Produkty spożywcze
Kasze, które można znaleźć na półkach sklepowych. Podział i właściwości
Kasza to jadalne nasiona różnych zbóż. Zdrowa alternatywa ziemniaków i…
Orzechy pekan – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Nieco przypominające nasze rodzime orzechy włoskie, orzechy pekan stanowią źródło…
Płatki jaglane – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Nie od dziś wiadomo, że produkty zbożowe są zdrowe i…
Smażona, pieczona, grillowana, gotowana – dobrze przyrządzona wieprzowina może być zdrowa!
Spożycie wieprzowiny w ciągu ostatnich dwudziestu lat znacząco spadło, głównie…
Wieprzowina – faktyczna wartość odżywcza i wpływ na zdrowie czerwonego mięsa
W Polsce spożywanie drobi jest najwyższe w stosunku do innych…
Właściwości i zastosowanie siemienia lnianego. Dobre nie tylko na zaparcia
Nasiona lnu znane jako siemię lniane posiadają bardzo liczne właściwości…
Właściwości, kalorie, indeks glikemiczny i wady cukru brzozowego
Cukier z brzozy jest jednym z najzdrowszych cukrów wśród dostępnych…
Prawdziwe sery kontra wyroby seropodobne. Jak je rozróżnić?
Istnieje ok. 4 tysiące gatunków sera. Dzieli się je pod…
Kasza jęczmienna. Właściwości, wartości odżywcze, gotowanie i przepisy
Wśród różnego rodzaju kasz, jedną z najpopularniejszych jest kasza jęczmienna.…
Rola przypraw i ich wpływ na organizm
Przyprawy nadają niezastąpiony smak potrawom na całym świecie, a jak…