Czy da się zjeść zdrowo w barze fast-food?
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Fast-food kojarzy się z dużą ilością kalorii, mnóstwem zbędnego tłuszczu, który odkłada się w naszym organizmie. Często jednak stajemy przed ciężkim wyborem, a styl życia nierzadko utrudnia planowanie zdrowych posiłków. Kiedy jesteśmy zmuszeni skorzystać z oferty barów szybkiej obsługi, niekoniecznie musimy wybierać dania ociekające tłuszczem, pełne kalorii i pozbawione wartości odżywczych. Stosując się do paru zasad i wybierając produkty „z głową”, możemy uczynić fast-food nieco zdrowszym.
Zdrowy fast food
Każdy z nas wie, że jeśli tylko możemy, najlepiej jest przygotowywać sobie posiłki do pracy czy szkoły. Ewentualnie korzystać ze znanych nam miejsc, gdzie wiemy, że możemy zjeść smacznie, a przede wszystkim zdrowo. Jednak nie zawsze mamy na to czas, a bary szybkiej obsługi kuszą różnymi promocjami czy nowościami. Niepodważalnie na plus działa szybkość obsługi i to, że możemy zaspokoić głód nawet w trakcie prowadzenia samochodu, co w obecnych czasach ma duże znaczenie. Opcja fast-food nie koniecznie musi oznaczać setki dodatkowych i pustych kalorii. Wystarczy, że nie damy się ponieść wilczemu apetytowi i będziemy pamiętać o paru zasadach.
Często w restauracjach typu fast food możemy wybrać np. rodzaj bułki (pszenna/pełnoziarnista), rodzaj sosu, a także sposób przygotowania mięsa (smażone/grillowane). Większość z nas przyzwyczajona jest do smaku pysznego hamburgera czy frytek, ale równie dobrze może go zastąpić zdrowsza wersja mięsa grillowanego czy pieczonych ziemniaczków.
Parę zasad, by „uzdrowić” fast food
Po pierwsze nigdy, co tyczy się nawet dobrych restauracji, nie powinniśmy dopuszczać do sytuacji, kiedy jesteśmy wygłodzeni, burczy nam w brzuchu albo co gorsza, skręca nas z głodu. Wtedy zamawiamy co popadnie i nici z planu zdrowego żywienia. Poza tym, zamawiamy i zjadamy więcej, gdyż ciężko zaspokoić głód.
Po drugie, gdy już wybieramy się do restauracji fast-food, powinniśmy zaplanować i określić swoje potrzeby i nie dać się zwieść promocjom czy dodatkom, które proponuje nam sprzedawca. Owszem, większość produktów będzie wysokokaloryczna, niezdrowa i uboga w składniki odżywcze i zazwyczaj takie produkty są promowane. Na samym końcu listy znajdują się zdrowsze pozycje. Warto jednak przestudiować na spokojnie menu i wybrać produkty z dodatkiem warzyw i jeśli to możliwe pieczywo pełnoziarniste.
Należy także zwrócić uwagę na wszelkiego rodzaju sosy i dipy. To właśnie one wzbogacają posiłki w niepotrzebne kalorie, więc warto z nich zrezygnować, ewentualnie zapytać sprzedawcę na jakiej bazie powstają.
W ostatnich czasach popularna stała się lekka wersja przyrządzania mięsa. Chodzi tu o grillowanie, w którym nie poddaje się mięsa głębokiemu smażeniu, co czyni posiłek zdrowszym. Wybierając taką formę, na pewno unikniemy zbędnych kalorii i wyrzutów sumienia.
Praktycznie każdy bar szybkiej obsługi oferuje sałatki, które zawierają warzywa oraz nierzadko kawałki mięsa. Warto od czasu do czasu skusić się na tego typu danie, oczywiście nie polewając go sutą ilością majonezowego sosu.
W barach szybkiej obsługi powszechnie dostępne są napoje gazowane, z ogromną ilością dodatkowego cukru. Unikajmy zatem kolorowych napojów, a wybierajmy wersję lżejszą – wodę, sok czy herbatę – chociaż ta ostatnia, często mrożona, może również zawierać sporo cukru.
Bary szybkiej obsługi nie są sprzymierzeńcami ani sylwetki, ani naszego zdrowia. Niekiedy stajemy przed ciężkim wyborem. W pogoni za uciekającym czasem, fast food jest jedyną w danym momencie możliwością na spożycie posiłku. Wystarczy zastosować parę prostych zasad, by zjeść w miarę zdrowo i nie czuć wyrzutów sumienia, a nasze ciało nie musiało zmagać się z mnóstwem niepotrzebnych kalorii.