5 zalet wody zjonizowanej i jej wpływ na zdrowie
Cały świat jest zafascynowany rewelacyjnymi wskaźnikami zdrowia populacji Japonii oraz Korei Południowej z ostatnich 30. lat. Do tego stanu rzeczy w dużym stopniu przyczyniło się zastosowanie nowoczesnych technologii poprawy jakości wody i jej biologicznych wskaźników. Woda zjonizowana została tam oficjalnie zaakceptowana, jako środek pomocy w leczeniu wielu chorób. Poznajmy zatem cudowne właściwości wody alkalicznej.
Woda to podstawa życia na Ziemi – bez niej życie biologiczne w jakiejkolwiek formie nie jest możliwe. Rodzimy się posiadając w organizmie 90% wody , jednak w miarę upływu lat zmniejsza się jej zawartość. Tym samym zwalnia metabolizm, czy też pogarsza się przepływ krwi, co w znaczącym stopniu zmniejsza dostawę składników odżywczych do narządów wewnętrznych i tkanek. Stan naszego zdrowia bezpośrednio zależy od tego, ile wypijamy wody, ale także jakiego jest ona rodzaju.
Woda zjonizowana otrzymywana jest w trakcie przepuszczania przez wodę prądu elektrycznego. Jest to proces elektrolizy, w którym zostają zjonizowane cząsteczki wody oraz rozpuszczone w niej sole mineralne. Z racji tego, że po zakończeniu elektrolizy parametry wody wracają do stanu początkowego konieczne staje się wykorzystanie jonizatorów wody. To specjalne urządzenie, w którym znajdują się dwie elektrody dodatnia – katoda K i ujemna – anoda A, które są podłączone do źródła prądu stałego. Wypełnione wodą naczynie podzielone jest na dwie komory, a otwory w przegrodzie mają tak dobraną wielkość, aby przepuszczać jony soli rozpuszczalnych w wodzie, ale zatrzymywać większe cząsteczki wody. Po zakończeniu procesu elektrolizy woda z obu przegród nie miesza się, przez co zachowuje swoje cenne właściwości.
Woda zjonizowana – właściwości
1.Naturalny przeciwutleniacz
Każdy z nas zna szkodliwe w skutkach działanie wolnych rodników, zwanych również utleniaczami. W organizmie człowieka powstają naturalnie w procesach reakcji metabolicznych. Wolne rodniki mają wysoki, dodatni potencjał utleniania, który wyraża ich zdolność do zabierania i dołączania brakujących elektronów z cząsteczek sąsiednich. Dlatego też są one aktywne i agresywne oraz zawsze poszukują substancji, którym można odebrać brakujący elektron. Przeciwutleniacze mają za zadane oddać elektrony wolnym rodnikom przez co chronią zdrowie komórki przed ich negatywnym wpływem. Zjonizowana woda alkaliczna jest naturalnym przeciwutleniaczem. Zawiera dużo wolnych elektronów, które mogą być oddane wolnym rodnikom. W ten sposób powstają korzystne warunki dla regeneracji komórek – to wszystko radykalnie spowalnia fizjologiczny proces starzenia się. Działanie przeciwutleniające wody alkalicznej pozwala również wzmocnić układ odpornościowy organizmu.
2. Alkalizacja organizmu
Dobry stan zdrowia mocno powiązany jest z równowagą kwasowo-zasadową. Niestety, ale nieodpowiednia dieta, chroniczny stres oraz zanieczyszczenia środowiska sprzyjają powstawaniu nadmiaru kwaśnych pozostałości przemiany materii, których organizm nie jest w stanie całkowicie się pozbyć. W momencie, gdy środowisko wewnętrzne organizmu zakwasza się, tym samym zwiększa się ryzyko zachorowania. Woda alkaliczna zawiera m.in. jony ujemne oraz jony metali alkalicznych – wapnia, magnezu, potasu, sodu, które potrzebne są do neutralizacji kwaśnych pozostałości. Wchłaniane jony metali odgrywają istotną rolę w alkalizacji organizmu. Codzienne picie wody alkalicznej zatrzymuje zakwaszenie organizmu, normalizuje poziom pH krwi oraz utrzymuje wymaganą zawartość buforów alkalicznych, co zmniejsza ilość nagromadzonych zanieczyszczeń.
3. Nawadnia komórki
Jedną z przyczyn chorób jest przewlekły niedobór wody w komórkach. Ma ona zasadnicze znaczenie dla komórek i stanowi około 70–80% ich masy. Ponadto jest odpowiedzialna za ich objętość czy elastyczność. Organizm człowieka jest wyjątkowo wrażliwy na braki wody. O jej niedoborze i zwiększającej się z tego powodu kwasowości, ciało ludzkie sygnalizuje poprzez różnego rodzaju objawy – bóle głowy, stawów, pleców, serca czy zgagę. Nawadniając się wodą alkaliczną komórki organizmu zostają zaopatrzone w wodę najbardziej odpowiadającą ich potrzebom, której wartości pH oraz ORP (poziom utlenienia wody, decydujący o jej jakości) zapewniają optymalne warunki do przemiany materii. Woda zjonizowana z łatwością przechodzi przez błony komórkowe i skutecznie nasyca je wodą.
4. Dostarcza więcej tlenu
Procesy metaboliczne są silnie uzależnione od tego, czy środowisko, w których zachodzą jest w dostatecznym stopniu nasycone tlenem. W sytuacji, gdy występuje jego niedobór to węglowodany nie rozkładają się w pełni i rozpoczyna się proces fermentacji. Skutkiem tego jest tworzenie się środowiska kwaśnego, a ten fakt m.in. przyczynia się do rozwoju chorób nowotworowych. Sięgając po wodę alkaliczną dbamy o to, aby nasza krew stale była zaopatrywana w tlen. Ponadto wysoka wartość pH krwi zwiększa zdolność usuwania kwaśnych pozostałości.
5. Zmniejsza napięcie powierzchniowe
Napięcie powierzchniowe, które wskazuje na gęstość krwi wynosi 43–45 dyn/cm2, natomiast wody wodociągowej znacznie więcej – 73 dyn/cm2. Aby składniki odżywcze mogły przedostać się przez błonę komórkową oraz usunąć związki toksyczne z organizmu, ciało ludzkie musi użyć energii do zmniejszania napięcia powierzchniowego wody. Zdolność ta wraz z upływem lat maleje i pojawiają się trudności z usunięciem związków toksycznych. Napięcie powierzchniowe wody alkalicznej zbliżone jest do napięcia powierzchniowego krwi. Woda zjonizowana wykazuje właściwości oczyszczające organizm z nieczystości kwasowych i toksyn, które następnie organizm usuwa wraz z moczem. Krew w 90% to woda, stąd też dostarczenie wystarczającej ilości wody zasadowej powoduje, że krew staje się mniej gęsta.
W celach leczniczych i prewencyjnych wodę zjonizowaną należy pić codziennie zamiast zwykłej wody – w ilości 30 ml na kilogram masy ciała lub średnio 2–2,5 litra dziennie. Jej działanie wpływa na wszystkie funkcje organizmu, a rola w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia jest nieoceniona.
Literatura:
Laucevicius, S. Wąckowski : Woda zjonizowana. Życie bez chorób: wydanie uzupełnione i poprawione, wyd. Obuolys, 2010 ISBN: 978-83-85290-24-7