Amarantus – jak gotować, gdzie kupić. Przepisy
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Ziarno amarantusa jest odżywcze, bezglutenowe i w porównaniu do innych zbóż zawiera dużą ilość białka i wapnia. Przypisane korzyści zdrowotne obejmują m.in. obniżenie poziomu cholesterolu w osoczu, pobudzenie układu odpornościowego, wywieranie aktywności przeciwnowotworowej i obniżenie poziomu glukozy we krwi. Ponadto stwierdzono, że ma on działanie antyalergiczne i przeciwutleniające.
Co to jest amarantus?
Amarantus to roślina uprawna, o szerokich zielonych liściach (często wykorzystywane do produkcji leków) i jaskrawo purpurowych, czerwonych lub złotych kwiatach. Spożywany w formie zboża posiada wiele właściwości zdrowotnych, zawiera dużą ilość białka, błonnika, witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, fosfor i żelazo. Ma orzechowy i palony smak, dzięki czemu dobrze sprawdza się w wielu potrawach. W starożytności uznawany był przez Azteków, jako główny składnik diety. Reguluje układ trawienny, wzmacnia siłę i kości.
Amarantus – jak gotować?
Ziarna amarantusa należy zalać posoloną wodą, doprowadzając do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna i amarantus będzie miękki. Proporcja amarantusa do wody to ½ szklanki : ¾ szklanki.
Amarantus – gdzie kupić?
Amarantus jest dostępny w każdym lokalnym sklepie ze zdrową żywnością, czasem można go również spotkać w dużych supermarketach.
Amarantus – przepisy
Składniki:
- ¾ szklanki mąki z amarantusa ok. 100 g
- 100 jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 banan
- cynamon
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zblendować tak, aby powstała gładka masa. Placuszki smażyć na małym ogniu bez tłuszczu pod przykryciem z dwóch stron. Gotowe!
Można je podawać z owocami i syropem z agawy.
Składniki:
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 150 g nasion amarantusa
- 50 g masła
- szczypta soli
- 3 jabłka
- łyżka cynamonu
- 4-5 łyżek miodu
Wykonanie:
- Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć.
- Ziarna amarantusa zalać 2 szklankami gorącej wody, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
- Odcedzić i wymieszać z kaszą jaglaną.
- Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie masłem. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i polać miodem.
- W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: wymieszaną kaszę z amarantusem i przyprawione jabłka (ostatnią warstwę powinny stanowić jabłka).
- Na każdej warstwie położyć cienkie plasterki masła i posypać delikatnie cynamonem.
- Piec około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 160′ C.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego amarantusa
- 4 łyżki pestek słonecznika
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 6 kawałków suszonych pomidorów z oleju
- garść szpinaku
- ok. 70 g sera żółtego
- szczypta suszonego oregano, tymianku, bazylii
Wykonanie:
- Ugotować jedną szklankę amarantusa (około 100 g).
- Na suchej patelni krótko podsmażyć pestki słonecznika, po czym wlać 1 łyżkę oleju z pomidorów i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i trzymać do lekkiego zarumienienia.
- Dodać amarantusa i doprawić do smaku ziołami, pieprzem i solą. Smażyć około 3 minuty, co chwilę mieszając.
- Dodać pokrojone, suszone pomidory, nadal smażąc przez około 1 minutę.
- Dodać opłukany i osuszony szpinak, jednocześnie mieszać do lekkiego zwiędnięcia.
- Odstawić z ognia i posypać startym serem. Gotowe!
Amarantus jest zbożem, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Posiada wysoką zawartość białka i żelaza, nie zawiera glutenu, dlatego też jest polecany dla osób z celiakią. Znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością.
Literatura:
[1] Yadav SK1, Sehgal S., Effect of domestic processing and cooking methods on total, hcl extractable iron and in vitro availability of iron in spinach and amaranth leaves, Nutr Health. 2002;16(2):113-20, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12102364
[2] Gélinas B1, Seguin P., Oxalate in grain amaranth, J Agric Food Chem. 2007 Jun 13;55(12):4789-94. [dostęp online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17511467
[3] Caselato-Sousa VM, Amaya-Farfán J. State of knowledge on amaranth grain: a comprehensive review. J Food Sci. 2012 Apr;77(4):R93-104.
[4] Queiroz YS, Manólio Soares RA, Capriles VD, Torres EA, Areas JA. Effect of processing on the antioxidant activity of amaranth grain. Arch Latinoam Nutr. 2009 Dec;59(4):419-24. [dostęp online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20677457
[5] Tiengo A, Faria M, Netto FM. Characterization and ACE-inhibitory activity of amaranth proteins. J Food Sci. 2009 Jun;74(5):H121-6. [dostęp online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19646044