Czekolada – skład, przepis na czekoladę. Czy czekolada jest zdrowa?
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Czekolada sama w sobie stanowi przysmak, któremu trudno się oprzeć. Dostępne na rynku wyroby najczęściej naładowane są cukrem, słodkimi nadzieniami i dodatkami, których duża ilość w jadłospisie z pewnością nie działa korzystnie na nasz stan zdrowia. A co jeżeli sama czekolada może stanowić zdrowy element diety? Najważniejsze w czekoladzie jest kakao, którego ilość i jakość decydują o wartości gotowego produktu, dlatego też właśnie ten składnik powinien przede wszystkim decydować o naszym wyborze.
Skład czekolady
W skład czekolady wchodzi przede wszystkim miazga kakaowa, do której dodawany jest tłuszcz kakaowy, cukier i inne dodatki smakowe czy też emulgatory. Na rynku mamy do wyboru czekolady mleczne, gorzkie i białe, ale na tym się nie kończy. Tabliczka może być nadziewana, posiadać dodatek bakalii, a w ostatnim czasie w sklepach możemy dostać nawet czekolady z dodatkiem żelków. Jak widać wybór jest jak najbardziej kolorowy, ale jak się okazuje im krótszy skład tym lepiej.
Jak się robi czekoladę
Głównym składnikiem wchodzącym w skład czekolady są ziarna kakaowca. Kabosy, czyli owoce kakao, po zerwaniu są otwierane, a z wnętrza wydobywane są ziarna, które następnie poddawane są fermentacji. Kolejnymi etapami produkcji są kolejno suszenie i prażenie, dzięki którym ziarno uzyskuje charakterystyczny aromat. Następnie ziarna się kruszy, pozbawia łusek i miesza aż do uzyskania półpłynnej konsystencji. Uzyskaną w ten sposób masę rozdziela się na masło kakaowe oraz proszek kakaowy.
Sama czekolada powstaje z połączenia miazgi kakaowej, masła kakaowego oraz cukru. W przypadku czekolady mlecznej dodatek stanowi mleko w proszku, a sama czekolada charakteryzuje się mniejszą zawartością miazgi kakaowej. Uzyskana masa, przed formowaniem podlega temperowaniu. Proces ten polega na roztopieniu czekolady, ochłodzeniu, a następnie ponownemu podgrzaniu, co pozwala na stabilizację tłuszczu kakaowego zawartego w masie. W wyniku tego procesu gotowy produkt uzyskuje ładny połysk, nie topi się w dłoniach i przyjemnie rozpływa w ustach.
Przepis na czekoladę
Na półkach sklepowych możemy znaleźć najróżniejsze rodzaje czekolad, ale pomimo szerokiego wyboru, smakołyk możemy przygotować sami w domu. Przygotowanie jest proste i szybkie, a składniki możemy wybrać według własnych upodobań.
Głównymi składnikami naszej czekolady są:
- Olej kokosowy ok. ½ szklanki,
- Kakao w proszku 80g,
- Syrop klonowy lub z agawy 30g,
- Szczypta soli.
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Oprócz składników bazowych, w naszej czekoladzie mogą znaleźć się też inne dodatki, taki jak orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe. Całą masę przelewamy do foremki wyłożonej folią i odstawiamy do lodówki. Po godzinie nasza czekolada powinna być gotowa. Smacznego!
Czy czekolada jest zdrowa?
Liczne badania udowadniają, że gorzka czekolada niesie z sobą wiele korzyści zdrowotnych, jednak większość z nas sięga po nią w okresie obniżonego nastroju. Jak się okazuje czekolada faktycznie może być w tych sytuacjach pomocna. Kakao, będące głównym składnikiem czekolad gorzkich i mlecznych, stanowi bogate źródło związków wpływających na poprawę samopoczucia konsumenta. Wymienić tutaj możemy związki pobudzające uwalnianie serotoniny i dopaminy oraz antyoksydanty. Potencjalny wpływ wymienionych substancji, na stan psychiczny osób spożywających je pod postacią czekolady nadal jest przedmiotem badań, a sam mechanizm działania nie jest do końca znany. Nie bez powodu czekolada uważana jest za afrodyzjak, po zjedzeniu którego uzyskujemy błogi stan podobny do uczuć towarzyszących zakochaniu.
Oprócz oczywistego wpływu na nastrój, kakao zawarte w czekoladzie, a dokładniej duża ilość antyoksydantów, wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi, a także wpływają korzystnie na poziom cholesterolu HDL. Gorzka czekolada wpływa też pozytywnie na kondycję naszej skóry i chroni ją przed niekorzystnym działaniem promieniowania słonecznego.
Czekolada nie musi być wykluczana z diety osób chcących odżywiać się zdrowo, a nawet może być spożywana w umiarkowanych ilościach przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Jednak należy wybierać czekoladę dobrej jakości o jak najkrótszym składzie lub przygotować ją samodzielnie w domu.
Literatura:
- Epidemiologia zaburzeń psychiatrycznych i dostępność psychiatrycznej opieki zdrowotnej
- EZOP – Polska, 2012, http://www.ezop.edu.pl/WynikiBadania.html
- Kłobukowski F, Skotnicka M, Śmiechowska M. Kakao jako prozdrowotny środek spożywczy [w:] Szkice Humanistyczne, 2016: Tom XVI, 4(41).
- Rose.N, S.Koperski and all. Mood Food. Chocolate and Depressive Symptoms in a Cross – Sectional Analysis. Arch Intern Med. 2010;170(8):699-703
- G. Parker, J. Crewford Chocolate craving when depressed: a personality marker. British Journal of psychiatry, 2007, 191: 351-352
- Lua PL, Wong SY Dark Chocolate Consumption on Anxiety, Depression and Health-Related Quality of Life of Patients with Cancer: A RandomisedClinical Investigation. MJP Online Early, MJP-02-01-12
- Camilleri GM, Méjean C, Kesse-Guyot E, The associations between emotional eating and consumption of energy-dense snack foods are modified by sex and depressive symptomatology, J Nutr. 2014 Aug;144(8):1264-73
- Teresa Balboa-Castillo, Esther López-García, Luz M. León-Muñoz, Chocolate and Health-Related Quality of Life: A Prospective Study, PLoS One. 2015; 10(4): e0123161
- Unhealthy Snack (Chocolate/Crisps) on Subjective Reports of Mental and Physical Health: A Preliminary Intervention Study, Front Nutr. 2014; 1: 10
- Parker G, Parker I, Brotchie H. Mood state effects of chocolate. J Affect Disord. 2006; 92(2-3): 149-59
- Macht M, Roth S, Ellgring H. Chocolate eating in healthy men during experimentally induced sadness and joy. Appetite. 2002 Oct; 39(2): 147-58
- Macht M. Dettmer D. Everyday mood and emotions after eating a chocolate bar or an apple. Appetite 2006; 46(3): 332–336