Parówki – czy można je jeść bez lęku o swoje zdrowie?
🕣 < 1 min czytania
Parówki najczęściej zjadamy na śniadanie, kolację bądź w formie popularnych hot-dogów. Wiele kontrowersji krąży wokół parówek. Dziś odpowiemy na pytanie, czy parówki mogą być zdrowe?
Parówki – niebezpieczna propozycja na śniadanie
Skład parówek, tych najgorszej jakości, może spowodować, że na zawsze oduczymy się ich jeść. Pamiętajmy jednak, że oferta producentów żywności jest dość szeroka, dlatego możemy wybrać produkt lepszej jakości. Najważniejsze przy wyborze parówek jest czytanie etykiet! Zobaczmy co mogą zawierać parówki:
- MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Unikajmy parówek produkowanych z tego rodzaju mięsa. Zawiera ono niewielką ilość mięsa, bowiem resztę wypełniają zmielone chrząstki i fragmenty kości;
- emulgatory – cytryniany i fosforany, dzięki którym mięso ma jednolitą strukturę;
- E250 azotan sodu – konserwant;
- E261 glutaminian sodu – polepszacz;
- polifosforany – poprawiają kolor produktu;
- błonnik – dodawany w celu poprawy konsystencji i spulchnienia produktu.
Jeśli chcemy już zakupić parówki, czytajmy etykiety. Pamiętajmy, że produkty o najkrótszej liście składników zazwyczaj są najzdrowsze. Unikajmy parówek z MOM i szukajmy tych, które mają w swoim składzie największą ilość mięsa.