Przepis na krem z zielonego groszku
Uwielbiam zielony groszek, jeżeli również jesteście jego wielbicielami to moja dzisiejsza propozycja na krem jest właśnie dla Was.
Przepis na 4 porcje
Groszek zielony – łuskany (400 g)
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Jogurt naturalny 2% – 2 łyżki
Masło Extra – 1 łyżeczka
Bulion warzywny – 2 szklanki
Grzanki:
Chleb żytni – 2 kromki
Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
Czosnek – 1 ząbek
Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz groszek, smażmy około 2 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Polewamy kromki chleba, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Zupę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy. Krem z zielonego groszku podajemy ze szczypiorkiem oraz grzankami.
Smacznego !