Przepis na soczewicę z botwinką, twarogiem i pestkami dyni

415 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Kolacja porcji: 1
🕣 2 min czytania

Sezon na botwinkę rozpoczął się już na dobre, warto zapoznać się więc z przepisami z młodymi liśćmi buraka w roli głównej. Dziś zapraszam na sycące danie z zielonej soczewicy, botwinki, z dodatkiem twarogu i pestek dyni. Młode buraczki z botwinką wzbogacają danie nie tylko odrobiną słodyczy, ale są również bogatym źródłem witaminy C, B1, wapnia, magnezu, żelaza oraz kwasu foliowego. Dzięki dużej ilości błonnika wspomagają również odchudzanie i przeciwdziałają zaparciom.

Przepis na soczewicę z botwinką, twarogiem i pestkami dyni

Przepis na soczewicę z botwinką, twarogiem i pestkami dyni

Składniki
🕣 2 min czytania

Soczewica zielona – 40g

Twaróg chudy – 80g

Botwinka (z buraczkami) – pęczek

Czosnek – 1 ząbek

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Cytryna – 2 łyżki soku

Ocet figowy – 1 łyżka (ew. ocet balsamiczny i ½ łyżeczki miodu)

Pietruszka liście – 1 łyżka (posiekana)

Pestki dyni – 1 łyżeczka

0/5 (0 Reviews)
Przepis na soczewicę z botwinką, twarogiem i pestkami dyni

Przepis na soczewicę z botwinką, twarogiem i pestkami dyni

Sposób przygotowania:

Młode buraczki dokładnie wyczyścić, każdy zawinąć osobno w folię aluminiową razem z kawałkiem rozgniecionego ząbka czosnku. Piec przez 35–40 min w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Buraczki można ugotować również na parze. Kilka liści botwinki umyć pod bieżącą wodą i pozostawić na sicie, aby obciekł nadmiar wody.

Soczewicę moczyć przez 30 min w zimnej wodzie, następnie wypłukać i wrzucić do gotującej się wody (w proporcji 1:2, 1 część soczewicy, 2 części wody). Gotować przez 15 min, odstawić na bok na 10-15 min, aby wchłonęła resztę wody.

Przygotować dressing. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny oraz octem figowym. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.

Upieczone (lub ugotowane) buraczki pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Do soczewicy dodać botwinkę, czosnek, buraczki, pokruszony twaróg oraz natkę pietruszki, całość bardzo delikatnie wymieszać. Na samym końcu danie polać sosem, jeszcze raz szybko przemieszać i przełożyć na talerz. Posypać pestkami dyni.

Przepis na soczewicę z botwinką, twarogiem i pestkami dyni

Przepis na soczewicę z botwinką, twarogiem i pestkami dyni

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *