Zespół poposiłkowy. Dieta po resekcji żołądka
Aktualizacja: 27 maja, 2024
Resekcja, czyli usunięcie części lub całego żołądka jest często konsekwencją zaatakowania tego narządu przez nowotwór złośliwy lub przy powikłaniach choroby wrzodowej (perforacji). Zabieg jest skomplikowany i polega na zespoleniu dwunastnicy z pozostałością żołądka lub bezpośrednio z przełykiem. Usunięcie nawet części tego narządu prowadzi do zakłóceń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, a także zaburzeń procesów trawienia i wchłaniania, dlatego też dieta odgrywa ważną rolę w całym procesie rekonwalescencji. Często występują również zespoły poresekcyjne, czyli objawy spowodowane wycięciem żołądka, które obejmują m.in. nudności, wymioty, bóle brzucha.
Zespół poposiłkowy
Zespół poposiłkowy tzw. „Dumping Syndrome” występuje u około 10% pacjentów po resekcji żołądka. Można go podzielić na: wczesny, występujący około 15 minut po zjedzonym posiłku oraz późny, który ujawnia się dopiero po około 3 godzinach. Oba charakteryzują się przyspieszonym tętnem, osłabieniem i nudnościami.
Zespół poposiłkowy jest wynikiem szybkiego przedostawania się tzw. niezhydrolizowanego pokarmu (zwłaszcza cukru) bezpośrednio do jelit. Szybkie uwalnianie cukru podnosi poziom glukozy we krwi, powodując zwiększone uwalnianie insuliny przez trzustkę, co z kolei prowadzi do szybkiego spadku stężenia glukozy i objawów hipoglikemii.
Wczesny zespół poposiłkowy charakteryzuje się takimi objawami jak:
- zmęczenie po posiłku,
- nudności,
- wymioty,
- skurcze i ból brzucha,
- biegunka,
- wzdęcia,
- zawroty głowy lub uczucie oszołomienia,
- osłabienie,
- rumieńce,
- przyspieszone tętno.
Objawy późnego zespołu poposiłkowego obejmują:
- osłabienie,
- zawroty głowy,
- szybkie lub nieregularne tętno,
- oszołomienie,
- głód,
- agresja,
- drżenie.
Według badania opublikowanego w Obesity Reviews, wśród 129 pacjentów poddanych operacji resekcji żołądka, 12% zgłosiło ciężkie zmęczenie po jedzeniu (połowa była tak zmęczona, że musieli się położyć), 7% zgłosiło poważne nudności, a 6% doznało omdlenia.
Zespół poposiłkowy może również prowadzić do objawów emocjonalnych, które obejmują lęk i obawy dotyczące jedzenia, ponieważ spożywanie pokarmów i płynów staje się trudne z powodu dyskomfortu, który następuje wkrótce po posiłku.
W leczeniu zespołu poposiłkowego ważną rolę odgrywa dieta oraz suplementy.
Zalecenia dietetyczne w zespole poposiłkowym.
- Dieta bogatotłuszczowa, zalecane tłuszcze to: masło, oliwa z oliwek i oleje roślinne.
- Należy zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu mleka i produktów mlecznych, ponieważ mogą skutkować pogłębieniem się objawów.
- Należy ograniczyć spożycie węglowodanów prostych na rzecz złożonych, np. warzywa.
- Spożywać posiłki powoli i mało obfite dania.
- Nie należy pić napojów bezpośrednio po posiłku.
Suplementy pomocne w łagodzeniu objawów
Pektyna
Pektyna działa jako środek żelujący i zagęszczający, który działa jako stabilizator w żywności. Zwiększa lepkość żywności, pomagając opóźnić opróżnianie żołądka. Badanie opublikowane w Gastroenterologii wykazało, że dodanie 14,5 g pektyny do 50 g doustnego ładunku glukozy zapobiega objawom hipoglikemii u pacjentów poddanych operacji żołądka i pomogło utrzymać poziomy glukozy we krwi powyżej poziomów kontrolnych o 64% po 90 minutach od jedzenia.
Guma guar
Guma guar jest sproszkowanym produktem, który stabilizuje, emulguje i pogrubia teksturę żywności. Badania wykazały, że przyjmowanie gumy guar z posiłkami może zwiększyć tolerancję na pokarmy, które wcześniej nie były tolerowane przez pacjentów z zespołem poposiłkowym. W badaniu z udziałem 11 pacjentów poddanych operacji resekcji żołądka, guma guar dodana do normalnych posiłków, szczególnie tych bogatych w cukry proste, była pomocna w łagodzeniu objawów syndromu dumpingu.
Glukomannan
Glukomannan ma najwyższą lepkość i masę cząsteczkową w porównaniu z innymi włóknami pokarmowymi. Po umieszczeniu suchego proszku glukomananowego w wodzie pęcznieje i zamienia się w żel, opóźnia proces opróżniania żołądka. Prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi po posiłkach. Badanie opublikowane w Gut wykazało, że niewielka ilość glukomannanu może być korzystna dla pacjentów z objawami późnego zespołu poposiłkowego.
Kiedy zmiany w diecie lub suplementy nie łagodzą objawów zespołu poposiłkowego, lekarze mogą przepisać leki takie jak oktreotyd i akarboza. Oktreotyd jest lekiem przeciwbiegunkowym, który spowalnia opróżnianie pokarmu do jelita cienkiego, jego działania niepożądane to: m.in. biegunka, gazy, zawroty głowy, senność, ból głowy, zaburzenia widzenia.
Akarboza natomiast kontroluje wysoki poziom cukru we krwi. Lekarze często przepisują go osobom z cukrzycą typu 2. Działa poprzez spowolnienie rozkładu węglowodanów z żywności obniżając tym samym poziom cukru po jedzeniu. Efekty uboczne leku obejmują: biegunkę, gazy, ból brzucha i zaparcia.
Dieta po resekcji żołądka
Dieta po resekcji żołądka powinna być łatwostrawna, wysokobiałkowa i zbilansowana pod względem składników pokarmowych, w celu zapobiegania niedoborom żywieniowym.
Pierwszym posiłkiem po resekcji żołądka powinien być kleik z ryżu lub kaszy mannej, na wodzie z dodatkiem soli. W czwartym dniu po zabiegu dietę można poszerzyć o starte owoce, następnie starte warzywa, zupy i białe pieczywo. Po tygodniu dodaje się gotowane mięso i jaja na miękko.
Do posiłków zalecane są jedynie łagodne przyprawy np. koper, natka pietruszki, kminek. Zabronione są natomiast: pieprz, papryka, chili.
Zalecenia
- Posiłki powinny być spożywane często (5–6 posiłków), w małej ilości.
- Zalecane techniki kulinarne to gotowanie w wodzie lub na parze oraz pieczenie w folii.
- Podaż tłuszczu w diecie należy ograniczyć 50g–70g/dobę.
- Białko spożywać w ilości 1,5g–2g/kg masy ciała. Białko dostarczać z takich produktów jak: mleko, kefiry, jogurty i sery twarogowe, jaja, chude gatunki mięs (cielęcina, kurczaki, indyki, króliki) i wędlin (wędliny drobiowe, polędwica, szynka). Najlepszym źródłem białka są również chude gatunki ryb, np. dorsz, sandacz, szczupak.
- Zabronione są potrawy ciężkostrawne.
Żywność, której należy unikać to przede wszystkim:
- słodycze,
- cukier,
- słodkie pieczywo,
- produkty wysoko przetworzone,
- kawa i herbata,
- alkohol,
- słodkie napoje.
Naukowcy sugerują, że wraz ze wzrostem liczby pacjentów poddawanych zabiegowi bariatrycznemu wzrasta liczba pacjentów z powikłaniami żołądkowo-jelitowymi. Z tego powodu ważne jest, aby osoby rozważające każdy rodzaj operacji bariatrycznej były informowane o możliwych komplikacjach.
Literatura:
- Ukleja A. Dumping syndrome: pathophysiology and treatment. Nutr Clin Pract. 2005 Oct;20(5):517-25.
- AP van Beek, M. Emous, M. Laville, J. Tack. Dumping syndrome after esophageal, gastric or bariatric surgery: pathophysiology, diagnosis, and management. Obesity Treatment/Comorbidities. Oct 2016
- Jenkins DJ , Gassull MA , Leeds AR , Metz G , Dilawari JB , Slavin B , Blendis LM. Effect of dietary fiber on complications of gastric surgery: prevention of postprandial hypoglycemia by pectin. Gastroenterology. 1977 Aug;73(2):215-7.
- Harju E, Larmi TK. Efficacy of guar gum in preventing the dumping syndrome. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1983 Sep-Oct;7(5):470-2.
- WP Hopman , PG Houben , PA Speth , CB Lamers. Glucomannan prevents postprandial hypoglycaemia in patients with previous gastric surgery. Gut. 1988 Jul; 29(7): 930–934.
- Hasler WL . Dumping Syndrome. Curr Treat Options Gastroenterol. 2002 Apr;5(2):139-145. Yasmin da Silva CHAVES, Afrânio Côgo DESTEFANI. PATHOPHYSIOLOGY, DIAGNOSIS AND TREATMENTOF DUMPING SYNDROME AND ITS RELATION TO BARIATRIC SURGERY. Arq Bras Cir Dig 2016; 29(Suppl 1): 116–119.