Modne jedzenie, czyli najnowsze trendy kulinarne na 2015 rok!
Aktualizacja: 17 stycznia, 2015
Niezaprzeczalnie, hitami mijającego roku były jarmuż i quinoa. Który produkt zdobędzie podobną sympatię w roku 2015? Oto prognoza nadchodzących trendów kulinarnych. Poniżej znajdziesz przegląd modnych produktów, które będą pretendować do tytułu kulinarnego przeboju przyszłego roku.
Matcha
To naturalny napój energetyczny rodem z Japonii. Powstaje ze zmiażdżonych liści zielonej herbaty. Matcha zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy – m.in. L – teaninę i beta – karoten. Ma też mniejszą zawartość kofeiny niż inne, tradycyjne zielone herbaty. Z pewnością będzie tegorocznym przebojem.
Piwa na bazie ziół
Wspaniała wiadomość dla koneserów piwa. Miłośnicy złotego trunku w nadchodzącym sezonie będą mieli w czym przebierać. Na rynku pojawi się wiele nowości jak np. Hop – free beers. Browarnicy coraz częściej używają ziół, przypraw i kwiatów dla urozmaicenia smaku oferowanych napojów. Zamiast chmielowej goryczki, będzie można posmakować wielu unikatowych i intrygujących smaków m.in. rozmarynu, kolendry, ale też grzybów.
Cukier kokosowy
W związku z panującą we współczesnym świecie epidemią otyłości poszukuje się naturalnych substancji słodzących o niskim indeksie glikemicznym. Należy do nich cukier wytwarzany z kwiatów kokosa. Co więcej, posiada on też zdecydowanie więcej niezbędnych składników odżywczych, niż tradycyjny cukier.
Naturalnie zniekształcone owoce i warzywa
Ten zrodzony we Francji trend, szerzy się w znacznym tempie. Coraz więcej osób podczas zakupów wybiera mniej atrakcyjnie wyglądające produkty. Czasami wyglądające groteskowo warzywa i owoce są nie tylko tańsze, ale też zdrowsze, ponieważ zostały wyhodowane w całkowicie naturalny sposób. Ponadto jest to metoda przeciwdziałania problemowi, jakim jest marnotrawstwo żywności. Część zbiorów, która nie spełnia standardów producenckich, traktowana jest jak odpad.
Konopie
Dużą popularnością cieszy się ostatnio tzw. Cannabis cuisine. Zainteresowanie kulinarnym zastosowaniem konopi ciągle rośnie, szczególnie w miejscach, gdzie prawo pozwala na jej legalne stosowanie. Konopie stają się tam składnikiem dań głównych, ale też dodatkiem do kawy czy słodyczy.
Kuchnia azjatycka
W oparciu o profesjonalne badania konsumenckie można wnioskować, że absolutnym hitem staną się azjatyckie specjały. W nadchodzącym roku, według opinii specjalistów, powinny być one jednym z najbardziej popularnych wyborów żywieniowych. Jeść będziemy nie tylko sushi i ulubione dania od chińczyka z pobliskiej knajpki. Wzrostem zainteresowania cieszyć się będą tradycyjne dania takie, jak: Ramen -,,japoński rosół’’. Żądni kulinarnych przygód i nowych doświadczeń smakowych konsumenci chętniej sięgać będą po zupełnie egzotyczne dania takie, jak: potrawy z wodorostów, a osoby o mocniejszych nerwach – owady.
Wędzona i fermentowana żywność
Wzrost wiedzy na temat wpływu żywności na nasz stan zdrowia spowodował, że zwracamy większą uwagę na proces obróbki produktów i przygotowywania codziennych posiłków. Wędzenie i fermentowanie będą zdecydowanie najmodniejszymi technikami kulinarnymi. Dzięki nim można uzyskać niepowtarzalne smaki. Ponadto dzięki takim praktykom można zwiększyć wartość odżywczą poddawanego obróbce produktu. Teraz wędzeniu poddaje się już nie tylko mięso, sery, ale też warzywa, a nawet czekoladę. Co do naturalnie fermentowanych wyrobów spożywczych – są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe, gdyż to naturalne probiotyki.
Azjatyckie rarytasy, wymyślne napoje, a może jeszcze coś innego? Osobiście chętnie przetestuję wszelkie nowinki. A ty? Co sądzisz o tych kulinarnych przepowiedniach? Czy któryś z trendów szczególnie Cię zaintrygował?