Przepis na soczewicę z botwinką, twarogiem i pestkami dyni
Sezon na botwinkę rozpoczął się już na dobre, warto zapoznać się więc z przepisami z młodymi liśćmi buraka w roli głównej. Dziś zapraszam na sycące danie z zielonej soczewicy, botwinki, z dodatkiem twarogu i pestek dyni. Młode buraczki z botwinką wzbogacają danie nie tylko odrobiną słodyczy, ale są również bogatym źródłem witaminy C, B1, wapnia, magnezu, żelaza oraz kwasu foliowego. Dzięki dużej ilości błonnika wspomagają również odchudzanie i przeciwdziałają zaparciom.
Soczewica zielona – 40g
Twaróg chudy – 80g
Botwinka (z buraczkami) – pęczek
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Cytryna – 2 łyżki soku
Ocet figowy – 1 łyżka (ew. ocet balsamiczny i ½ łyżeczki miodu)
Pietruszka liście – 1 łyżka (posiekana)
Pestki dyni – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Młode buraczki dokładnie wyczyścić, każdy zawinąć osobno w folię aluminiową razem z kawałkiem rozgniecionego ząbka czosnku. Piec przez 35–40 min w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Buraczki można ugotować również na parze. Kilka liści botwinki umyć pod bieżącą wodą i pozostawić na sicie, aby obciekł nadmiar wody.
Soczewicę moczyć przez 30 min w zimnej wodzie, następnie wypłukać i wrzucić do gotującej się wody (w proporcji 1:2, 1 część soczewicy, 2 części wody). Gotować przez 15 min, odstawić na bok na 10-15 min, aby wchłonęła resztę wody.
Przygotować dressing. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny oraz octem figowym. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Upieczone (lub ugotowane) buraczki pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Do soczewicy dodać botwinkę, czosnek, buraczki, pokruszony twaróg oraz natkę pietruszki, całość bardzo delikatnie wymieszać. Na samym końcu danie polać sosem, jeszcze raz szybko przemieszać i przełożyć na talerz. Posypać pestkami dyni.