Kawa chroni przed rakiem wątroby – wyniki badań!
Jak się okazuje kawa nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także pomaga obniżyć ryzyko raka wątroby nawet o 50 %. Z czego to wynika? Według naukowców zdrowotne działanie kawy wynika z wysokiej zawartości związków przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.
Kawa w walce z rakiem wątroby
Według wyników badań przeprowadzonych przez dr Olivera Kennedy’ego z Uniwersytetu w Southampton opublikowanych w „BMJ Open” przy piciu jednej filiżanki kawy dziennie, ryzyko raka wątroby spada o 20%. Badania obejmowały ponad 2,5 miliona osób dorosłych.
Kawa działa przeciwnowotworowo także u osób z istniejącymi już chorobami wątroby jak: chronicznym zapaleniem wątroby, marskością wątroby, czy innymi dysfunkcjami występującymi z powodu infekcji takich jak WZW C i B.
Jak się okazuje większa ilość kawy jeszcze bardziej zmniejsza ryzyko nowotworów wątroby. Przy 5 filiżankach kawy wynosi nawet o 50% mniej! To wspaniała wiadomość dla wszystkich smakoszy kawy. Jednak warto wziąć pod uwagę także inne działanie kawy. Dla osób z nadciśnieniem może jednak przynieść ona więcej złego niż dobrego. Warto zatem nie popadać w zbytni entuzjazm i kawę pić w ilości odpowiadającej naszemu organizmowi i stanie zdrowia.
Literatura:
Honor Whiteman, Drinking coffee daily may halve liver cancer risk, [dostęp on-line] http://www.medicalnewstoday.com/articles/317695.php