Pomidory lepsze suszone niż świeże!
Pomidory to zdrowe pełne cennych składników odżywczych warzywo. Warto jednak wziąć pod uwagę ich suszoną wersję, która jest jeszcze zdrowsza.
Lepsze suszone!
Wszystkie sposoby przetwarzania warzyw zazwyczaj kojarzą nam się z utratą składników odżywczych. Jak się okazuje, nie w każdym przypadku. Tak samo jak gotowana marchewka, tak suszone pomidory wykazują większą ilość cennych dla zdrowia składników odżywczych niż ich świeże odpowiedniki!
Jednym z najważniejszych składników pomidorów jest likopen. To niezwykle ważny przeciwutleniacz, który chroni nas przed wieloma chorobami, w tym nowotworami. Pozwala także utrzymać zdrowie, a także co ważne szczególnie dla Pań – dba o skórę, włosy i paznokcie!
Jeśli wiec, chcemy dostarczyć sobie tego cennego składnika warto sięgnąć po suszone pomidory. Świeże warzywo zawiera go ok. 7–20 mg, suszone pomidory na słońcu aż 90–100 mg! Zazwyczaj zalewane są oliwą z oliwek, co również wpływa na lepsze wchłanianie zawartych w pomidorach witamin.
Nie ma więc nad czym się zastanawiać i do sałatki bądź na pyszną zapiekankę wybrać suszone pomidory!