Przepis na zupę krem ze szpinakiem i awokado
Wiosna coraz bliżej, dlatego czas na lekki, smaczny oraz pożywny posiłek jakim jest zupa krem ze szpinakiem i awokado. Danie, które jest doskonałym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Szpinak świeży lub mrożony – 2 opakowania
Awokado – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 5 ząbków
Bulion warzywny – 1 litr
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Migdały płatki
Sposób przygotowania:
W rondelu, podsmażyć posiekaną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz pieprz. Całość razem poddusić, a następnie dodać drobno posiekane awokado oraz bazylię. Wszystko zalać uprzednio przygotowanym bulionem warzywnym. Zupę zmiksować blenderem. Podawać z prażonymi na suchej patelni migdałami oraz jogurtem naturalnym.
Smacznego!