Na kanapkę idealna wędzona makrela!
W diecie każdej osoby dbającej o zdrowie powinny znaleźć się ryby. Nie zawsze jednak można zakupić łososia, który do najtańszych ryb raczej nie należy. Warto od czasu do czasu zdecydować się na wędzona makrelę.
Wędzona makrela
Ryby jeść trzeba, o tym z pewnością wie każdy. To najbogatsze źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, bez których organizm ludzki nie będzie funkcjonował prawidłowo. Kwasy omega 3 odpowiedzialne są za szereg funkcji w organizmie człowieka, który nie jest w stanie samodzielnie ich syntezować. Pozostaje nam jedynie dostarczenie ich wraz z pożywieniem.
Makrela jest bogatym źródłem wspomnianych kwasów, więc warto ją dołączyć do swojej diety, aby pokryć na nie zapotrzebowanie organizmu. Ale to nie wszystko! Makrela zawiera także dużo selenu. Pierwiastek ten wzmacnia naszą odporność, chroni czerwone krwinki przed wolnymi rodnikami i zmniejsza ryzyko miażdżycy.
W Polsce makrela jest najpopularniejsza w formie wędzonej. Choć zdania dietetyków co do wędzonych ryb są podzielone, od czasu do czasu można skusić się na ten pyszny produkt. Lepiej jednak nie przesadzać z ilością, bowiem podczas wędzenia, mogą wytwarzać się substancje, które nie do końca są dobre dla naszego zdrowia. Ponadto wędzone ryby posiadają mniej wartości odżywczych niż ryby świeże. Nie znaczy to jednak, że nie posiadają żadnych, więc z pewnością lepiej sięgnąć po wędzoną makrelę niż gotową pastę rybną.