Produkty spożywcze
Rola przypraw i ich wpływ na organizm
Przyprawy nadają niezastąpiony smak potrawom na całym świecie, a jak…
Orzechy macadamia. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Macadamia jest drzewem uprawianym głównie w Australii w celu pozyskiwania…
Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy
Orzechy są cennym źródłem wielu niezbędnych substancji, poprawiających funkcjonowanie mózgu,…
Piwo ziołowe. Rodzaje i właściwości zdrowotne
Ostatnie lata rynek piwowarski podbijają piwa smakowe. Wśród nich są…
Wędzenie i fermentowanie, jako popularne sposoby utrwalania żywności
Większość kupowanych przez nas produktów nie jest spożywana od razu.…
Kapsaicyna i piperyna: właściwości, wady i występowanie „ostrych substancji”
Kapsaicyna i piperyna to związki, które odpowiadają za ostry i…
Kasza gryczana – właściwości, wartości odżywcze i dietetyczne przepisy
Nie każdy przepada za jej smakiem i zapachem. Warto jednak…
Gorzka czekolada. Skład, właściwości oraz jej wpływ na ciążę i cukrzycę
Jedna ze zdrowszych pokus, jakiej bez wyrzutów sumienia możemy ulec.…
Sok z granatu – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania
Naturalny lek na wiele dolegliwości. Sok z granatu posiada szerokie…
Skorzonera – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Okryjmy na nowo warzywo o tajemniczej nazwie "wężymord czarny korzeń"!