Przepis na grillowane mini burgery

16 18 20

Sezon grillowy uważam za otwarty !

Macie już dość nudnych piersi z kurczaka i kiełbasek ? Polecam Wam grillowane mini burgery, czyli znakomitą, pożywną oraz pełnowartościową przekąskę, która doskonale sprawdzi się na Waszych stołach. Mini burgery możecie przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu.

Składniki

Przepis na 7 sztuk

Kotlety: 

Pierś z kurczaka (250 g)

Otręby pszenne  – 5 łyżek

Jajko – 1 sztuka

Czosnek – 2 ząbki

Cebula – 1/2 sztuki

Pieprz Cayenne

Sól

Pozostałe składniki:

Pomidor – 2 sztuki

Cebula – 1 sztuka

Cukinia – 1 sztuka

Ser Mozzarella – 1 opakowanie

Sałata – 2 listki

Pieczarki (małe) – 7 sztuk

Zioła prowansalskie

Pieprz czarny

P1090357

 

Sposób przygotowania:

Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy otręby pszenne, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, a następnie je grillujemy.

Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy grillowane warzywa oraz mięso, dodajemy plaster sera Mozzarella i sałatę. Przekąskę podajemy na gorąco.

P1090356

Smacznego !

Oceń mnie
3.8/5. Oddano 10 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię