Niedobór witaminy B – objawy. W jakich produktach jest witamina B?

niedobór witaminy b objawy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

Witaminy, czyli związki chemiczne, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za właściwe działanie układu nerwowego, co jest bezpośrednio związane ze stanem zdrowia psychicznego. Większość witamin z grupy B łagodzi stany napięcia nerwowego, polepsza nastrój i zwiększają sprawność intelektualną, ich niedobór może być szczególnie niebezpieczny dla zdrowia.

Niedobór witaminy B

Witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy i są katalizatorami ważnych reakcji biochemicznych. Ich prawidłowy poziom pozytywnie wpływa na sprawność umysłu i nastrój, a także chroni m.in. przed niedokrwistością. Trudno je przedawkować, jak również na dłużej zmagazynować w organizmie. Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych i oddziałują na organizm w podobny sposób, dlatego często są określane, jako kompleks witamin B.

Objawy niedoboru witaminy B

Objawy niedoboru witaminy B1

  • Anoreksja lub szybka utrata masy ciała
  • Brak apetytu
  • Zapalenie jelita grubego
  • Problemy z trawieniem, takie jak biegunka
  • Uszkodzenie nerwów
  • Zmęczenie
  • Zmniejszenie pamięci krótkotrwałej
  • Drażliwość
  • Osłabienie mięśni
  • Zmiany nastroju
  • Problemy z sercem

W efekcie skrajnego niedoboru witaminy B1 może dojść do choroby beri-beri (zanik mięśni, zaburzenia psychiczne).

Objawy niedoboru witaminy B2

  • Problemy ze wzrokiem, tworzenie się „jęczmieni”
  • Kłopoty z koncentracją
  • Zawroty głowy
  • Bezsenność
  • Łuszczące się zmiany skórne okolic nosa, ust, czoła i uszu,
  • Swędzenie w okolicy ujścia pochwy
  • Obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej
  • Zapalenie warg, języka lub błon śluzowych, pleśniawki, zajady jamy ustnej, łojotok
  • Opóźnienie wzrostu
  • Wypadanie włosów
  • Zaburzenia oddychania
  • Bóle mięśni

Objawy niedoboru witaminy B3

  • Zapalenie skóry (wysypki skórne),
  • Palenie w gardle i przełyku, dyskomfort w żołądku i jamie brzusznej, zaparcia, nudności, wymioty i biegunkę
  • Osłabienie funkcji poznawczych (otępienie), dezorientacja,  depresja

Objawy niedoboru witaminy B5

  • Zmęczenie
  • Depresja
  • Drażliwość

  • Bezsenność

  • Bóle brzucha

  • Wymioty

  • „Płonące” stopy

  • Infekcje górnych dróg oddechowych

  • Skurcze mięśni

Objawy niedoboru witaminy B6

Objawy niedoboru witaminy B7

  • Wysypka
  • Zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, tj. depresja, apatia, stany lękowe
  • Bóle mięśni
  • Nerwowość, rozdrażnienie, lękliwość
  • Nadwrażliwość czuciowa
  • Cierpnięcie dłoni i stóp
  • Nudności, brak apetytu
  • Niedokrwistość
  • Powiększona wątroba
  • Wzrost poziomu cholesterolu we krwi
  • Zapalenie spojówek, skóry
  • Błony śluzowe gardła stają się szare
  • Wypadanie włosów, łuszczenie się naskórka, łupież, tłusta skóra

Objawy niedoboru witaminy B9

  • Dolegliwości ze strony układu pokarmowego
  • Jej niedobór u kobiety w ciąży sprzyja wadom cewy nerwowej np. rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa. Może być również przyczyną poronienia.

Objawy niedoboru witaminy B12

  • Chroniczne zmęczenie
  • Bóle mięśni i stawów
  • Trudności z oddychaniem lub duszność
  • Zawroty głowy
  • Kiepska pamięć
  • Niezdolność do koncentracji
  • Zmiany nastroju, takie jak nasilona depresja i lęk
  • Kołatanie serca
  • Krwawienie z dziąseł, słabe zęby
  • Nudności
  • Biegunka
  • Skurcze
  • Brak apetytu

W jakich produktach jest witamina B?

Nazwa witaminy Źródła spożywcze
Witamina B1 (tiamina) Produkty zbożowe (kasza gryczana, płatki owsiane, ryż), mięso i wędliny, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica). Występuje również w ziemniakach, drożdżach, wodorostach, orzechach brazylijskich, nasionach, słonecznika i w sezamie.
Witamina B2 (ryboflawina) Przetwory mleczne (mleko, jogurty naturalne, białe sery, kefiry), jaja, drób, przetwory zbożowe z pełnego ziarna.
Witamina B3 (niacyna, wit. PP) Mięso i wędliny, ryby (tuńczyk, łosoś), mleko, rośliny strączkowe (groch, fasola), ziemniaki, wątróbka, drób, nasiona słonecznika.
Witamina B5 (kwas pantotenowy) Warzywa liściaste, rośliny strączkowe,  awokado, grzyby, mięso, ryby i jajka. Wątróbka, nasiona słonecznika.
Witamina B6 (pirydoksyna) Ryby, mięso, rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż oraz warzywa liściaste.
Witamina B7 (biotyna) Podroby, mleko, grzyby, warzywa. Znajduje się także w owocach: arbuzy, banany, melony, grejpfruty, brzoskwinie, winogrona oraz warzywach: kalafior, buraki, groch, pomidory, szpinak, marchew.
Witamina B9 (kwas foliowy) Zielone warzywa: brukselka, brokuły, szpinak, szparagi, sałata czy kalafior.

Ponadto bogatym źródłem są drożdże, żółtko jaja, wątróbka, otręby pszenne oraz chleb razowy i rośliny strączkowe (groch, fasola lub soja)

Witamina B12 (cyjanokobalamina) Produkty pochodzenia zwierzęcego, głównie podroby (wątroba, nerki). Jaja i ryby. Małe ilości zawierają wędliny, mleko i przetwory mleczne, drób i mięso wieprzowe.

Źródło: Opracowanie własne

Każda witamina z grupy B odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, aby unikać ich niedoboru codzienna dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana, zawierająca w swoim składzie zarówno produkty zbożowe, mięso, jak i warzywa. Niewystarczająca ilość witaminy B może mieć poważne, nieodwracalne konsekwencje zdrowotne.

 

Literatura:

  1. Vitamin B12, [dostęp on-line] https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/
  2. Vitamin B3 (Niacin), [dostęp on-line] https://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b3-niacin
  3. Langan RC, Zawistoski KJ. Update on vitamin B12 deficiency. Am Fam Physician. 2011 Jun 15;83(12):1425-30.
  4. Malouf RGrimley Evans J. The effect of vitamin B6 on cognition. Cochrane Database Syst Rev. 2003;(4):CD004393
  5. Rumberger JANapolitano JAzumano IKamiya TEvans M. Pantethine, a derivative of vitamin B(5) used as a nutritional supplement, favorably alters low-density lipoprotein cholesterol metabolism in low- to moderate-cardiovascular risk North American subjects: a triple-blinded placebo and diet-controlled investigation. Nutr Res. 2011 Aug;31(8):608-15
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

27.02.2018

Autor artykułu:

Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska Dyplomowany dietetyk kliniczny

Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i kursów doszkalających w Akademii Dietetyki oraz Nutri Center. Odbyła praktyki w wielu szpitalach, poznając zasady żywienia zbiorowego oraz w prywatnych gabinetach ucząc się indywidualnego podejścia do pacjenta. Od kilku lat zajmuje się rozpisywaniem planów żywieniowych, pomagając wielu osobom w pozbyciu się nadmiernych kilogramów, tym samym poprawiając ich stan zdrowia. Na co dzień pasjonatka zdrowego stylu życia. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne! Ulubiona forma ćwiczeń to Tabata oraz różnego rodzaju formy taneczne.

Dodaj do ulubionych