Trendy żywieniowe 2015 i zapowiedzi na kolejny rok!
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Jak zawsze z końcem roku warto podsumować co wydarzyło się w ciągu ostatnich 12 miesięcy, ale również należy zastanowić się nad tym, co może nam przynieść nowy rok. Oto krótki przegląd tego, co było modne i jakie wydarzenia żywieniowe były istotne w 2015 roku. Ponadto przedstawimy tendencje żywieniowe na kolejny rok.
W 2015 roku kontynuowany był trend z wcześniejszych lat, czyli moda na warzywa, owoce, poszukiwanie coraz to nowszych produktów żywnościowych, które mają za zadanie jak najlepiej odżywić organizm. Ponadto rozpoczęła się walka z problemem, który niestety szerzy się od lat, czyli z nadwagą i otyłością wśród dzieci. Oto przegląd tego, co wzbudzało największe zainteresowania w ostatnim roku.
Trendy żywieniowe 2015 roku
Superfoods
Czyli żywność zdrowa i najbardziej wartościowa, która ma dostarczyć organizmowi dużą ilość witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Wielką popularność zyskały jagody acai, goi, nasiona chia, miód manuka, komosa ryżowa oraz matcha.
Zamienniki cukru
Cukier kokosowy, ksylitol czy stewia stanowią alternatywę dla białego cukru. To dobra opcja dla osób odchudzających się lub tych, które chcą ograniczyć cukier w diecie nie tracąc słodkiego smaku.
Produkty bezglutenowe
W 2015 roku zainteresowanie produktami bezglutenowymi przybrało na sile. Tego typu produkty przeznaczone są głównie dla osób chorych na celiakie. Obecnie dostępne są już w prawie każdym sklepie na półce ze zdrową żywnością. Mimo wysokich cen zyskały dużą popularność również wśród osób zdrowych. Należy pamiętać, że jeżeli ktoś dobrze toleruje gluten i spożywając go nie ma żadnych dolegliwości to też nie ma wskazań do tego, aby takie produkty stosować. Zawsze przed zmianą diety należy skonsultować to z dietetykiem lub lekarzem.
Soki i koktajle
W szczególności w sezonie letnim dominowała moda na wszelkie soki i koktajle przygotowywane w domu. Najpopularniejsze były zielone koktajle. Jak wiadomo soki i koktajle owocowe czy warzywne są świetnym pomysłem w letnie upalne dni. Nawadniają i odżywiają organizm.
Ustawa sklepikowa
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 roku produkty spożywcze dostępne w szkolnych sklepikach i stołówkach muszą spełniać określone wymogi. W szkole uczniowie nie kupią już napojów gazowanych, żywności typu fast-food, chipsów i słodyczy, a stołówki muszą przygotowywać posiłki odpowiednio zbilansowane. Dzieci w szkole mogą kupić np. kanapki, owoce, warzywa, wodę mineralną. Rozporządzenie to ma wielu zwolenników jak i przeciwników. Faktem jest to, że szkoła jako instytucja powinna dawać uczniom odpowiednie wzorce a dobre nawyki żywieniowe należą do jednych z nich.
Nowe trendy żywieniowe na 2016 rok
Starożytne ziarna
Rok 2016 rozpocznie się powrotem do starożytności, ponieważ w naszej kuchni powinny obowiązkowo pojawić się miłka abisyńska (teff), proso, amarantus, orkisz, kamut, czyli „zboże faraonów” czy farro (płaskorurka). Ziarna te są godne uwagi ze względu na wysoką zawartość białka, węglowodanów, witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, magnezu, żelaza, selenu, cynku, kwasów tłuszczowych czy błonnika. Niektóre z nich można stosować do wypieku pieczywa, ciast lub jako dodatek do zup lub sałatek. W ciągu najbliższych miesięcy na pewno znajdą się w większości sklepów i nie tylko tych ekologicznych.
Soczewica, ciecierzyca i inne nasiona roślin strączkowych
Kolejny rok ma stać się rokiem nasion roślin strączkowych. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych a wciąż są przez nas niedoceniane. Do najważniejszych można zaliczyć: białko, magnez, wapń, żelazo, błonnik pokarmowy, witaminy z gr. B. Do tej pory popularne w diecie wegetariańskiej lecz w 2016 roku powinny zagościć we wszystkich kuchniach.
Warzywne makarony
I nie chodzi tu o makaron z warzywami tylko o makaron, który jest warzywem. To ciekawe, ponieważ dzięki odpowiednim tarką będzie można zetrzeć warzywa tak, że będą przypominały makaron czyli długie nitki. Jest to świetny pomysł na przyrządzenie innego niż dotychczas, ale bardzo zdrowego obiadu czy kolacji.
Tłuszcze
Na naszych talerzach królować będą sałatki warzywne z oliwą z oliwek, ryby, zielone i czarne oliwki, orzechy, awokado.
Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa
Jeśli chcemy być modni w 2016 roku powinniśmy przygotowywać dania oparte na warzywach. Najlepiej, aby były nieodłącznym elementem każdego posiłku. Potrawy mięsne zdecydowanie schodzą na drugi plan.
Miski pełne jedzenia
Czyli cały posiłek w jeden misce, wszystkie składniki razem. Np. miseczka jogurtu naturalnego z owocami i płatkami owsianymi lub zielonej sałaty z warzywami, cieciorką skropiona oliwą z oliwek .