Nadmiar i niedobór krzemu. Na co pomaga krzem?

Krzem nie bez powodu nazywany jest pierwiastkiem zdrowia i młodości. Uważany jest za niezbędny mikroelement, biorący udział w rozwoju kości, zębów, chrząstek, włosów i paznokci. Uczestniczy w procesach starzenia się i zdrowienia organizmu.
Na co jeszcze pomaga ten niepozorny na pierwszy rzut oka pierwiastek? Co może powodować w organizmie jego niedobór bądź nadmiar? W jakiej formie jest najlepiej przyswajalny? Przekonaj się sam/a.
Krzem organiczny
Wiele osób suplementuje się krzemem mineralnym, chociaż jego wchłanialność jest niska. O wiele większą cechuje się krzem organiczny. Jest to nieutleniona i rozpuszczalna w wodzie postać krzemu podstawowego. Wyróżnia się aktywnością i wysoką przyswajalnością już na poziomie komórkowym. Efekt zdrowotny krzemu organicznego jest zauważalny dzięki dwóm cechom: dobrze łączy się on z wodą (umożliwia to cyrkulację wraz z krwią) i odpycha wodę (ułatwia przenikanie przez ochronną powłokę skóry).
Przyswajalność krzemu organicznego szacuje się na poziomie 50-70% i tylko 5 % przyswojonej ilości wydalana jest z moczem. Pozostała część wykorzystana zostaje przez komórki i tkankę łączną.
Krzem organiczny powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, w plastikowej, nieprzezroczystej i zakorkowanej butelce, gdyż nie może on zetknąć się z metalem czy szkłem.
Osoby, u których wymagana jest suplementacja tym pierwiastkiem, powinny wybrać krzem w płynie. Dawkować go należy 3 razy dziennie po 15 ml przed posiłkiem. Wstrzymany w jamie ustnej ponad minutę dodatkowo pomoże zapobiec stanom zapalnym i chorobom przyzębia.
Krzem organiczny w płynie można kupić w aptekach i sklepach zaopatrzonych w suplementy diety. Preparat dostępny jest również w formie kremów i żeli.
Niedobór krzemu
Niedobór krzemu powoduje deformacje lub opóźnienie w tworzeniu kości, zapalenie dziąseł, a także zaburzenia w chrząstce stawowej i tworzeniu tkanki łącznej. Obserwuje się zmniejszoną zawartość kolagenu w skórze, przez co następuje jej szybsze starzenie się. Kruchość paznokci, łamliwość, suchość i wypadanie włosów, rozdwojone końcówki – to także objawy niedoboru krzemu. Do innych oznak należą zaburzenia wzrostu u dzieci, upośledzona odporność czy zaburzenia intelektualne.
Obniżony poziom krzemu obserwuje się także w niektórych stanach chorobowych, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał serca czy choroby nowotworowe.
Sugeruje się, że dobowe zapotrzebowanie na krzem dla dorosłego człowieka wynosi 20–30 mg [1]. Warto pamiętać o tym, iż u mężczyzn jest ono większe niż u kobiet. To samo tyczy się dzieci, gdyż młody organizm szczególnie potrzebuje tego pierwiastka do wzrostu i prawidłowego rozwoju.
Krzem w formie przyswajalnej występuje jako kwas krzemowy oraz kwas ortokrzemowy (pod taką postacią występuje w pożywieniu). Zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na ten pierwiastek może być zaspokojone przez zboża, takie jak pszenica, owies, jęczmień, ryż, oraz produkty zbożowe (płatki, makarony i kasze). Krzem obecny jest także w warzywach (marchew, burak, cebula, ziemniaki, rzodkiewka, fasola, kukurydza) i owocach (głównie banan i rodzynki), orzechach oraz w wodzie pitnej, piwie i winie. Za doskonałe źródło łatwo przyswajalnego krzemu uważany jest skrzyp polny. Napar z tej rośliny polecany jest jako środek wzmacniający paznokcie i włosy. Warto mieć na uwadze, że ok. 40% krzemu absorbowanego z pożywienia organizm człowieka wydala wraz z moczem [2].
Nadmiar krzemu w organizmie
Dotychczas nie zaobserwowano przypadków nadmiaru krzemu w organizmie, gdyż jego nadwyżki wydalane są wraz z moczem. Nadmierne ilość krzemu nie odkładają się też we włosach, jak to się dzieje w przypadku przedawkowania innych pierwiastków.
Krzem – na co pomaga?
Krzem występuje w tkankach oraz krwi człowieka, jego zawartość sięga 2 gramów, mimo to jego biologiczna rola na poziomie molekularnym pozostaje całkowicie nieznana [5]. Eksperymenty epidemiologiczne sugerują udział tego pierwiastka w metabolizmie tkanki kostnej i łącznej, biosyntezie glikozaminoglikanu oraz kolagenu. Przypuszcza się, iż istnieje związek między spożyciem krzemu a stopniem mineralizacji kości.
W badaniach, które zostały przeprowadzone przez Farooq i Dietz [2015] na szczurach i kurczakach, wykazano, iż istnieje związek pomiędzy poziomem krzemu w diecie a nienaturalnym wzrostem tkanki kostnej i łącznej. Stąd też pojawiła się sugestia, że krzem jest potrzebny dla zdrowia człowieka. Pomaga on przede wszystkim w wapnieniu kości (przyspiesza tempo ich mineralizacji), a także w tworzeniu struktury i funkcjonowaniu naczyń krwionośnych oraz wątroby. Stwierdzono również, że krzem obniża negatywne efekty niektórych procesów, takich jak starzenie się skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo ważny dla regeneracji tkanek, aktywacji procesów życiowych komórek i poprawy ogólnej odporności organizmu.
Pierwiastek ten wykazuje zdolność wiązania metali ciężkich w nierozpuszczalne kompleksy, zmniejszając w ten sposób ich ewentualne szkodliwe skutki. Ponadto hamuje wchłanianie glinu, mówi się, że jest lekarstwem na jego toksyczne działanie. Wpływa korzystnie na organizm ludzki w przypadku niektórych chorób, takich jak miażdżyca, osteoporoza, postęp cukrzycy, choroba zwyrodnieniowa stawów, rozprzestrzenianie się procesu nowotworowego oraz występowanie chorób serca.
Krzem odgrywa szczególną rolę w tworzeniu i funkcjonowaniu tkanki łącznej i kostnej, odpowiada za syntezę kolagenu oraz chroni przed rozwojem chorób serca u ludzi. Pierwiastek ten uczestniczy w profilaktyce pewnych schorzeń, takich jak miażdżyca, osteoporoza, starzenie się skóry, paznokci i włosów. Niedobór krzemu wpływa niekorzystnie na nasz organizm. Dbajmy więc o odpowiednią ilość tego pierwiastka w naszej codziennej diecie.
Literatura:
- Boguszewska-Czubara A., Pasternak K., Silicon in medicine and therapy. J. Elem., 2011, s. 489–497,
- Farooq M.A., Dietz K.J. Silicon as Versatile Player in Plant and Human Biology: Overlooked and Poorly Understood.Front. Plant Sci., 2015, 6: 994,
- krzem.info, online: http://krzem.info/,
- Rico H., Gallego-Lago J. L., Hernández E. R., Villa L. F., Sanchez-Atrio A., Seco C., Gérvas J. J., Effect of silicon supplement on osteopenia induced by ovariectomy in rats. Calcif.Tissue Int., 2000, 66(1): 53-55,
- Sikorski Z., Staroszczyk H. (Eds.), Chemia żywności 1. Główne składniki żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2017,
- Turner K. K., Nielsen B. D., O’connor-Robison C. I., Nielsen F. H., Orth M. W., Tissue response to a supplement high in aluminum and silicon. Biol. Trace Elem. Res., 2008, 121(2): 134-148.
Magnez jest składnikiem, który jest całkowicie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Okazuje się, że jego niedobory nie tylko zwiększają podatność na wystąpienie zmian miażdżycowych czy osteoporotycznych, ale także ryzyko pojawienia się nowotworów. W zapobieganiu przypadłości niezwykle istotna jest dieta, która może obfitować zarówno w związki utrudniające przyswajalność pierwiastka, jak i te znacznie polepszające. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na temat jego niedoboru! czytaj więcej
Czy fosfor rzeczywiście jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu? Jakie konsekwencje zdrowotne płyną z jego niedoboru bądź nadmiaru? Z jakich produktów możemy dostarczyć wymaganą dla naszych organizmów ilość? Na te i inne pytania znajdziecie Państwo odpowiedź w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury! czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Przypuszczam ,że krzem organiczny który podpijam od trzech lat uratował mi życie . Prowadziłem je w sposób bardzo niehigieniczny . Jeśli komuś to słowo coś mówi , to zrozumie – to nie dotyczy mycia zębów czy uszu.Po poważnej operacji piję go nadal .Wcześniej pijałem go profilaktycznie ale od czasu do czasu. Wyniki mam super . Przyłączyła się do mnie moja żona – bierzemy co rano po 25gram przed śniadaniem .Moja żona przed braniem krzemu miła paskudne wyniki.Po dwu miesiącach picia krzemu musiała zrobić nowe badania – pan doktor był bardzo zdziwony tak ogromną w/g niego niesamowitą poprawą testu .Żona nie powiedzia że bierze krzem , bo wcześniej gdy wspomniała o krzemie była bardzo niezręczna sytuacja bo ptraktował tę informację jak zabobon z XVI wieku. Jeśli ktoś nie wierzy , niech przetestuje – zapewniam ,że nie rozchoruje się i żadnych sensacji nie będzie.Krzem daję swoim wnukom – od czasu do czasu – po konsultacji z doktorem o nowoczesnym otwartym umyśle naukowca. Ja kupuję krzem bezpośrednio i producenta z jego laboratorium w Irlandii . To nie jest reklama dla producenta.Są tylko dwa najlepsze z tradycją ,wyspecjalizowane laboratoria w Europie – Francja i Irlandia.Produkują go w niezbyt dużych ilościa od chwili gdy udowodniono jego wartości dla życia.
cześć, jak się nazywa ten produkt z Irlandii
Do Rafafał / dziś jest 22 Września 2019r. Nie zaglądałem tu długo.Nadal potwierdzam pozytywną przydatność krzemu w moim życiu.
Polecam.
extrakt 20% ze skrzypu polnego jest 10x lepszy niz sam krzem a jego tez zawiera. Tylko extrakt bo nie ma w sobie antythiaminy.