bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kilka przydatnych wskazówek, by zaprzestać marnowania jedzenia

Kilka przydatnych wskazówek, by zaprzestać marnowania jedzenia

🕣 3 min czytania

Marnowanie jedzenia stało się poważnym problem całego świata. Docierające do nas dane są zatrważające, ponieważ informują o wyrzucaniu ton pożywienia. Robimy to wiedząc, że są miejsca na świecie, w których ludzie umierają z głodu.

Według przeprowadzonych badań w 2014 roku przez instytut Millward Brown SMG KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 35% osób przyznaje się, że kupione przez nich jedzenie ląduje w koszu na śmieci. Niestety jesteśmy w czołówce, tuż za Brytyjczykami, Holendrami, Niemcami i Francją. Marnowanie produktów widoczne jest przede wszystkim wśród państw bogatych, rozwijających się i dotyczy głównie pracujących mieszkańców dużych miast. Trzeba pamiętać, że problem ten obejmuje kilka aspektów. Produkty spożywcze trzeba wyprodukować, przetransportować, odpowiednio przechowywać i przygotowywać. Każdego z nas dotyczy ten problem, warto więc się zapoznać z możliwościami jego zniwelowania.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dlaczego i co wyrzucamy
  • Jak nie marnować

Dlaczego i co wyrzucamy

Powodów marnowania jedzenia jest wiele. Bardzo często zdarza się, że niedopatrzyliśmy terminu ważności produktu i teraz nie pozostaje nam nic innego, jak wyrzucić go do kosza. Najczęściej pozbywamy się resztek po obiedzie, pozostałości po gotowaniu, z którymi nie wiemy co zrobić i nie mamy pomysłu, jak je wykorzystać. Zdarza się także, że kupujemy więcej niż rzeczywiście potrzebujemy i co gorsza nie są to produkty dobrej jakości. Część z nas przyrządza zbyt dużo porcji, które nie zostają w odpowiednim czasie skonsumowane. Nie potrafimy racjonalnie określić ile składników jest nam potrzebne. Święta są szczególnym okresem, w którym przyrządzamy bardzo dużo jedzenia. Przypomnijmy sobie, ile resztek lub nawet całych potraw wyrzuciliśmy w minione święta. Na liście produktów wyrzucanych przez nas, najwyżej znajduje się pieczywo. W koszu pojawia się także wędlina, warzywa, owoce, jogurty i dania gotowe.

Jak nie marnować

Bardzo ważne jest umiejętne planowanie zakupów. Należy do sklepu chodzić z kartką i kupować tylko to co jest na liście z uwzględnieniem tego co już mamy w domu, by nie powielać składników. Dobrze jest unikać promocji, ponieważ wystrzegamy się wkładania do koszyka rzeczy zbędnych, często o krótkiej dacie przydatności do spożycia. Jeśli owoce lub warzywa objęte są promocją, należy je dokładnie sprawdzić, czy nie są już nadpsute. Większość z nich zapewne nie jest pierwszej świeżości, dlatego kupowanie ich w nadmiernych ilościach przyczyni się tylko do szybkiego zepsucia i wyrzucenia. Termin przydatności spożycia jest ważną informacją, jednak nie oznacza to, że trzeba wyrzucić jakiś produkt zaraz po jego przekroczeniu. Jeśli znajdziemy w lodówce ser szczelnie zamknięty, ale jego przydatność się skończyła kilka dni temu, to spokojnie możemy go otworzyć i zjeść. Chleb, który nie jest już tak świeży jak po zakupie, możemy wykorzystać na tosty lub zapiekanki. Podczas wymyślania posiłków musimy bazować na aktualnie posiadanych składnikach.

Ważne jest odpowiednie przechowywanie jedzenia. 31% z nas nie wie, jak dobrze ulokować produkty, by zachowały swą świeżość. Ciekawym rozwiązaniem, by tego uniknąć są pojemniki wielokrotnego użytku, w których możemy przechowywać żywność. Na dolnej półce w lodówce trzymamy mięso i ryby z racji najzimniejszej temperatury. Powyżej jest miejsce na produkty mleczne, jajka, wędliny i ciastka. Dobrze jest zrobić porządek i posegregować to co znajduje się w szafkach, ponieważ często panuje w nich bałagan. Nie wiemy co mamy i kupujemy po raz kolejny tę samą rzecz. Nie zapominajmy o możliwości mrożenia produktów, dzięki czemu możemy je wykorzystać w późniejszym czasie. W sezonie letnim warto sięgnąć po owoce czy warzywa i zrobić z nich przetwory. Dzięki nim nie będziemy musieli zimą kupować gotowych produktów. Domowe weki z pewnością są również zdrowsze, ponieważ nie posiadają szkodliwej chemii.

Marnowanie jedzenia jest problemem, którego każdy z nas doświadczył. Zdarzyło nam się zapomnieć o jakimś produkcie, w konsekwencji minął jego termin przydatności i wylądował w koszu. Owoce i warzywa się zepsuły, ponieważ nie wykorzystaliśmy ich w porę, chleb stał się czerstwy, a zrobionej w nadmiarze sałatki nikt już nie chciał jeść. Aby uniknąć takich sytuacji należy planować zakupy i kupować tylko potrzebne produkty. Zwracać należy uwagę na jakość i świeżość jedzenia, datę przydatności, a także wystrzegać się promocji. Przygotowując posiłki zastanówmy się, ile jesteśmy w stanie zjeść, bazujmy na tym co mamy w kuchni i bądźmy kreatywni. Świadomość tego co znajduje się w naszej kuchni i umiejętne przechowywanie pomoże w eliminowaniu marnowania jedzenia i pieniędzy.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Mirta
Magdalena Mirta , Psycholog i pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
zdrowa żywność

Niezawodne sposoby na przechowywanie żywności…

Jak przechowywać zakupioną żywność, aby dłużej zachowała świeżość i ładny wygląd? Jakie są zasady przechowywania artykułów spożywczych? Poznajmy parę cennych wskazówek. Czytaj dalej...

Sztuczki producentów – czyli na…

Producenci żywności coraz częściej stosują różne techniki marketingowe, aby zachęcić nas do zakupienia ich artykułu. Na co powinniśmy zatem uważać, aby nie dać się złapać w pułapkę? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    przechowywanie żywności
    warzywa

    Szczypiorek – uprawa, właściwości i witaminy. Czy można mrozić szczypiorek?

    jak wybrać dojrzałe awokado, jak przechowywać awokado

    Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado

    maliny na zimę maliny właściwości maliny przetwory
    owoce jagodowe

    Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

    jad kiełbasiany jak powstaje
    zatrucie

    Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

    kurki grzyby właściwości przepisy
    warzywa

    Kurki grzyby – właściwości. Kurki suszone, marynowane. Jak mrozić kurki?

    pleśń na owocach jak przechowywać owoce
    przechowywanie żywności

    Pleśń na owocach. Jak przechowywać owoce?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.