Kilka przydatnych wskazówek, by zaprzestać marnowania jedzenia

Marnowanie jedzenia stało się poważnym problem całego świata. Docierające do nas dane są zatrważające, ponieważ informują o wyrzucaniu ton pożywienia. Robimy to wiedząc, że są miejsca na świecie, w których ludzie umierają z głodu.
Według przeprowadzonych badań w 2014 roku przez instytut Millward Brown SMG KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 35% osób przyznaje się, że kupione przez nich jedzenie ląduje w koszu na śmieci. Niestety jesteśmy w czołówce, tuż za Brytyjczykami, Holendrami, Niemcami i Francją. Marnowanie produktów widoczne jest przede wszystkim wśród państw bogatych, rozwijających się i dotyczy głównie pracujących mieszkańców dużych miast. Trzeba pamiętać, że problem ten obejmuje kilka aspektów. Produkty spożywcze trzeba wyprodukować, przetransportować, odpowiednio przechowywać i przygotowywać. Każdego z nas dotyczy ten problem, warto więc się zapoznać z możliwościami jego zniwelowania.
Dlaczego i co wyrzucamy
Powodów marnowania jedzenia jest wiele. Bardzo często zdarza się, że niedopatrzyliśmy terminu ważności produktu i teraz nie pozostaje nam nic innego, jak wyrzucić go do kosza. Najczęściej pozbywamy się resztek po obiedzie, pozostałości po gotowaniu, z którymi nie wiemy co zrobić i nie mamy pomysłu, jak je wykorzystać. Zdarza się także, że kupujemy więcej niż rzeczywiście potrzebujemy i co gorsza nie są to produkty dobrej jakości. Część z nas przyrządza zbyt dużo porcji, które nie zostają w odpowiednim czasie skonsumowane. Nie potrafimy racjonalnie określić ile składników jest nam potrzebne. Święta są szczególnym okresem, w którym przyrządzamy bardzo dużo jedzenia. Przypomnijmy sobie, ile resztek lub nawet całych potraw wyrzuciliśmy w minione święta. Na liście produktów wyrzucanych przez nas, najwyżej znajduje się pieczywo. W koszu pojawia się także wędlina, warzywa, owoce, jogurty i dania gotowe.
Jak nie marnować
Bardzo ważne jest umiejętne planowanie zakupów. Należy do sklepu chodzić z kartką i kupować tylko to co jest na liście z uwzględnieniem tego co już mamy w domu, by nie powielać składników. Dobrze jest unikać promocji, ponieważ wystrzegamy się wkładania do koszyka rzeczy zbędnych, często o krótkiej dacie przydatności do spożycia. Jeśli owoce lub warzywa objęte są promocją, należy je dokładnie sprawdzić, czy nie są już nadpsute. Większość z nich zapewne nie jest pierwszej świeżości, dlatego kupowanie ich w nadmiernych ilościach przyczyni się tylko do szybkiego zepsucia i wyrzucenia. Termin przydatności spożycia jest ważną informacją, jednak nie oznacza to, że trzeba wyrzucić jakiś produkt zaraz po jego przekroczeniu. Jeśli znajdziemy w lodówce ser szczelnie zamknięty, ale jego przydatność się skończyła kilka dni temu, to spokojnie możemy go otworzyć i zjeść. Chleb, który nie jest już tak świeży jak po zakupie, możemy wykorzystać na tosty lub zapiekanki. Podczas wymyślania posiłków musimy bazować na aktualnie posiadanych składnikach.
Ważne jest odpowiednie przechowywanie jedzenia. 31% z nas nie wie, jak dobrze ulokować produkty, by zachowały swą świeżość. Ciekawym rozwiązaniem, by tego uniknąć są pojemniki wielokrotnego użytku, w których możemy przechowywać żywność. Na dolnej półce w lodówce trzymamy mięso i ryby z racji najzimniejszej temperatury. Powyżej jest miejsce na produkty mleczne, jajka, wędliny i ciastka. Dobrze jest zrobić porządek i posegregować to co znajduje się w szafkach, ponieważ często panuje w nich bałagan. Nie wiemy co mamy i kupujemy po raz kolejny tę samą rzecz. Nie zapominajmy o możliwości mrożenia produktów, dzięki czemu możemy je wykorzystać w późniejszym czasie. W sezonie letnim warto sięgnąć po owoce czy warzywa i zrobić z nich przetwory. Dzięki nim nie będziemy musieli zimą kupować gotowych produktów. Domowe weki z pewnością są również zdrowsze, ponieważ nie posiadają szkodliwej chemii.
Marnowanie jedzenia jest problemem, którego każdy z nas doświadczył. Zdarzyło nam się zapomnieć o jakimś produkcie, w konsekwencji minął jego termin przydatności i wylądował w koszu. Owoce i warzywa się zepsuły, ponieważ nie wykorzystaliśmy ich w porę, chleb stał się czerstwy, a zrobionej w nadmiarze sałatki nikt już nie chciał jeść. Aby uniknąć takich sytuacji należy planować zakupy i kupować tylko potrzebne produkty. Zwracać należy uwagę na jakość i świeżość jedzenia, datę przydatności, a także wystrzegać się promocji. Przygotowując posiłki zastanówmy się, ile jesteśmy w stanie zjeść, bazujmy na tym co mamy w kuchni i bądźmy kreatywni. Świadomość tego co znajduje się w naszej kuchni i umiejętne przechowywanie pomoże w eliminowaniu marnowania jedzenia i pieniędzy.
Jak przechowywać zakupioną żywność, aby dłużej zachowała świeżość i ładny wygląd? Jakie są zasady przechowywania artykułów spożywczych? Poznajmy parę cennych wskazówek. czytaj więcej
Producenci żywności coraz częściej stosują różne techniki marketingowe, aby zachęcić nas do zakupienia ich artykułu. Na co powinniśmy zatem uważać, aby nie dać się złapać w pułapkę? czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !