Kilka przydatnych wskazówek, by zaprzestać marnowania jedzenia
Marnowanie jedzenia stało się poważnym problem całego świata. Docierające do nas dane są zatrważające, ponieważ informują o wyrzucaniu ton pożywienia. Robimy to wiedząc, że są miejsca na świecie, w których ludzie umierają z głodu.
Według przeprowadzonych badań w 2014 roku przez instytut Millward Brown SMG KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 35% osób przyznaje się, że kupione przez nich jedzenie ląduje w koszu na śmieci. Niestety jesteśmy w czołówce, tuż za Brytyjczykami, Holendrami, Niemcami i Francją. Marnowanie produktów widoczne jest przede wszystkim wśród państw bogatych, rozwijających się i dotyczy głównie pracujących mieszkańców dużych miast. Trzeba pamiętać, że problem ten obejmuje kilka aspektów. Produkty spożywcze trzeba wyprodukować, przetransportować, odpowiednio przechowywać i przygotowywać. Każdego z nas dotyczy ten problem, warto więc się zapoznać z możliwościami jego zniwelowania.
Dlaczego i co wyrzucamy
Powodów marnowania jedzenia jest wiele. Bardzo często zdarza się, że niedopatrzyliśmy terminu ważności produktu i teraz nie pozostaje nam nic innego, jak wyrzucić go do kosza. Najczęściej pozbywamy się resztek po obiedzie, pozostałości po gotowaniu, z którymi nie wiemy co zrobić i nie mamy pomysłu, jak je wykorzystać. Zdarza się także, że kupujemy więcej niż rzeczywiście potrzebujemy i co gorsza nie są to produkty dobrej jakości. Część z nas przyrządza zbyt dużo porcji, które nie zostają w odpowiednim czasie skonsumowane. Nie potrafimy racjonalnie określić ile składników jest nam potrzebne. Święta są szczególnym okresem, w którym przyrządzamy bardzo dużo jedzenia. Przypomnijmy sobie, ile resztek lub nawet całych potraw wyrzuciliśmy w minione święta. Na liście produktów wyrzucanych przez nas, najwyżej znajduje się pieczywo. W koszu pojawia się także wędlina, warzywa, owoce, jogurty i dania gotowe.
Jak nie marnować
Bardzo ważne jest umiejętne planowanie zakupów. Należy do sklepu chodzić z kartką i kupować tylko to co jest na liście z uwzględnieniem tego co już mamy w domu, by nie powielać składników. Dobrze jest unikać promocji, ponieważ wystrzegamy się wkładania do koszyka rzeczy zbędnych, często o krótkiej dacie przydatności do spożycia. Jeśli owoce lub warzywa objęte są promocją, należy je dokładnie sprawdzić, czy nie są już nadpsute. Większość z nich zapewne nie jest pierwszej świeżości, dlatego kupowanie ich w nadmiernych ilościach przyczyni się tylko do szybkiego zepsucia i wyrzucenia. Termin przydatności spożycia jest ważną informacją, jednak nie oznacza to, że trzeba wyrzucić jakiś produkt zaraz po jego przekroczeniu. Jeśli znajdziemy w lodówce ser szczelnie zamknięty, ale jego przydatność się skończyła kilka dni temu, to spokojnie możemy go otworzyć i zjeść. Chleb, który nie jest już tak świeży jak po zakupie, możemy wykorzystać na tosty lub zapiekanki. Podczas wymyślania posiłków musimy bazować na aktualnie posiadanych składnikach.
Ważne jest odpowiednie przechowywanie jedzenia. 31% z nas nie wie, jak dobrze ulokować produkty, by zachowały swą świeżość. Ciekawym rozwiązaniem, by tego uniknąć są pojemniki wielokrotnego użytku, w których możemy przechowywać żywność. Na dolnej półce w lodówce trzymamy mięso i ryby z racji najzimniejszej temperatury. Powyżej jest miejsce na produkty mleczne, jajka, wędliny i ciastka. Dobrze jest zrobić porządek i posegregować to co znajduje się w szafkach, ponieważ często panuje w nich bałagan. Nie wiemy co mamy i kupujemy po raz kolejny tę samą rzecz. Nie zapominajmy o możliwości mrożenia produktów, dzięki czemu możemy je wykorzystać w późniejszym czasie. W sezonie letnim warto sięgnąć po owoce czy warzywa i zrobić z nich przetwory. Dzięki nim nie będziemy musieli zimą kupować gotowych produktów. Domowe weki z pewnością są również zdrowsze, ponieważ nie posiadają szkodliwej chemii.
Marnowanie jedzenia jest problemem, którego każdy z nas doświadczył. Zdarzyło nam się zapomnieć o jakimś produkcie, w konsekwencji minął jego termin przydatności i wylądował w koszu. Owoce i warzywa się zepsuły, ponieważ nie wykorzystaliśmy ich w porę, chleb stał się czerstwy, a zrobionej w nadmiarze sałatki nikt już nie chciał jeść. Aby uniknąć takich sytuacji należy planować zakupy i kupować tylko potrzebne produkty. Zwracać należy uwagę na jakość i świeżość jedzenia, datę przydatności, a także wystrzegać się promocji. Przygotowując posiłki zastanówmy się, ile jesteśmy w stanie zjeść, bazujmy na tym co mamy w kuchni i bądźmy kreatywni. Świadomość tego co znajduje się w naszej kuchni i umiejętne przechowywanie pomoże w eliminowaniu marnowania jedzenia i pieniędzy.