Idealna żywność na dalekie podróże
Aktualizacja: 22 czerwca, 2017
Żywność liofilizowana zyskuje coraz większe uznanie wśród podróżników i sportowców. Przekonaj się, dlaczego.
Lekka żywność pełna wartości odżywczych
Wśród sposobów konserwacji żywności i jej przechowywania najczęściej wymienia się mrożenie, pasteryzację, peklowania, zamykanie w domowych wekach czy wędzenie. Wszystkie te sposoby konserwacji wydłużają świeżość produktu i zachowują, w zależności od sposobu, składniki odżywcze. Dzięki temu możemy się cieszyć smakiem truskawek zimą czy czarnych porzeczek w formie dżemu na kanapce. Warto wspomnieć także o żywności liofilizowanej, która zyskuje coraz więcej zwolenników.
W czasie procesu liofilizacji, pozbawia się żywność wody. Najpierw produkt zostaje poddany mrożeniu, a następnie sublimacji – czyli odparowaniu w warunkach minusowej temperatury. Po ostatecznym wysuszeniu produktu w temperaturze 50 stopni C produkt jest całkowicie pozbawiony wody.
Dzięki temu procesowi, żywność liofilizowana jest lekka i zachowuje swoje wartości odżywcze. Po dodaniu wody ponownie uzyskujemy produkt wyglądający i smakujący prawie jak świeży! To żywność, która idealnie sprawdza się w długich podróżach, wyprawach górskich, rowerowych, kajakowych. Zawsze wtedy, gdy potrzebujemy wartościowego posiłku, ale zarazem żywności lekkiej i łatwej do przechowywania. Żywność liofilizowana może być przechowywana nawet kilka lat!
Warto wziąć pod uwagę także na naturalne konserwanty, które możemy dodać do żywnośći. Dzięki nim przedłużymy świeżość produktu bez zbędnych i często szkodliwych konserwantów.