Przepis na najsmaczniejsze babeczki marchewkowe
Nie macie pomysłu na deser lub poczęstunek dla gości, to skorzystajcie z mojej dzisiejszej propozycji. Babeczki marchewkowe są szybkie i proste w wykonaniu, a zarazem doskonałe w smaku.
Przepis na około 13 babeczek
Olej rzepakowy – 175 ml
Jajko – 2 sztuki
Mąka orkiszowa – 220 g
Soda – 3/4 łyżeczki
Cynamon – 1 łyżeczka
Pomarańcza starta skórka z 1/2 pomarańczy
Cytryna starta skórka z 1/2 sztuki
Marchew – 2 sztuki
Orzechy włoskie – 100 g
Miód – 2 łyżki
Polewa:
Serek Philadelphia – 125 g
Miód – 1 łyżka
Limonka sok – 1 łyżka
Migdały (do posypania)
Sposób przygotowania:
Olej, jajka, przesianą mąkę orkiszową, sodę, cynamon, skórki z cytrusów, drobno startą marchew, posiekane orzechy oraz miód dokładnie razem wymieszać. Masę nakładać do papierowych foremek. Piec przez około 20 minut w 200 stopniach C.
Składniki na polewę razem zmiksować, nakładać na wystudzone babeczki, a następnie posypywać płatkami migdałowymi.
Smacznego !