Przepis na grillowane mini burgery
Sezon grillowy uważam za otwarty !
Macie już dość nudnych piersi z kurczaka i kiełbasek ? Polecam Wam grillowane mini burgery, czyli znakomitą, pożywną oraz pełnowartościową przekąskę, która doskonale sprawdzi się na Waszych stołach. Mini burgery możecie przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu.
Przepis na 7 sztuk
Kotlety:
Pierś z kurczaka (250 g)
Otręby pszenne – 5 łyżek
Jajko – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Cebula – 1/2 sztuki
Pozostałe składniki:
Pomidor – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Cukinia – 1 sztuka
Ser Mozzarella – 1 opakowanie
Sałata – 2 listki
Pieczarki (małe) – 7 sztuk
Sposób przygotowania:
Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy otręby pszenne, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, a następnie je grillujemy.
Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy grillowane warzywa oraz mięso, dodajemy plaster sera Mozzarella i sałatę. Przekąskę podajemy na gorąco.
Smacznego !