaj, nabiału, nasion roślin strączkowych czy orzechów, to stosunkowo duża struktura. Gdyśmy przyjrzeli się jej bliżej pod mikroskopem, okazałoby się, że tworzona jest przez małe jednostki, czyli aminokwasy połączone między sobą wiązaniami peptydowymi. Aminokwasy znajdują się nie tylko w produktach spożywczych, które zawierają w sobie białko, ale także pełnią ważne funkcje w organizmie człowieka, wchodząc w skład DNA, hormonów, enzymów trawiennych, organów, mięśni, włosów oraz skóry. Uczestniczą w regulowaniu gospodarki hormonalnej, wspomagają regenerację po oparzeniach oraz intensywnym wysiłku fizycznym.

Pojedyncze aminokwasy zbudowane są z węgla, azotu, tlenu i wodoru, a niektóre z nich zawierają również siarkę. Spośród wszystkich aminokwasów można wyróżnić 20 aminokwasów, których rola polega na budowaniu cząsteczek białka (18 z nich występuje w organizmie człowieka), oraz aminokwasy niebiałkowe (np. homocysteinę, cytrulinę) będące m.in. przenośnikami. Dalej aminokwasy można podzielić pod względem ich charakteru chemicznego, który determinuje miejsce ich rozkładu w organizmie człowieka. Są to aminokwasy kwaśne, zasadowe oraz neutralne. Jeszcze inny, ale najbardziej znany jest podział na aminokwasy egzogenne i endogenne.

Poza funkcją budulcową aminokwasy pełnią również inne role w ustroju człowieka. Mogą być neurotransmiterami, czyli cząsteczkami sygnałowymi wykorzystywanymi przez układ nerwowy lub prekursorami tych związków (np. tyrozyna służy do wytwarzania serotoniny). Aminokwasy mogą pobudzać wydzielanie hormonów, transportować związki azotowe (np. alaninę) lub ich wydalanie (kwas glutaminowy). Ponadto wykazano działanie antyoksydacyjne m.in. glicyny, cysteiny oraz kwasu glutaminowego.

Aminokwasy endogenne

Aminokwasy endogenne są produkowane przez organizm człowieka w odpowiedniej ilości, aby zaspokoić zapotrzebowanie ustroju. Organizm jest je w stanie wytworzyć samodzielnie, przekształcając inny aminokwas dostarczony w nadmiarze z pożywieniem lub czerpiąc z produktów przemiany innych związków organicznych. Do aminokwasów endogennych zaliczamy alaninę, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, glicynę oraz prolinę. Niektórzy autorzy zaliczają do tej grupy również histydynę, argininę, serynę, cysteinę oraz tyrozynę, które przez innych badaczy określane są jako aminokwasy względnie egzogenne. Aminokwasy względnie egzogenne to takie, które organizm jest w stanie samodzielnie wytworzyć, ale mogą okazać się to ilości niewystraczające dla potrzeb ustroju, szczególnie w charakterystycznych okresach życia człowieka.

Aminokwasy egzogenne

Aminokwasów egzogennych organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, toteż istnieje konieczność dostarczenia ich każdego dnia wraz ze spożywanym pokarmem. Do aminokwasów egzogennych zaliczamy: izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę, tryptofan i walinę. Wspomniane wcześniej aminokwasy względnie egzogenne są wytwarzane w organizmie człowieka, ale nie zawsze w niewystarczającej ilości, dlatego w pewnych przypadkach również należy dostarczać je w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem, aby nie doprowadzić do ich niedoboru. Dotyczy to przede wszystkim okresów intensywnego wzrostu i rozwoju oraz stanów chorobowych.

Pełnowartościowym źródłem aminokwasów są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, jaja, mleko i przetwory mleczne. Zawierają one w swoim składzie zarówno aminokwasy endogenne, jak i egzogenne, dlatego osoby stosujące dietę bogatą w te produkty nie mają problemów z dostarczeniem odpowiedniej ilości aminokwasów. Produkty pochodzenia roślinnego niestety są niepełnowartościowym źródłem białka, więc osobom na diecie wegańskiej w celu uzupełnienia aminokwasów w spożywanych produktach zaleca się, aby łączyły w posiłkach warzywa, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy.

Literatura:

Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 2016.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
dieta wysokobiałkowa jadłospis efekty

Dieta wysokobiałkowa. Zasady, jadłospis i…

Czy jednak stosowanie wysokobiałkowych diet stanowi długo poszukiwane panaceum na smukłą i zgrabną sylwetkę? Czy jest to całkowicie bezpieczne? Dla kogo ten model żywienia może okazać się niewłaściwy? Odpowiedzi na… Czytaj dalej...
białka zwierzęce roślinne które lepsze

Białko roślinne i zwierzęce –…

Ze względu na rolę aminokwasów dostarczanych z dietą w metabolizmie białek ustrojowych, białko pokarmowe należy obok tłuszczów i węglowodanów do głównych składników diety. Jakie źródła tego składnika odżywczego najlepiej wybierać? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    Dieta dla sportowców
    Organizacja żywności w lodówce, pojemniki.
    Dieta dla sportowców

    Gdańsk: dieta pudełkowa dla sportowców przygotowujących się do maratonu – sprawdź, jak osiągnąć swoje cele!

    Hantle, suplementy i shaker na drewnianym tle.
    Suplementy diety

    Kreatyna – najchętniej stosowany suplement diety wśród osób aktywnych fizycznie

    1

    Co jeść przed bieganiem?

    Co to jest pirogronian? Czy warto stosować suplementy z pirogronianem?

    Nadmiar białka w diecie – objawy i skutki

    Dieta dla sportowców

    Co jeść przed treningiem?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.