Przepis na najsmaczniejsze babeczki marchewkowe

16 18 20

Nie macie pomysłu na deser lub poczęstunek dla gości, to skorzystajcie z mojej dzisiejszej propozycji. Babeczki marchewkowe są szybkie i proste w wykonaniu, a zarazem doskonałe w smaku.

Składniki

Przepis na około 13 babeczek

Olej rzepakowy – 175 ml

Jajko  – 2 sztuki

Mąka orkiszowa – 220 g

Soda – 3/4 łyżeczki

Cynamon – 1 łyżeczka

Pomarańcza starta skórka z 1/2 pomarańczy

Cytryna starta skórka z 1/2 sztuki

Marchew – 2 sztuki

Orzechy włoskie – 100 g

Miód – 2 łyżki

Polewa: 

Serek Philadelphia – 125 g

Miód – 1 łyżka

Limonka sok – 1 łyżka

Migdały (do posypania)

                                                                                                                                                                                               DSC_0031

Sposób przygotowania: 

Olej, jajka, przesianą mąkę orkiszową, sodę, cynamon, skórki z cytrusów, drobno startą marchew, posiekane orzechy oraz miód dokładnie razem wymieszać. Masę nakładać do papierowych foremek. Piec przez około 20 minut w 200 stopniach C.

Składniki na polewę razem zmiksować, nakładać na wystudzone babeczki, a następnie posypywać płatkami migdałowymi.

DSC_0024

DSC_0021

Smacznego !

Oceń mnie
3.6/5. Oddano 25 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię