Śmietana 12% tłuszczu
Śmietanka to produkt mleczny, zbierającego się w górnych warstwach odwirowanego mleka pełnotłustego. Następnie poddawana jest procesowi fermentacji mlekowej, powodującej powstanie gotowej kwaśnej śmietany. Produkt ten służy do wytwarzania wielu innych, na przykład masła. W kuchni wykorzystywana jest od czasów starożytnych. Śmietana sprzedawana w sklepach poddawana jest procesowi pasteryzacji w temperaturze 95 stopni Celsjusza. Wydłuża to jej okres przydatności do spożycia, zabijając wszelkie drobnoustroje.
Śmietana – właściwości
W sprzedaży dostępne są śmietany o zróżnicowanym poziomie zawartości tłuszczu. Jest to produkt o wysokiej kaloryczności. W jej składzie jest wiele tłuszczów i cholesterolu, które w nadmiernych ilościach szkodzą organizmowi. Śmietanę należy spożywać jedynie okazjonalnie. Śmietana 18% zawiera aż 190 kalorii w 100 gramach. Jednak badania opublikowane przez „European Journal of Nutrition” dowodzą, że tłusty nabiał wcale nie wpływa na ryzyko otyłości. Tłumaczy się to obecnością w tych produktach kwasu rumenowego, środka wykorzystywanego obecnie w syntetycznych suplementach diety wspomagających odchudzanie. Badania nad tym zagadnieniem nadal są w toku. Faktem jest jednak, że CLA poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego oraz obniża poziom cukru we krwi.
Śmietana to źródło wartościowego białka. W swoim składzie ma także witaminę A. To właśnie ona wpływa na prawidłowe funkcjonowanie zmysłu wzroku, a także rozrost tkanki nabłonkowej. Śmietana zawiera przyjazne szczepy bakterii, które ułatwiają trawienie białka, a także wzmacniają odporność organizmu, wpływając na odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Jej spożywanie zalecane jest w przypadku antybiotykoterapii.
Naturalna śmietana, nie poddawana pasteryzacji, zawiera wiele witamin, zwłaszcza B2, B12, A, E i PP. Dzięki obecności w jej składzie naturalnych bakterii, w takiej formie jest bardzo łatwo przyswajalna przez organizm człowieka. Nie zaleca się jej jedzenia w przypadku nadwrażliwości żołądka, nadkwasoty i wrzodów.
Śmietana – zastosowanie
Śmietana ma różne zastosowanie w zależności od procentowej zawartości tłuszczu. Produkty o największej zawartości kwasów tłuszczowych są podstawą do robienia bitej śmietany, różnego typu kremów do tortów i dodatków do deserów. Śmietanę 18 i 12% wykorzystuje się jako dodatek do zup i podstawę sosów do sałatek i na ciepło. Nie należy spożywać jej zbyt dużo, można ją zastępować jogurtem naturalnym lub kefirem.
Należy zwrócić uwagę na skład śmietany podawany na opakowaniu, ponieważ niektórzy producenci dodają do niej dodatkowe substancje zagęszczające. Śmietana powinna mieć jednorodną, aksamitną strukturę i delikatnie kwaśny smak. Rodzaje przeznaczone do deserów (30 i 36%) są zdecydowanie bardziej słodkie. Śmietana występuje również w formie gotowego produktu w aerozolu, ale w takiej postaci ma w sobie bardzo wiele cukru i substancji konserwujących. Bitą śmietanę można przygotować samodzielnie w domu.
Okłady ze śmietany to domowy sposób na zwalczenie bolesnych oparzeń słonecznych. Przynoszą ulgę podrażnionej skórze i przyśpieszają gojenie się ran.