Niedobór witaminy B – objawy. W jakich produktach jest witamina B?
        Aktualizacja: 10 marca, 2025
Witaminy, czyli związki chemiczne, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za właściwe działanie układu nerwowego, co jest bezpośrednio związane ze stanem zdrowia psychicznego. Większość witamin z grupy B łagodzi stany napięcia nerwowego, polepsza nastrój i zwiększają sprawność intelektualną, ich niedobór może być szczególnie niebezpieczny dla zdrowia.
Niedobór witaminy B
Witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy i są katalizatorami ważnych reakcji biochemicznych. Ich prawidłowy poziom pozytywnie wpływa na sprawność umysłu i nastrój, a także chroni m.in. przed niedokrwistością. Trudno je przedawkować, jak również na dłużej zmagazynować w organizmie. Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych i oddziałują na organizm w podobny sposób, dlatego często są określane, jako kompleks witamin B.
Objawy niedoboru witaminy B
Objawy niedoboru witaminy B1
- Anoreksja lub szybka utrata masy ciała
 - Brak apetytu
 - Zapalenie jelita grubego
 - Problemy z trawieniem, takie jak biegunka
 - Uszkodzenie nerwów
 - Zmęczenie
 - Zmniejszenie pamięci krótkotrwałej
 - Drażliwość
 - Osłabienie mięśni
 - Zmiany nastroju
 - Problemy z sercem
 
W efekcie skrajnego niedoboru witaminy B1 może dojść do choroby beri-beri (zanik mięśni, zaburzenia psychiczne).
Objawy niedoboru witaminy B2
- Problemy ze wzrokiem, tworzenie się „jęczmieni”
 - Kłopoty z koncentracją
 - Zawroty głowy
 - Bezsenność
 - Łuszczące się zmiany skórne okolic nosa, ust, czoła i uszu,
 - Swędzenie w okolicy ujścia pochwy
 - Obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej
 - Zapalenie warg, języka lub błon śluzowych, pleśniawki, zajady jamy ustnej, łojotok
 - Opóźnienie wzrostu
 - Wypadanie włosów
 - Zaburzenia oddychania
 - Bóle mięśni
 
Objawy niedoboru witaminy B3
- Zapalenie skóry (wysypki skórne),
 - Palenie w gardle i przełyku, dyskomfort w żołądku i jamie brzusznej, zaparcia, nudności, wymioty i biegunkę
 - Osłabienie funkcji poznawczych (otępienie), dezorientacja, depresja
 
Objawy niedoboru witaminy B5
- Zmęczenie
 - Depresja
 - 
Drażliwość
 - 
Bezsenność
 - 
Bóle brzucha
 - 
Wymioty
 - 
„Płonące” stopy
 - 
Infekcje górnych dróg oddechowych
 - Skurcze mięśni
 
Objawy niedoboru witaminy B6
- Zmiany nastroju
 - Drażliwość, lęk i depresja
 - Ciągłe zmęczenie
 - Bóle mięśni
 - Pogorszenie objawów PMS
 
Objawy niedoboru witaminy B7
- Wysypka
 - Zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, tj. depresja, apatia, stany lękowe
 - Bóle mięśni
 - Nerwowość, rozdrażnienie, lękliwość
 - Nadwrażliwość czuciowa
 - Cierpnięcie dłoni i stóp
 - Nudności, brak apetytu
 - Niedokrwistość
 - Powiększona wątroba
 - Wzrost poziomu cholesterolu we krwi
 - Zapalenie spojówek, skóry
 - Błony śluzowe gardła stają się szare
 - Wypadanie włosów, łuszczenie się naskórka, łupież, tłusta skóra
 
Objawy niedoboru witaminy B9
- Dolegliwości ze strony układu pokarmowego
 - Jej niedobór u kobiety w ciąży sprzyja wadom cewy nerwowej np. rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa. Może być również przyczyną poronienia.
 
Objawy niedoboru witaminy B12
- Chroniczne zmęczenie
 - Bóle mięśni i stawów
 - Trudności z oddychaniem lub duszność
 - Zawroty głowy
 - Kiepska pamięć
 - Niezdolność do koncentracji
 - Zmiany nastroju, takie jak nasilona depresja i lęk
 - Kołatanie serca
 - Krwawienie z dziąseł, słabe zęby
 - Nudności
 - Biegunka
 - Skurcze
 - Brak apetytu
 
W jakich produktach jest witamina B?
| Nazwa witaminy | Źródła spożywcze | 
| Witamina B1 (tiamina) | Produkty zbożowe (kasza gryczana, płatki owsiane, ryż), mięso i wędliny, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica). Występuje również w ziemniakach, drożdżach, wodorostach, orzechach brazylijskich, nasionach, słonecznika i w sezamie. | 
| Witamina B2 (ryboflawina) | Przetwory mleczne (mleko, jogurty naturalne, białe sery, kefiry), jaja, drób, przetwory zbożowe z pełnego ziarna. | 
| Witamina B3 (niacyna, wit. PP) | Mięso i wędliny, ryby (tuńczyk, łosoś), mleko, rośliny strączkowe (groch, fasola), ziemniaki, wątróbka, drób, nasiona słonecznika. | 
| Witamina B5 (kwas pantotenowy) | Warzywa liściaste, rośliny strączkowe, awokado, grzyby, mięso, ryby i jajka. Wątróbka, nasiona słonecznika. | 
| Witamina B6 (pirydoksyna) | Ryby, mięso, rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż oraz warzywa liściaste. | 
| Witamina B7 (biotyna) | Podroby, mleko, grzyby, warzywa. Znajduje się także w owocach: arbuzy, banany, melony, grejpfruty, brzoskwinie, winogrona oraz warzywach: kalafior, buraki, groch, pomidory, szpinak, marchew. | 
| Witamina B9 (kwas foliowy) | Zielone warzywa: brukselka, brokuły, szpinak, szparagi, sałata czy kalafior.
 Ponadto bogatym źródłem są drożdże, żółtko jaja, wątróbka, otręby pszenne oraz chleb razowy i rośliny strączkowe (groch, fasola lub soja)  | 
| Witamina B12 (cyjanokobalamina) | Produkty pochodzenia zwierzęcego, głównie podroby (wątroba, nerki). Jaja i ryby. Małe ilości zawierają wędliny, mleko i przetwory mleczne, drób i mięso wieprzowe. | 
Źródło: Opracowanie własne
Każda witamina z grupy B odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, aby unikać ich niedoboru codzienna dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana, zawierająca w swoim składzie zarówno produkty zbożowe, mięso, jak i warzywa. Niewystarczająca ilość witaminy B może mieć poważne, nieodwracalne konsekwencje zdrowotne.
Literatura:
- Vitamin B12, [dostęp on-line] https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/
 - Vitamin B3 (Niacin), [dostęp on-line] https://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b3-niacin
 - Langan RC, Zawistoski KJ. Update on vitamin B12 deficiency. Am Fam Physician. 2011 Jun 15;83(12):1425-30.
 - Malouf R, Grimley Evans J. The effect of vitamin B6 on cognition. Cochrane Database Syst Rev. 2003;(4):CD004393
 - Rumberger JA, Napolitano J, Azumano I, Kamiya T, Evans M. Pantethine, a derivative of vitamin B(5) used as a nutritional supplement, favorably alters low-density lipoprotein cholesterol metabolism in low- to moderate-cardiovascular risk North American subjects: a triple-blinded placebo and diet-controlled investigation. Nutr Res. 2011 Aug;31(8):608-15