Zmysł węchu wykrywa nawet tłuszcz!
Aktualizacja: 19 marca, 2024
Dzięki węchowi rozpoznajemy wiele substancji. Jest on również niezbędny, by poczuć smak. Może nas uchronić przed spożyciem zepsutego pożywienia, a także zachęcić do dania, którego nigdy nie jedliśmy. Naukowcy z Monell Center udowodnili, że jesteśmy w stanie węchem wyczuć także tłuszcz.
Zmysł węchu a zapach tłuszczu
Jak ważny jest aromat przygotowywanych dań z pewnością wiedzą Ci, którzy znakomicie znają się na przyprawach. To one nie tylko zmieniają smak naszych potraw, ale także zapach. Dzięki temu dania stają się jeszcze bardziej kuszące i zachęcają do spróbowania.
Tłuszcz jest składnikiem odżywczym, który raczej nie posiada zapachu. Oczywiście nie mówimy tu o różnego rodzaju olejach, które swój zapach zawdzięczają produktom, z których powstały. Naukowcy z Monell Center dowiedli, że tłuszcz jednak jakiś zapach posiada, bowiem nasz zmysł węchu bez trudu rozpozna zawierające go produkty spożywcze.
Badaniu poddane zostały oddzielne grupy osób z Holandii i USA o normalnym bądź podwyższonym BMI. Wszyscy uczestnicy z zakrytymi oczami mieli za zadanie rozpoznać węchem jeden z trzech podstawianych rodzajów mleko o innej zawartości tłuszczu. Jak się okazało nikt nie miał większych z tym trudności.
Naukowcy sądzą, że zdolność wykrywania tłuszczu jest pozostałością po przodkach. Tłuszcz jako niezwykle pożywny składnik odżywczy dostarcza organizmowi wiele energii. Kiedy nasi przodkowie spożywali ubogie posiłki, tłuszcz był niezwykle cenny. Nawet współcześnie niektórzy powracają do tego rodzaju diety uważając ją za najbardziej naturalną. Zwolennicy diety paleo za podstawę swoich posiłków traktują mięso i tłuszcz.