Wpływ napojów na zdrowie – nowy wskaźnik HBI określi korzyści ze spożywanych napojów
Naukowcy z Virginia Tech opracowali nowy wskaźnik, który pozwoli określić idealny stosunek wypijanych napojów do płynących z nich korzyści zdrowotnych. Warto zwrócić uwagę nie tylko na to co się je, ale także na to co się pije.
HBI (healthy beverage index)
Wiadome jest, że słodkie napoje lepiej zastąpić wodą mineralną. Co jednak z korzyściami płynącymi z picia soków owocowych, mleka czy kawy? Naukowcy opracowali wskaźnik, dzięki któremu będzie można określić idealną ilość i rodzaj wypijanych napojów w ciągu dnia, tak aby osiągnąć najlepsze korzyści zdrowotne. Wskaźnik HBI został opracowany w podobnym celu jak istniejący już HEI (Healthy Eating Index).
W raporcie z badań opublikowanym w „Journal of the Academy od Nutrition and Dietetics” naukowcy potwierdzają, że im wyższy wskaźnik HBI tym korzystniejszy profil lipidowy we krwi, który niweluje ryzyko nadciśnienia i innych chorób układu krwionośnego.
W czasie obliczeń HBI należy korzystać z 10 punktowej skali określającej między innymi całkowitą ilość kalorii spożytych z napojów, dzienne zapotrzebowanie na płyny, a także zawierającej limity dla poszczególnych rodzajów płynów jak soki, alkohol czy mleko. Woda będzie oczywiście lepiej oceniana ze względu na jej zdrowotne właściwości.
Idealne HBI wynosi 100 przy 2,65 l spożytych napojów o kalorycznoci 196 kcal.
Jak zatem widać jesteśmy nie tylko tym co jemy, ale także tym co pijemy. Na jakość spożywanych napojów zawsze warto zwracać uwagę. Jeśli nie potrafimy dziennego zapotrzebowania na płyny wypełnić wodą, można sięgnąć po soki. Przed ich wyborem warto jednak poznać różnicę między sokiem, nektarem a napojem owocowym. Dzięki temu unikniemy spożywania napojów niskiej jakości wypełnionych jedynie białym cukrem.