Siemię lniane

Kalorie: 534 kcal Białko: 18.3 kcal Tłuszcze: 42.2 kcal Węglowodany: 28.9 kcal

Siemię lniane to nasiona rośliny len zwyczajny, które zyskują taką nazwę w momencie swojego zastosowania w ziołolecznictwie. Są bardzo drobne i barwy brązowej. Po zalaniu wodą zwiększają swoją objętość i jednocześnie otaczają się śluzem, przez co zaczynają przypominać rodzaj galaretki. Zalety siemienia lnianego znane są już od dawna medycynie ludowej.

Siemię lniane właściwości

Siemię lniane jest znane przede wszystkim ze swoich właściwości łagodzących na śluzówkę przewodu pokarmowego. Dzięki temu pomaga w regulacji pracy narządów trawiennych. Pomaga przy zgadze i problemach z nadmiernym wydzielaniem kwasów żołądkowych. Zawiera również dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Te składniki zapobiegają powstawaniu infekcji w organizmie, a także wpływają na zmniejszenie się poziomu cholesterolu frakcji LDL we krwi.

Nasiona lnu zawierają sporo błonnika, a także witaminę E i lecytynę. Ten ostatni składnik jest niezbędnym produktem do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Lecytyna występuje w każdej komórce ludzkiego ciała, jako jeden z elementów składowych błon komórkowych. Siemię lniane upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Dzięki wysokiej zawartości witamin i soli mineralnych, wpływa na poprawę urody. Zawiera niacynę, witaminę PP, która wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP. Mają one istotny udział w przemianie węglowodanów, białek, tłuszczów, a także w syntezie erytrocytów i insuliny, pozwalając na zachowanie najbardziej odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

Siemię lniane to produkt bardzo polecany kobietom. Dzięki zawartości fitoskładników, czyli naturalnych witamin i minerałów obecnych w produktach pochodzenia roślinnego, pozwala na utrzymanie równowagi hormonalnej. Pomaga także w problemach z płodnością, a także łagodzi objawy menopauzy. Nawilża śluzówkę, dlatego sprawdzi się w przypadku uporczywego, suchego kaszlu. Oprócz tego wykazuje ono najwyższą zawartość lignanów wśród wszystkich produktów spożywczych. To fitoestrogeny, które wykazują właściwości przeciwutleniaczy, zapobiegają nowotworom, zwłaszcza narządów kobiecych.

Siemię lniane w swoim składzie zawiera wiele tłuszczów. Jedna niewielka łyżeczka tego produktu to 46 kcal.

Siemię lniane– zastosowanie

Siemię lniane najlepiej spożywać w formie zalanych wodą nasion. Wówczas całość zgęstnieje i nadaje się do jedzenia łyżeczką. Nie ma w praktyce smaku, ale niektórym przeszkadzać może specyficzna konsystencja. Wówczas dobrym pomysłem jest dorzucanie ziaren do w zasadzie wszystkich potraw: sałatek, sosów, zup. Nie zmieniają one zapachu i walorów smakowych dania, a jednocześnie przemycają wiele cennych substancji. Z nasion lnu wytłacza się olej lniany o licznych pozytywnych właściwościach.

Siemię lniane można stosować również zewnętrznie. Doskonale sprawdzi się w roli odżywki do włosów suchych i zniszczonych. Stosuje się go również w przypadku oparzeń i ran, ponieważ ma działanie kojące.

Siemię lniane należy przechowywać w zamkniętym, suchym i ciemnym pojemniku. Dzięki temu przechowywane może być dłużej. W formie zielonej ulega szybkiemu jełczeniu.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł