bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Aloes pomaga w leczeniu wielu chorób

Aloes pomaga w leczeniu wielu chorób

Aloes właściwości zastosowanie, właściwosći lecznicze
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2018

Aloes jest rośliną znaną i od dawna stosowaną w ziołolecznictwie. Substancje zawarte w aloe vera – najbardziej popularnym gatunku aloesu – wykazują działanie pobudzające trawienie i perystaltykę jelit, wzmacniające i wspierające odporność. W jakich jednostkach chorobowych można stosować aloes? Pod jaką postacią najlepiej jest go używać?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Aloes
  • Właściwości lecznicze Aloesu
  • Aloes – przeciwwskazania
  • Wino aloesowe – przepis

Aloes

Aloes (Aloe L.) należy do rodzaju roślin jednoliściennych o bardzo dużej różnorodności gatunkowej – obejmuje bowiem zarówno formy drzewiaste, krzewiaste, byliny i liniany. Najpopularniejszym – oraz jedynym, nie objętym ścisłą ochroną –  gatunkiem aloesu jest Aloe vera, czyli aloes zwyczajny lub barbadoski. Ta pochodząca z terenów Afryki i Azji mniejszej bylina charakteryzuje się szarozielonymi liśćmi, które stanowią główny surowiec zielarski. Zagęszczony i stężony sok z tej części rośliny (tzw. alona) przyjmuje kolor ciemnobrunatny, jest lekko błyszczącą lub matową masą. Po całkowitym wysuszeniu staje się proszkiem o specyficznym zapachu i gorzkim smaku. Alona stosowana jest do przyrządzania pigułek przeczyszczających i nalewki aloesowej – Tinctura aloe.

Tkanka miękiszowa aloesów zawiera liczne sole mineralne (np. miedź, żelazo, kobalt, molibden, wapń, krzem), kwasy organiczne, witaminy, glikozydy (aloiny), związki antracenowe (np. aleozyna, homonataloina), żywice (ok. 10%) oraz garbniki i enzymy.

Właściwości lecznicze Aloesu

Aloes wykazuje wiele właściwości leczniczych:

  • wspomaga trawienie – alona w dawkach do 50 mg pobudza wydzielanie soku żołądkowego, tym samym poprawiając funkcje trawienne. Działa również żółciopędnie i pobudza wydzielanie soku trzustkowego;
  • działa przeczyszczająco – obecne w aloesie antrazwiązki, poprzez pobudzenie skurczów jelit i drażnienie śluzówki jelita grubego wywołują efekt przeczyszczenia po około 6–8 godzinach od spożycia, dlatego dawki 100–300 mg mogą być stosowane w zaparciach i atonii jelit. Stosując alonę w celach przeczyszczających, warto łączyć ją z ziołami o działaniu rozkurczowym (pokrzykiem, lulkiem, glistnikiem) oraz stosować ją naprzemiennie z innymi środkami o działaniu stymulującym wypróżnienia;
  • wzmacnia odporność – wodne i alkoholowe wyciągi oraz naturalny, niezagęszczony sok z aloesu ma zdolność wspierania układu odpornościowego poprzez stymulację produkcji limfocytów B i nasilenie odpowiedzi immunologicznej typu humoralnego, która mobilizuje walkę organizmu z chorobą. Tak przygotowane przetwory z aloesu sprawdzą się więc w stanach obniżonej odporności, zwiększonej podatności na zakażenia wirusowe i bakteryjne, osłabieniu, a także w okresie rekonwalescencji;
  • przyspiesza gojenie się ran i poprawia stan skóry – świeży sok oraz maści, żele, roztwory (najlepiej wyciągi wodne) z aloesu mają działanie odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i ściągające, przez co mogą być stosowane w leczeniu chorób skórnych tj. łuszczyca, trądzik. Zdolność do przyspieszania regeneracji naskórka sprawia, iż przyspiesza gojenie ran i krostek oraz pomaga w wygładzaniu przyrosłych blizn. Likwiduje również przebarwienia, wypryski i wysięki skórne;
  • korzystnie wpływa na układ krwiotwórczy – syrop aloesowy stosowany łącznie z preparatami witaminowo-mineralnymi może mieć pozytywny wpływ na zwiększoną produkcję erytrocytów oraz stężenie hemoglobiny we krwi, dzięki czemu może być stosowany pomocniczo w leczeniu niedokrwistości.

Aloes – przeciwwskazania

Nie każdy może jednak korzystać z właściwości zdrowotnych aloesu. Przeciwwskazaniami do jego stosowania są:

  • ciąża i menstruacja – dawki 100–300 mg alony, oprócz działania przeczyszczającego,  powodują również zwiększenie ukrwienia jamy brzusznej i miednicy mniejszej. Nie powinno stosować się jej w okresie ciąży i miesiączki, może bowiem nasilać krwawienia i bóle miesiączkowe;
  • stany zapalne dróg moczowych i nerek;
  • stany zapalne układu pokarmowego, szczególnie w obrębie jelita grubego.

Wino aloesowe – przepis

Przepis na wino aloesowe

Składniki:

  • 50 dag liści aloesu (pochodzące z rośliny co najmniej trzyletniej)
  • 50 dag miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 litra czerwonego półwytrawnego wina

Przygotowanie:

Liście aloesu po delikatnym oberwaniu z rośliny myjemy przechowujemy w lodówce przez 10 dni. Po tym czasie ostrym nożem usuwamy końce i kroimy na kawałki, a następnie rozdrabniamy przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia. Dodajemy płynny miód, sok z cytryny, wino i lekko mieszamy. Przelewamy do słoja, szczelnie zakręcamy odstawiamy do lodówki na 3–5 dni. Po tym czasie cedzimy przez sito, przelewamy do czystej butelki i przechowujemy w lodówce.

rozwiń
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Sok i nalewka z aloesu.…

Wiadomo, że to, co naturalne jest najzdrowsze, a aloes jest tego najlepszym przykładem. Czytaj dalej...
Pielęgnacja twarzy, zioła oczyszczające skórę, zioła na trądzik
skóra

Pielęgnacja twarzy – oczyszczanie twarzy,…

Kto z nas nie chciałby mieć pięknej, lśniącej, elastycznej i zdrowej cery? Czy to co jemy wpływa na nasz wygląd? Co wspólnego mają zioła z pielęgnacją skóry? Czy można trwale… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Medycyna naturalna

    odporność skóra Zioła na odchudzanie Zioła na skórę Zioła na układ pokarmowy
    uroda

    Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?

    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    przeziębienie

    Jak zapobiegać częstym problemom z gardłem?

    Miodunka – właściwości, zastosowanie, wpływ na organizm

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    Domowe sposoby na świerzb

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.