Niedobór witaminy B – objawy. W jakich produktach jest witamina B?

niedobór witaminy b objawy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

Witaminy, czyli związki chemiczne, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za właściwe działanie układu nerwowego, co jest bezpośrednio związane ze stanem zdrowia psychicznego. Większość witamin z grupy B łagodzi stany napięcia nerwowego, polepsza nastrój i zwiększają sprawność intelektualną, ich niedobór może być szczególnie niebezpieczny dla zdrowia.

Niedobór witaminy B

Witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy i są katalizatorami ważnych reakcji biochemicznych. Ich prawidłowy poziom pozytywnie wpływa na sprawność umysłu i nastrój, a także chroni m.in. przed niedokrwistością. Trudno je przedawkować, jak również na dłużej zmagazynować w organizmie. Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych i oddziałują na organizm w podobny sposób, dlatego często są określane, jako kompleks witamin B.

Objawy niedoboru witaminy B

Objawy niedoboru witaminy B1

  • Anoreksja lub szybka utrata masy ciała
  • Brak apetytu
  • Zapalenie jelita grubego
  • Problemy z trawieniem, takie jak biegunka
  • Uszkodzenie nerwów
  • Zmęczenie
  • Zmniejszenie pamięci krótkotrwałej
  • Drażliwość
  • Osłabienie mięśni
  • Zmiany nastroju
  • Problemy z sercem

W efekcie skrajnego niedoboru witaminy B1 może dojść do choroby beri-beri (zanik mięśni, zaburzenia psychiczne).

Objawy niedoboru witaminy B2

  • Problemy ze wzrokiem, tworzenie się „jęczmieni”
  • Kłopoty z koncentracją
  • Zawroty głowy
  • Bezsenność
  • Łuszczące się zmiany skórne okolic nosa, ust, czoła i uszu,
  • Swędzenie w okolicy ujścia pochwy
  • Obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej
  • Zapalenie warg, języka lub błon śluzowych, pleśniawki, zajady jamy ustnej, łojotok
  • Opóźnienie wzrostu
  • Wypadanie włosów
  • Zaburzenia oddychania
  • Bóle mięśni

Objawy niedoboru witaminy B3

  • Zapalenie skóry (wysypki skórne),
  • Palenie w gardle i przełyku, dyskomfort w żołądku i jamie brzusznej, zaparcia, nudności, wymioty i biegunkę
  • Osłabienie funkcji poznawczych (otępienie), dezorientacja,  depresja

Objawy niedoboru witaminy B5

  • Zmęczenie
  • Depresja
  • Drażliwość

  • Bezsenność

  • Bóle brzucha

  • Wymioty

  • „Płonące” stopy

  • Infekcje górnych dróg oddechowych

  • Skurcze mięśni

Objawy niedoboru witaminy B6

Objawy niedoboru witaminy B7

  • Wysypka
  • Zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, tj. depresja, apatia, stany lękowe
  • Bóle mięśni
  • Nerwowość, rozdrażnienie, lękliwość
  • Nadwrażliwość czuciowa
  • Cierpnięcie dłoni i stóp
  • Nudności, brak apetytu
  • Niedokrwistość
  • Powiększona wątroba
  • Wzrost poziomu cholesterolu we krwi
  • Zapalenie spojówek, skóry
  • Błony śluzowe gardła stają się szare
  • Wypadanie włosów, łuszczenie się naskórka, łupież, tłusta skóra

Objawy niedoboru witaminy B9

  • Dolegliwości ze strony układu pokarmowego
  • Jej niedobór u kobiety w ciąży sprzyja wadom cewy nerwowej np. rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa. Może być również przyczyną poronienia.

Objawy niedoboru witaminy B12

  • Chroniczne zmęczenie
  • Bóle mięśni i stawów
  • Trudności z oddychaniem lub duszność
  • Zawroty głowy
  • Kiepska pamięć
  • Niezdolność do koncentracji
  • Zmiany nastroju, takie jak nasilona depresja i lęk
  • Kołatanie serca
  • Krwawienie z dziąseł, słabe zęby
  • Nudności
  • Biegunka
  • Skurcze
  • Brak apetytu

W jakich produktach jest witamina B?

Nazwa witaminy Źródła spożywcze
Witamina B1 (tiamina) Produkty zbożowe (kasza gryczana, płatki owsiane, ryż), mięso i wędliny, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica). Występuje również w ziemniakach, drożdżach, wodorostach, orzechach brazylijskich, nasionach, słonecznika i w sezamie.
Witamina B2 (ryboflawina) Przetwory mleczne (mleko, jogurty naturalne, białe sery, kefiry), jaja, drób, przetwory zbożowe z pełnego ziarna.
Witamina B3 (niacyna, wit. PP) Mięso i wędliny, ryby (tuńczyk, łosoś), mleko, rośliny strączkowe (groch, fasola), ziemniaki, wątróbka, drób, nasiona słonecznika.
Witamina B5 (kwas pantotenowy) Warzywa liściaste, rośliny strączkowe,  awokado, grzyby, mięso, ryby i jajka. Wątróbka, nasiona słonecznika.
Witamina B6 (pirydoksyna) Ryby, mięso, rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż oraz warzywa liściaste.
Witamina B7 (biotyna) Podroby, mleko, grzyby, warzywa. Znajduje się także w owocach: arbuzy, banany, melony, grejpfruty, brzoskwinie, winogrona oraz warzywach: kalafior, buraki, groch, pomidory, szpinak, marchew.
Witamina B9 (kwas foliowy) Zielone warzywa: brukselka, brokuły, szpinak, szparagi, sałata czy kalafior.

Ponadto bogatym źródłem są drożdże, żółtko jaja, wątróbka, otręby pszenne oraz chleb razowy i rośliny strączkowe (groch, fasola lub soja)

Witamina B12 (cyjanokobalamina) Produkty pochodzenia zwierzęcego, głównie podroby (wątroba, nerki). Jaja i ryby. Małe ilości zawierają wędliny, mleko i przetwory mleczne, drób i mięso wieprzowe.

Źródło: Opracowanie własne

Każda witamina z grupy B odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, aby unikać ich niedoboru codzienna dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana, zawierająca w swoim składzie zarówno produkty zbożowe, mięso, jak i warzywa. Niewystarczająca ilość witaminy B może mieć poważne, nieodwracalne konsekwencje zdrowotne.

 

Literatura:

  1. Vitamin B12, [dostęp on-line] https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/
  2. Vitamin B3 (Niacin), [dostęp on-line] https://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b3-niacin
  3. Langan RC, Zawistoski KJ. Update on vitamin B12 deficiency. Am Fam Physician. 2011 Jun 15;83(12):1425-30.
  4. Malouf RGrimley Evans J. The effect of vitamin B6 on cognition. Cochrane Database Syst Rev. 2003;(4):CD004393
  5. Rumberger JANapolitano JAzumano IKamiya TEvans M. Pantethine, a derivative of vitamin B(5) used as a nutritional supplement, favorably alters low-density lipoprotein cholesterol metabolism in low- to moderate-cardiovascular risk North American subjects: a triple-blinded placebo and diet-controlled investigation. Nutr Res. 2011 Aug;31(8):608-15
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Dodaj do ulubionych