Aloes pomaga w leczeniu wielu chorób
Aktualizacja: 5 marca, 2018
Aloes jest rośliną znaną i od dawna stosowaną w ziołolecznictwie. Substancje zawarte w aloe vera – najbardziej popularnym gatunku aloesu – wykazują działanie pobudzające trawienie i perystaltykę jelit, wzmacniające i wspierające odporność. W jakich jednostkach chorobowych można stosować aloes? Pod jaką postacią najlepiej jest go używać?
Aloes
Aloes (Aloe L.) należy do rodzaju roślin jednoliściennych o bardzo dużej różnorodności gatunkowej – obejmuje bowiem zarówno formy drzewiaste, krzewiaste, byliny i liniany. Najpopularniejszym – oraz jedynym, nie objętym ścisłą ochroną – gatunkiem aloesu jest Aloe vera, czyli aloes zwyczajny lub barbadoski. Ta pochodząca z terenów Afryki i Azji mniejszej bylina charakteryzuje się szarozielonymi liśćmi, które stanowią główny surowiec zielarski. Zagęszczony i stężony sok z tej części rośliny (tzw. alona) przyjmuje kolor ciemnobrunatny, jest lekko błyszczącą lub matową masą. Po całkowitym wysuszeniu staje się proszkiem o specyficznym zapachu i gorzkim smaku. Alona stosowana jest do przyrządzania pigułek przeczyszczających i nalewki aloesowej – Tinctura aloe.
Tkanka miękiszowa aloesów zawiera liczne sole mineralne (np. miedź, żelazo, kobalt, molibden, wapń, krzem), kwasy organiczne, witaminy, glikozydy (aloiny), związki antracenowe (np. aleozyna, homonataloina), żywice (ok. 10%) oraz garbniki i enzymy.
Właściwości lecznicze Aloesu
Aloes wykazuje wiele właściwości leczniczych:
- wspomaga trawienie – alona w dawkach do 50 mg pobudza wydzielanie soku żołądkowego, tym samym poprawiając funkcje trawienne. Działa również żółciopędnie i pobudza wydzielanie soku trzustkowego;
- działa przeczyszczająco – obecne w aloesie antrazwiązki, poprzez pobudzenie skurczów jelit i drażnienie śluzówki jelita grubego wywołują efekt przeczyszczenia po około 6–8 godzinach od spożycia, dlatego dawki 100–300 mg mogą być stosowane w zaparciach i atonii jelit. Stosując alonę w celach przeczyszczających, warto łączyć ją z ziołami o działaniu rozkurczowym (pokrzykiem, lulkiem, glistnikiem) oraz stosować ją naprzemiennie z innymi środkami o działaniu stymulującym wypróżnienia;
- wzmacnia odporność – wodne i alkoholowe wyciągi oraz naturalny, niezagęszczony sok z aloesu ma zdolność wspierania układu odpornościowego poprzez stymulację produkcji limfocytów B i nasilenie odpowiedzi immunologicznej typu humoralnego, która mobilizuje walkę organizmu z chorobą. Tak przygotowane przetwory z aloesu sprawdzą się więc w stanach obniżonej odporności, zwiększonej podatności na zakażenia wirusowe i bakteryjne, osłabieniu, a także w okresie rekonwalescencji;
- przyspiesza gojenie się ran i poprawia stan skóry – świeży sok oraz maści, żele, roztwory (najlepiej wyciągi wodne) z aloesu mają działanie odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i ściągające, przez co mogą być stosowane w leczeniu chorób skórnych tj. łuszczyca, trądzik. Zdolność do przyspieszania regeneracji naskórka sprawia, iż przyspiesza gojenie ran i krostek oraz pomaga w wygładzaniu przyrosłych blizn. Likwiduje również przebarwienia, wypryski i wysięki skórne;
- korzystnie wpływa na układ krwiotwórczy – syrop aloesowy stosowany łącznie z preparatami witaminowo-mineralnymi może mieć pozytywny wpływ na zwiększoną produkcję erytrocytów oraz stężenie hemoglobiny we krwi, dzięki czemu może być stosowany pomocniczo w leczeniu niedokrwistości.
Aloes – przeciwwskazania
Nie każdy może jednak korzystać z właściwości zdrowotnych aloesu. Przeciwwskazaniami do jego stosowania są:
- ciąża i menstruacja – dawki 100–300 mg alony, oprócz działania przeczyszczającego, powodują również zwiększenie ukrwienia jamy brzusznej i miednicy mniejszej. Nie powinno stosować się jej w okresie ciąży i miesiączki, może bowiem nasilać krwawienia i bóle miesiączkowe;
- stany zapalne dróg moczowych i nerek;
- stany zapalne układu pokarmowego, szczególnie w obrębie jelita grubego.
Wino aloesowe – przepis
Składniki:
- 50 dag liści aloesu (pochodzące z rośliny co najmniej trzyletniej)
- 50 dag miodu
- sok z 1 cytryny
- 1/2 litra czerwonego półwytrawnego wina
Przygotowanie:
Liście aloesu po delikatnym oberwaniu z rośliny myjemy przechowujemy w lodówce przez 10 dni. Po tym czasie ostrym nożem usuwamy końce i kroimy na kawałki, a następnie rozdrabniamy przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia. Dodajemy płynny miód, sok z cytryny, wino i lekko mieszamy. Przelewamy do słoja, szczelnie zakręcamy odstawiamy do lodówki na 3–5 dni. Po tym czasie cedzimy przez sito, przelewamy do czystej butelki i przechowujemy w lodówce.