Czekolada na oleju kokosowym

To jest łatwe porcji: 2 tabliczki
🕣 < 1 min czytania

Nie masz jeszcze pomysłu na słodki upominek dla ukochanej osoby ? Czekolada na oleju koksowym będzie idealnym wyborem nawet dla osób, które są na diecie redukcyjnej, bezglutenowej, bezlaktozowej lub wegańskiej . Prosty i szybki w przygotowaniu deser doskonale sprawdzi się na walentynkowy wieczór.

P1040772

Składniki
🕣 < 1 min czytania

Olej kokosowy 100 g

Kakao 16 % 4 łyżki

Ksylitol – 2 łyżki

Truskawki liofilizowane – 2 łyżeczki

Suszona żurawina – 1 łyżka

Sposób przygotowania

Olej rozpuścić w garnku, dodać kakao oraz ksylitol. Całość dokładnie wymieszać, a następnie przelać do wyłożonej folią aluminiową blaszki/naczynia (u mnie klasycznej wielkości naczynie żaroodporne). Całość posypać liofilizowanymi truskawkami oraz posiekaną suszoną żurawiną (mogą być to inne dodatki). Czekoladę ostawić do lodówki, do czasu zastygnięcia.

P1040779

P1040770

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *