Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Każdego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z wieloma pestycydami znajdującymi się w pożywieniu. Zwiększona ilość badań nad tymi związkami w ciągu ostatnich lat sprawiła, że lepiej poznaliśmy mechanizm ich działania oraz wpływ na ludzkie zdrowie.
Pestycydy to bardzo liczna grupa substancji chemicznych pochodzenia naturalnego lub syntetycznego. Stosowane są do zwalczania zarówno szkodników zwierzęcych, jak i bakterii, chwastów i grzybów. Lista korzyści wynikających ze stosowania pestycydów jest bardzo długa. Umożliwiają zwiększenie plonów, zapewniają dobry stan zdrowotny zwierząt hodowlanych oraz chronią ludzi przed rozmaitymi organizmami chorobotwórczymi. Skoro pestycydy mają tyle zalet, dlaczego tak często słyszy się o nich negatywne opinie? Wszystko za sprawą tego, że nie można ograniczyć toksyczności pestycydów tylko do szkodników, przeciwko którym są kierowane. To co jest szkodliwe dla jednego gatunku, może być szkodliwe również dla innych organizmów, w tym dla człowieka.
Pestycydy możemy znaleźć zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Do owoców i warzyw przenikają w wyniku bezpośredniego aplikowania środków ochrony roślin. Natomiast do organizmów zwierzęcych trafiają na skutek spożywanej przez zwierzęta skażonej paszy. Jednak jak wynika z raportu EFSA, opublikowanego w 2016 roku, aż 97% badanych próbek żywności w Unii Europejskiej jest wolna od pozostałości pestycydów lub zawiera je w ilości śladowej, które mieszczą się w granicach określonych przepisami prawa unijnego. Dobrą wiadomością jest również fakt, że zawartość pestycydów zmniejsza się w trakcie przechowywania żywności oraz w czasie wstępnej obróbki produktów. Zabiegi takie jak mycie, obieranie owoców i warzyw ze skórki, gotowanie, smażenie i pieczenie przyczyniają się do zmniejszenia pozostałości pestycydów bądź całkowitej ich eliminacji.
Poczytaj więcej na temat glifosatu!
Pestycydy mogą być przyczyną zatruć ostrych, a także zatruć przewlekłych powstałych w wyniku stopniowej kumulacji coraz większych dawek w organizmie. Oprócz osób zatrudnionych w rolnictwie, które są najbardziej narażone na zatrucie pestycydami, każdy z nas w pewnym stopniu jest wystawiony na kontakt z tymi substancjami, a co za tym idzie, każdy z nas może ulec zatruciu pestycydami. Szczególnie narażone na zakażenia są niemowlęta i małe dzieci, stąd w środkach spożywczych przeznaczonych dla tej grupy wiekowej ustanowiono bardzo niski próg dopuszczalnych pozostałości pestycydów (0,01 mg/kg).
Pestycydy wykazują działanie neurotoksyczne, immunotoksyczne, embriotoksyczne oraz wpływają na gospodarkę hormonalną i przebieg procesów enzymatycznych. Szkodliwe działanie pestycydów na organizm człowieka jest zależne od ich składu. Poniżej krótka charakterystyka działania kilku grup pestycydów:
Liczne badania potwierdzają obecność śladowych pozostałości pestycydów w żywności. W związku z tym, że niektóre pestycydy mają zdolność do kumulowania się w organizmie, nawet niewielka ich ilość dostarczana przez dłuższy czas może powodować negatywne skutki zdrowotne.
Literatura:
Większość produktów spożywczych w swoim składzie zawiera od kilku do nawet kilkunastu substancji dodatkowych, które zabezpieczają ją przed szybkim psuciem się, czy też zwiększają atrakcyjność produktu. Jest to doskonałe wyjście dla producentów, którzy bez wątpienia zyskują na takim procesie, ale najważniejszym pytaniem jest to czy są to środki korzystne dla nas – konsumentów, czy może są szkodliwe i powinniśmy ich całkowicie unikać? czytaj więcej
Co to jest substancja dodatkowa i czy może pozytywnie wpływać na zdrowie konsumentów? czytaj więcej
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!