dieta wegańska

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Choć wydawać by się mogło, że ograniczony zakres produktów, jakie spożywają weganie, może wiązać się z mniejszymi możliwościami dostarczenia do organizmu niezbędnych witamin i minerałów - wcale tak nie jest. Wegańskie przepisy oparte na bogatych w witaminy i minerały warzywach oraz owocach, będących bogatym źródłem białka i błonnika roślinach strączkowych oraz produktach zbożowych, a także orzechach i pestkach, pozwalają przygotowywać posiłki, będące podstawą zbilansowanej i zdrowej diety. Warto również pamiętać, że dieta wegańska najczęściej nie jest chwilową zmianą sposobu odżywiania, mającą na celu m.in. odchudzanie - to świadomy wybór na lata, w myśl walki z cierpieniem zwierząt. Dlatego też tak istotne jest, aby wybierać zbilansowane potrawy wegańskie, których przepisy zawierają rozmaite składniki, dostarczające poszczególnych elementów odżywczych.

Potrawy wegańskie - smaczne i zdrowe przepisy

Kuchnia wegańska opiera się o przepisy bazujące na produktach roślinnych, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Doskonale zastępują dania charakterystyczne dla tradycyjnego sposobu odżywiania. Dodatkowo, aby wzbogacić smak i urozmaicić potrawy wegańskie, przepisy zawierają różnego rodzaju przyprawy. Wykorzystując wegańskie przepisy można przygotować m.in.:
  • zapiekanki,
  • ciasta,
  • pasty warzywne,
  • burgery,
  • zupy i kremy,
  • sałatki i soki owocowe lub warzywne.

Czy dieta wegańska wspomaga odchudzanie?

Dieta wegańska to sposób żywienia, stanowiący pewnego rodzaju filozofię, wybierany najczęściej na długi czas. Z kolei diety odchudzające często stosowane są tylko przez pewien okres, aż do osiągnięcia pożądanej masy ciała, po czym stosuje się diety na utrzymanie wagi. Mimo to jednak kuchnia wegańska bazuje na przepisach stosunkowo niskokalorycznych, przez co może wspierać odchudzanie. Warto pamiętać, że potrawy wegańskie powstają w oparciu o przepisy bazujące na ograniczonych produktach, tworząc swego rodzaju dietę restrykcyjną. W związku z tym, przed przejściem na weganizm warto udać się na konsultację do dietetyka. Porady specjalistów oraz przepisy dla wegan znajdziesz także w poniższych artykułach.

Aquafaba – działanie, przepisy. Jak przygotować aquafabę?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Wraz z rozpowszechnieniem wszelkich diet eliminacyjnych wzrosła ilość i powszechność wszelkich zamienników pokarmowych. Nagle zamiast cukru możemy stosować najrozmaitsze słodziki, a zamiast jajka banana lub aquafabę. Przeczytaj artykuł i dowiedz się czym jest i jak przygotować aquafabę!

Majonez – skład. Majonez light, wegański. Jak się robi majonez?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Majonez – można go lubić lub nie, jednak nigdy nie był zaliczany do najzdrowszych produktów. Wysoka gęstość energetyczna, a także specyficzny smak i tekstura sprawiają, że łatwo przesadzić z jego ilością. Czy warto spożywać majonez, czy może lepiej sięgnąć po wersję light lub wegańską?

Dieta wegetariańska dla sportowca – źródła białka, suplementacja, wpływ na wyniki

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Przyjęło się uważać, że produkty pochodzenia zwierzęcego stanowią integralną część diety osób aktywnych fizycznie. Rzeczywiście mięso, jaja, nabiał czy ryby mogą stanowić wartościowy składnik każdej zdrowej diety, a ich wykluczenie z codziennego menu wiązać się z licznymi niedoborami żywieniowymi. Może to utrudniać rozwój zdolności wysiłkowych i rozbudowę muskulatury. Jednak czy całkowita eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego uniemożliwia rozwój ogólnie pojętej formy sportowej?

Makaron shirataki – skład, wpływ na odchudzanie, skutki uboczne, cena

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Niskokaloryczny, beztłuszczowy, niskowęglowodanowy, bezglutenowy… wydawać by się mogło, iż makaron shirataki – znany również pod nazwą konjac – jest produktem spełniającym wymagania wszystkich najpopularniejszych ostatnio diet. Co właściwie zawiera makaron „bez-” , jakie właściwości sprawiają, że jest tak chętnie polecany w dietach i… czy zero kalorii to również zero wyrzutów sumienia?

Dieta McDougalla, czyli zasady diety opartej na skrobi

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Każda dieta oferująca spektakularne korzyści zdrowotne budzi ogromne zainteresowanie. W artykule zweryfikujemy słuszność jednej z nich – diety McDougalla

Pasty wegetariańskie – dla kogo, zalety, przepis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Szybkie w przygotowaniu, smaczne i łączące różnorodne składniki, których kombinacje są nieograniczone. Stanowią świetny dodatek zarówno do makaronu pełnoziarnistego, razowego pieczywa czy warzyw pokrojonych w zgrabne słupki. Zdrowe, pełne błonnika, składników mineralnych i witamin. Mowa o pastach wegańskich!

Hummus – właściwości, wartości odżywcze i przepis

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, oliwy oraz tahini należy do żywności funkcjonalnej, która posiada liczne walory zdrowotne. Wcale jednak nie musisz kupować gotowego opakowania, by móc cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami produktu. Sprawdź, dlaczego warto jeść hummus oraz poznaj prosty sposób na jego przygotowanie.

Wegańska droga mleczna, czyli krótki przewodnik po rodzajach mleka roślinnego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mleko roślinne to produkt powstały z nasion lub orzechów, przez ich moczenie, zmielenie i przesączenie przez gazę lub sito. Takie pozyskiwanie mleka daje nam także produkt pozbawiony laktozy, łatwiej strawny, pozbawiony białek mleka, które mogą wywołać reakcję alergiczną oraz mniej przetworzony, przez co bogatszy w mikro- i makroelementy (np. potas, magnez).

Zamienniki jajka w wegańskich wypiekach

Sonia Walla ponad miesiąc temu

O ile większość osób na diecie wegańskiej nie ma problemu z przygotowaniem bezmięsnych posiłków i bez trudu omija składniki pochodzenia zwierzęcego, problem może pojawić się podczas próby przygotowania wegańskich wypieków. I o ile nie ma większej trudności w wyborze mleka roślinnego, oleju zamiast masła czy agaru zamiast żelatyny, zostaje dylemat – czym zastąpić jajko?

Ta choroba grozi każdemu. Powstrzymaj anemię!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Anemia jest dość powszechną chorobą. Jej objawy bardzo często są bagatelizowane, co może prowadzić do przykrych konsekwencji.

Alternatywne źródła wapnia dla osób wykluczających z diety nabiał

Marta Konował ponad miesiąc temu

Wapń jest niezwykle ważnym pierwiastkiem. Bez niego trudno o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najwięcej wapnia znajdziemy w nabiale, ale co jeśli nasza dieta wyklucza nabiał?

Frutarianizm – zasady, efekty i przykładowy jadłospis

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Frutarianizm jest jedną z najbardziej radykalnych odmian wegetarianizmu. Poznajcie jego zasady i przykładowy jadłospis.

Witamina B12 w diecie wegetariańskiej

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Utarło się przekonanie, że najbardziej narażeni na niedobory witaminy B12 są wegetarianie. Czy produkty zwierzęce to jedyne źródło kobalaminy?

Nie masz pomysłu na obiad – nie musisz go kupować

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Nie warto kupować gotowych pomysłów na obiad, w których kryje się ogromna ilość konserwantów. Przedstawiamy Wam kilka źródeł, z których możecie czerpać do woli inspirację na obiad i kolację dla całej rodziny.

Produkty dla wegetarian i nie tylko

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dieta wegetariańska ma swoje wady i zalety. Osoby, które się na nią decydują muszą zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, zapewniającą im wszystkie niezbędne składniki, których niedobory mogą wystąpić po wykluczeniu z diety mięsa i jego pochodnych.

Czy dieta wegetariańska może być skutecznym sposobem na odchudzanie? Wypróbuj przepisy!

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Czy dieta wegetariańska jest kolejną dietą cud, która pozwoli nam szybko zrzucić zbędne kilogramy? Przekonaj się sam!

Na czym polega dieta wegetariańska? Poznajmy jej wady i zalety

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Dieta wegetariańska powszechna jest w każdej kulturze. Często przechodzą na nią ludzie bez żadnych powódek ideologicznych, a z czystej chęci podjęcia zdrowego stylu życia. Czy dieta wegetariańska jest na pewno dobrym rozwiązaniem? Przekonaj się i poznaj wady i zalety diety bezmięsnej.

Przepisy kuchni wegańskiej. Zdrowo, smacznie, kolorowo

Magdalena Wilk ponad miesiąc temu

Dieta wegańska wymaga wielu wyrzeczeń, ale również otwiera się na nowe możliwości i smaki. Co tak na prawdę jedzą weganie? Zobacz i spróbuj!

Ciecierzyca. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych

Anna Bochenek ponad miesiąc temu

Podobna do grochu, ale nim nie jest. Ciecierzyca jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza. Czas aby ją poznać i wprowadzić do swojej kuchni.

Zupa, pasztet, sałatka, czyli dania, w których króluje soczewica

Kinga Gąsienica - Roj ponad miesiąc temu

Z czym to się je? Czyli przepisy na dania z soczewicy jadalnej.