Przepis na masło orzechowe
Dzisiaj po raz pierwszy samodzielnie wykonałam masło orzechowe, które uwielbiam. Jak się okazało jego przyrządzenie jest bardzo proste i dość szybkie. Najlepiej smakuje podane na grzance z pieczywa pełnoziarnistego lub jako dodatek do owsianki.
Orzechy arachidowe (ziemne) – 250 g
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Miód 1 łyżka
Sól – szczypta
Sposób przygotowania
Orzechy obrać ze skórki, podprażyć na suchej patelni, a następnie umieścić w pojemniku od blendera. Dodać miód, oliwę i szczyptę soli. Całość miksować około 15 minut (co jakiś czas przerywać, tak aby nie przegrzać blendera). Na początku miksowania orzechy będą sypką masą, natomiast po kilkunastu minutach zaczną przybierać pożądaną konsystencję. Masło należy umieścić w szczelnie zamkniętym słoiczku, przechowywać w lodówce.
Smacznego !