bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Amarantus – jak gotować, gdzie kupić. Przepisy

Amarantus – jak gotować, gdzie kupić. Przepisy

amarantus właściwości
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024

Ziarno amarantusa jest odżywcze, bezglutenowe i w porównaniu do innych zbóż zawiera dużą ilość białka i wapnia. Przypisane korzyści zdrowotne obejmują m.in. obniżenie poziomu cholesterolu w osoczu, pobudzenie układu odpornościowego, wywieranie aktywności przeciwnowotworowej i obniżenie poziomu glukozy we krwi. Ponadto stwierdzono, że ma on działanie antyalergiczne i przeciwutleniające.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to jest amarantus?
  • Amarantus – jak gotować?
  • Amarantus – gdzie kupić?
  • Amarantus – przepisy

Co to jest amarantus?

Amarantus to roślina uprawna, o szerokich zielonych liściach (często wykorzystywane do produkcji leków) i jaskrawo purpurowych, czerwonych lub złotych kwiatach. Spożywany w formie zboża posiada wiele właściwości zdrowotnych, zawiera dużą ilość białka, błonnika, witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, fosfor i żelazo. Ma orzechowy i palony smak, dzięki czemu dobrze sprawdza się w wielu potrawach. W starożytności uznawany był przez Azteków, jako główny składnik diety. Reguluje układ trawienny, wzmacnia siłę i kości.

Amarantus – jak gotować?

Ziarna amarantusa należy zalać posoloną wodą, doprowadzając do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna i amarantus będzie miękki. Proporcja amarantusa do wody to ½ szklanki : ¾  szklanki.

Amarantus – gdzie kupić?

Amarantus jest dostępny w każdym lokalnym sklepie ze zdrową żywnością, czasem można go również spotkać w dużych supermarketach.

Amarantus – przepisy

Przepis na amarantusowe placki z bananem

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki z amarantusa ok. 100 g
  • 100 jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • cynamon

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować tak, aby powstała gładka masa. Placuszki smażyć na małym ogniu bez tłuszczu pod przykryciem z dwóch stron. Gotowe!

Można je podawać z owocami i syropem z agawy.

rozwiń
Przepis na zapiekana kasza jaglana z nasionami amarantusa i jabłkami

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 150 g nasion amarantusa
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 3 jabłka
  • łyżka cynamonu
  • 4-5 łyżek miodu

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć.
  2. Ziarna amarantusa zalać 2 szklankami gorącej wody, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
  3. Odcedzić i wymieszać z kaszą jaglaną.
  4. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie masłem. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i polać miodem.  
  5. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: wymieszaną kaszę z amarantusem i przyprawione jabłka (ostatnią warstwę powinny stanowić jabłka).
  6. Na każdej warstwie położyć cienkie plasterki masła i posypać delikatnie cynamonem.
  7. Piec około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 160′ C.
rozwiń
Przepis na amarantus ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego amarantusa
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 kawałków suszonych pomidorów z oleju
  • garść szpinaku
  • ok. 70 g sera żółtego
  • szczypta suszonego oregano, tymianku, bazylii

Wykonanie:

  1. Ugotować jedną szklankę amarantusa (około 100 g).
  2. Na suchej patelni krótko podsmażyć pestki słonecznika, po czym wlać 1 łyżkę oleju z pomidorów i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i trzymać do lekkiego zarumienienia.
  3. Dodać amarantusa i doprawić do smaku ziołami, pieprzem i solą. Smażyć około 3 minuty, co chwilę mieszając.
  4. Dodać pokrojone, suszone pomidory, nadal smażąc przez około 1 minutę.
  5. Dodać opłukany i osuszony szpinak, jednocześnie mieszać do lekkiego zwiędnięcia.
  6. Odstawić z ognia i posypać startym serem. Gotowe!
rozwiń

Amarantus jest zbożem, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Posiada wysoką zawartość białka i żelaza, nie zawiera glutenu, dlatego też jest polecany dla osób z celiakią. Znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością.

Literatura:

[1] Yadav SK1, Sehgal S., Effect of domestic processing and cooking methods on total, hcl extractable iron and in vitro availability of iron in spinach and amaranth leaves, Nutr Health. 2002;16(2):113-20, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12102364

[2] Gélinas B1, Seguin P., Oxalate in grain amaranth, J Agric Food Chem. 2007 Jun 13;55(12):4789-94. [dostęp online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17511467

[3] Caselato-Sousa VM, Amaya-Farfán J. State of knowledge on amaranth grain: a comprehensive review. J Food Sci. 2012 Apr;77(4):R93-104.

[4] Queiroz YS, Manólio Soares RA, Capriles VD, Torres EA, Areas JA. Effect of processing on the antioxidant activity of amaranth grain. Arch Latinoam Nutr. 2009 Dec;59(4):419-24. [dostęp online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20677457

[5] Tiengo A, Faria M, Netto FM. Characterization and ACE-inhibitory activity of amaranth proteins.  J Food Sci. 2009 Jun;74(5):H121-6. [dostęp online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19646044

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
amarantus mąka, olej, przepisy
Produkty zbożowe

Amarantus – właściwości, olej, mąka,…

Jakie właściwości sprawiły, że amarantus został okrzyknięty “zbożem XXI wieku”? Czym wyróżnia się olej i mąka zrobione z tego produktu? W jakiej postaci i do jakich dań można go użyć?… Czytaj dalej...

Amarantus, czyli lecznicze właściwości zboża…

Już historyczne plemiona doceniły walory tego zboża, a czy Ty znasz drogocenne właściwości amarantusa? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Produkty zbożowe

    produkty bezglutenowe Produkty zbożowe
    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    produkty bezglutenowe

    Płatki ryżowe – właściwości, przepisy. Jak gotować płatki ryżowe?

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.