Wybierz najlepsze smarowidło do chleba!
Osoby, które dbają o swoje zdrowie i sylwetkę często wyrzucają ze swojej diety masło czy margarynę. Nie jest to jednak konieczne, wystarczy wybrać odpowiednie smarowidło!
Najlepsze smarowidło do chleba
Osoby na dietach redukcyjnych nie tylko minimalizują spożycie smarowidła do chleba, ale także chleba – co wcale nie jest wymagane. Dobry jakościowo chleb, najlepiej ciemny i pełen ziaren może stać się podstawą posiłków nawet na diecie odchudzającej i źródłem ważnego w tym czasie błonnika! Nie warto więc wyrzucać chleba ze swojej diety.
Jeśli zastanawiacie się nad wyborem pomiędzy margaryną a masłem, zdecydowanie polecamy masło. Pomimo większej zawartości tłuszczu, masło jest także źródłem witamin A,D,E a także kwasu linolowego. Nienasycone kwasy z grupy omega-6 odpowiedzialne są za szereg funkcji w organizmie, ponadto hamuje rozrost komórek rakowych.
W przeciwieństwie do masła, skład margaryny nie jest tak bogaty. W większości stanowi go woda, a także kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans. Choć masło również zawiera tłuszcze trans w niewielkiej ilości i są one pochodzenia naturalnego a nie jak w margarynie wynikiem produkcji.
Do smarowania chleba równie dobrze może nam posłużyć olej kokosowy. Spośród wymienionych produktów jego skład jest najbogatszy. Wykazano także jego pozytywne działanie na utrzymanie pięknej i szczupłej sylwetki. Jest więc produktem idealnym dla osób odchudzających się.